BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödhet a forint, ha az IMF-nek "tetszik" a jegybanktörvény

A tegnapi, enyhe gyengülés után ma reggel erősödni látszik a forint árfolyama, amellett is, hogy a nemzetközi hangulat tegnap nem volt valami jó – írják az Erste Bank elemzői.

Az elmúlt néhány napban 286-288 között oldalazott a kurzus az elmúlt hetek komolyabb forinterősödését követően. A következő napokban-hetekben több fontos esemény lesz, amelyek befolyásolhatják a forint árfolyamát (mai kamatdöntés, EU csúcs a héten, a nemzetközi szervezetek véleménye a jegybanktörvény legújabb módosításairól a hónap végéig). Ezek a hírek határozhatják meg, hogy merre indulhat el a forint árfolyama a jelenlegi szintekről. Lefelé 282 forintnál, felfelé 290 forintnál látunk szinteket.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Erősödik ma reggel a forint, pedig a nemzetközi hangulat megint törékennyé kezdett válni. A csütörtökön kezdődő EU csúccsal kapcsolatban halványulnak a remények, hogy az komoly előrelépést hozhat az adósságválságban, miközben továbbra is jól látható a különbség a német és a görög álláspont között a hellén országnak nyújtandó segítség részleteiről. Az már csak „hab a tortán”, hogy Ciprus is hivatalosan segítségért folyamodott, és hogy a Moody’s újabb leminősítési hulláma ezúttal huszonnyolc (!) spanyol bankot érintett.

A forintot továbbra is segíti, hogy a jegybanktörvény ügyében lényegében egyetértés látszik a kormány és az MNB között, miközben a hazai alapkamat továbbra is magas (7 százalék), ami vélhetően a mai napon sem fog csökkenni. Ha a nemzetközi szervezeteknek is tetszenek majd a jegybanktörvény módosítói, és újabb kézzelfogható lépések lesznek az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban, akkor tovább erősödhet a forint. Egyelőre azonban várjuk a nemzetközi szervezetek véleményét a jegybanktörvénnyel kapcsolatban.

Tegnap nem mért jelentősebb hozamváltozást az ÁKK az állampapírok másodpiacán. A 10 éves hozam kicsivel 8 százalék felett áll. Ma 45 milliárd forint értékben 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót tartanak délelőtt. Az eheti komolyabb állampapír lejáratok miatt vélhetően jelentős lesz a kereslet az újabb papírokra (lásd a tegnapi, állampapír likviditási táblázatunkat).

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacokon a dollár tegnap 1,25 alá erősödött az euró ellenében, majd később a zöldhasú gyengülése következett be. Ma reggel 1,251 körül állt a devizapár. A részvénypiacokon jól kitapintható volt a rossz hangulat. A tengerentúlon tegnap jelentősebb esést láthattunk (Dow -1,1 százalék; S&P500 -1,6 százalék; Nasdaq -1,9 százalék), ma reggel az ázsiai piacokon vegyes elmozdulások látszanak (Nikkei -0,8 százalék; Hang Seng +0,2 százalék; Shanghai -0,1 százalék). A makroadatok viszont a vártnál jobbak lettek: az újlakás értékesítések 369 ezer egységre nőttek májusban, ami bőven meghaladja a 347 ezres várakozást. Ma spanyol kincstárjegy aukciók és olasz kötvényaukciók lesznek.

Az árupiacokon továbbra sem tud magára találni a WTI olaj árfolyama, 80 dollár alatt kereskedtek hordójával reggel. Az arany unciánkénti ára némi emelkedést mutatott, 1.580 dollár felett kereskedtek a nemesfémmel. A határidős indexek a tengerentúlon a pozitív tartományban vannak, míg az európai börzék is pluszban nyitottak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az MNB ma várhatóan nem változtat az alapkamaton, az maradhat 7 százalék. Bár az elmúlt időszakban történtek lépések az IMF megállapodás irányába a jegybanktörvénnyel kapcsolatban és a legutóbbi inflációs adat is a vártnál jobb lett, de ez egyelőre kevés lehet a kamatcsökkentéshez. Érdekes lehet azonban látni a jegybank legújabb előrejelzéseit, aminek főbb számait már ma megismerhetjük, miközben a döntést követő kommentárt is figyelhetjük, hogy az MNB mit mond a legutóbbi IMF-fel kapcsolatos fejleményekre. Fontos hír, hogy Simor András tegnap azt közölte, hogy alapvetően egyetért a jegybanktörvény érintő legújabb módosításokkal. Év vége felé továbbra is a kamatok csökkenésére számítunk.

Huszonnyolc bank minősítését vágta le a Moody’s tegnap. A legfőbb érv az államadósság Baa3-as, azaz alacsony besorolása és a romló ingatlan portfólió, amely jelentős veszteséget okozhat a bankoknak.

Ciprus bejelentette, hogy hivatalosan is segítséget kér, amelynek mértéke egyelőre nem ismert. Ciprus már az ötödik euróövezeti tagállam, amelyik segítségért folyamodik.

Érdekes folyamatokat láthatunk mostanában az árupiacokon. Míg a nyersolaj ára továbbra sem tud magára találni, addig a búza és kukorica ára a tengerentúli száraz időjárás miatt jelentősebb emelkedést mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.