BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem áll rosszul a forint szénája – A fontos szint megállította az esést

A forint átmeneti gyengüléssel kezdte a napot, és 297-es szint felett is jegyezték reggel az eurót, majd a kockázatvállalási hajlandóság mérsékelt javulása segítette a hazai devizát.

Délután 296 forinton jegyzik az eurót a bankközi piacon. Reggel még 297,5 környékén is állt az euró/forint jegyzése, de a 200 napos mozgóátlagnál megállt az esés. Kedvezőnek tekinthető, hogy a forint esése a technikai szinten megállt, ugyanakkor az IMF-tárgyalással kapcsolatos hírek és az euróövezet adósságválságának alakulása könnyen, jelentősen megmozgathatja a forintot. A mai napon nemzetközi és hazai fejlemények is történtek.

Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy július-augusztusban kezdődhetnek el a tárgyalások, amely elemzők szerint arra utal, hogy a tárgyalások újabb csúszására kell felkészülni.

„Egyre későbbre és későbbre tolódik az IMF-megállapodás megkötése” – értékelte Varga szavait Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy az IMF és az EKB által teljesen elfogadott jegybanktörvény-módosításra törekszik a kormány. "Annak érdekében, hogy az EKB és az IMF által teljesen elfogadott jogszabály jöhessen létre, szükség lehet további módosításokra. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy pontosan definiált hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését" – közölte az NGM.

Közben Görögországgal kapcsolatban is új fejlemények kerültek napvilágra. a Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint brüsszeli illetékesek arra számítanak, hogy a következő görög kormány a nemzetközi hitelprogram újratárgyalását követeli, ez elől pedig nem lehet majd kitérni.

Az FTD szerint a vasárnapi választások után mindenképpen olyan kormány alakul Görögországban, amely a pénzügyi támogatásért cserébe elvárt megszorítások lazítását kéri, a hitelezőknek pedig az euróövezet egységének megtartása érdekében engedni kell, annak ellenére, hogy a görögök eddig sem tartották be a megegyezést.

A forint a délelőtti optimizmus során 295-ig erősödött az euróval szemben, azonban délutánra 296-ig gyengült vissza a hazai deviza. A piacok továbbra is idegesek az euróövezeti válság miatt, valamint a magyar IMF-tárgyalások időpontja és sikeressége is kérdéses.

„Ha (Görögországban) nyer a megszorításokat ellenző Sziriza párt, akkor egyelőre megbecsülhetetlen, hogy milyen mértékű lenne forint gyengülése az euróval és főleg a dollárral szemben, de az biztos, hogy akkor esély mutatkozna az IMF tárgyalások felgyorsulására” – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.