BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a félelem az úr

Hat nap emelkedést követően jól beleadtak a jó hírre a spanyol kötvényekbe. Igaz, már pénteken is gyengén viselkedett a spanyol 10 éves kötvény, de igazán tegnap jelentek meg benne az eladók – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A spanyol IBEX index is csúnyán zárt. Hatalmas réssel nyitott tegnap reggel, de estére a rés köddé vált.. Persze még nem veszett el semmi, hiszen ez is csak azt jelenti, hogy az index a 20 napos mozgóátlagig jött le. A BUX sem feltétlenül néz ki rosszul. Az viszont, hogy a jó hírek sem mutatnak egyelőre tartós hatást a kockázatos eszközökre, az azt sugallja, hogy egyelőre még a félelem az úr. Kérdés, hogy ez a görög választások után elmúlik-e.

Ez nyílván függ majd a választások eredményétől is, amely egyelőre megjósolhatatlan. Talán mostanra a görög választók rádöbbentek, hogy a Syriza választásával sokkal nagyobbat bukhatnak, mint eddig gondolták. Mindenesetre izgalommal tekintünk a választások elé, amely nyilván magasan tartja a kockázati prémiumot az egész világban, azaz óvatosak lennénk a részvényvásárlásokkal.

USA, Európa:

- Nem tartott sokáig a jó hangulat a tengerentúlon, a pozitív nyitás után gyorsan mínuszba fordultak az indexek, és zárásig már nem változott az irány (Dow -1,14 százalék, Nasdaq -1,7 százalék, S&P500 -1,26 százalék).
- A spanyol piacon is elromlott a hangulat, az IBEX35 index napi csúcsához képest több mint 6 százalékot veszített értékéből, a 10 éves hozam pedig 6,5 százalék közelébe ugrott.

- A Capital Economics elemzői szerint a bankszektornak szánt 100 milliárd eurós pénzügyi segítség után a spanyol állam is segítségre szorulhat. Az ország gazdasági kilátásai gyengék, ráadásul a mentőcsomag körülbelül 10 százalékponttal emelni fogja a jelenleg 70 százalék körüli államadósság szintet.

- Az Apple tegnap kezdődő fejlesztői konferenciáján bemutatta a legújabb MacBook sorozatát. Az új laptop 15,4 colos kijelzővel és 768 GB tárhellyel kerül majd forgalomba és 0,7 col vékony lesz. Az Apple árfolyama 1,6 százalékot esett tegnap.

Olaj, arany:

- Délnek vette tegnap az irányt a kőolaj árfolyama, és 1,7 százalékos eséssel 82,7 dolláron zárta a kereskedést. Napon belül újabb mélypontra is zuhant a kurzus, így a pozitív korrekció véget ért. Folytatódhat a lejtmenet.

- Az arany árfolyama minimális elmozdulás mellett 1.590 dolláron zárta a kereskedést. A tegnapi oldalazás után a reggeli órákban is nyugodt kereskedés zajlik az aranyban.

Távol-Kelet:

- Ázsiában is az eladók uralják a piacot (Nikkei -1,02 százalék, Hang Seng -0,7 százalék, Shanghai -0,57 százalék).

- Indiából várt alatti ipari termelési adatot láthattunk, az 1,7 százalékos várakozás ellenére 0,1 százalék lett az áprilisi adat, ez azonban még mindig jobb az előző havi 3,2 százalékos értéknél.

Devizák:

- A 293,5-ös lokális minimumról gyengülni kezdett a forint az euró ellenében, és a 200 napos mozgóátlagig, 297,5-ig emelkedett az árfolyam. Több napos erősödés után gyengült tegnap a forint, de az ellenállást jelentő 200 napos mozgóátlag megállíthatja az emelkedést.

- Mozgalmas napja volt tegnap az EUR/USD devizapárnak. A dollár a délelőtti órákban gyengülni kezdett, de az 1,267-es lokális maximumról irányt váltott, és 1,251-ig süllyedt zárásra.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a MOL. A cég múlt pénteken jelentette be az egy részvényre jutó osztalék pontos összegét (454,54 forint). Az osztalékfizetés június 22-én kezdődik.

- A szerb sajtó Wolf Lászlóra, az OTP vezérigazgató-helyettesére hivatkozva azt írja, hogy az OTP újabb bankot venne Szerbiában. A cél a mostani 1,5 százalékos piaci részesedés növelése. A szerb leánycég súlya az OTP csoporton belül minimális, a mérlegfőösszeg 1 százalékát teszi ki. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- A PannErgy 2012. június 11-én 1.800 darab saját részvényt vásárolt 598 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.367.563 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 16,00 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.