BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a német államkötvényben sem lehet bízni?

Az arany iránt élénkülő kereslet a spanyol kormány pénzügyi segélykérelmének és a bizonytalan végkimenetelű választások miatt Görögország felett lógó Damoklész kardjának tudható be – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A Spanyolországnak juttatandó 100 milliárd eurós bankmentő csomag megadta az elmúlt kereskedési hét egészére az alaphangot az arany piacán. Ez a hír, amely önmagában nézve kendőzetlenül feltárja az euróválság legújabb mélységeit, mégis megnyugtatólag hatott az euróra, hiszen az akut válság fel- és beismerésének, valamint az ellenőrzés alatt tartásának legalábbis a szándékát jelzi. Ezek után tovább tudott stabilizálódni az euró dollárral szembeni árfolyama, miután már május végén megtorpant a bő egy éve tartó dollárerősödés. Ez pedig az aranyár emelkedésének irányába fejtette ki hatását, és így a sárga nemesfém árfolyama ismét gyors ütemben tudta visszahódítani az 1.600 dollár feletti tartományt. Egyelőre azonban kifulladt ez az erősödés az 1.620 dolláros szinteken.

Mégsem mondható el teljesen, hogy a spanyol bankok számára kilátásba helyezett segélycsomag elérte volna a remélt hatást a köténypiacokon érzékelhető feszültségek csillapításában. Sőt, a 10-éves lejáratú spanyol állampapírok hozama történelmi csúcsokra emelkedett és feltartóztathatatlanul tör előre a 7 százalékos szintek fölé, ami annak a jele, hogy a befektetők fejvesztve menekülnek a spanyol kötvényekből. A Fitch hitelminősítő legfrissebb helyzetértékelésében, amelyben 18 ibériai bankot is leminősített, úgyszintén aggodalmának adott hangot, hogy a spanyol gazdaság elhúzódó recessziója miatt a kormány fiskális céljainak elérése is messzi távolba kerülhet. Ezek után a Moody’s sem váratott sokáig magára, és a madridi kormányt egyből három osztályzatnyi lefokozással büntette.

Merőben új jelenség, hogy az eddig biztonságos menedék szerepet betöltő német kötvények hozama is apránként emelkedni kezdett, holott a válság utóbbi éveiben ez éppen ellenkezőleg alakult. Emelkedik továbbá egy esetlegesen bekövetkező német „credit default” eseményre vonatkozó CDS-mutató. Mindez az aggódó befektetők számára azt a látszatot kelti, hogy Németország is lassacskán a pénzügyi teherbírása határához érkezhet. Márpedig a német kötvények menedék státuszának további romlása felerősítheti a befektetők érdeklődését az arany iránt, főleg miután a sárga nemesfém ismét azon van, hogy helyreállítsa a korábban megkopott nimbuszát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.