BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödhet a forint, ha eredményeket érünk el az IMF-tárgyalásokon

Komoly erősödésen van túl a forint, a tegnapi napon 288 alá került az EUR/HUF kurzusa – írják az Erste Bank elemzői.

Ezzel a 290 forintos szint alá került az árfolyam. A 286,7 forintnál lévő kisebb szint egyelőre megálljt parancsolt a kurzusnak lefelé, a következő szint lejjebb 285,3 körül látható. Az elmúlt napok jelentős erősödése következtében az RSI indikátor kezd egyre közelebb kerülni az euró túladottságára utaló szinthez. A ma esti Fed közlemény, illetve az ezzel kapcsolatos piaci várakozások alakulása döntheti el, hogy folytatni tudja-e a forint a száguldást, vagy némi gyengülés következik-e be a jelenlegi szintekről.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A tegnapi napon a régión belül is kiemelkedően teljesített a forint, az EUR/HUF kurzus a reggeli 290 feletti szintekről délutánra a 288 szintek alá is benézett. Az erősödés két okra vezethető vissza: egyrészt a globális hangulat is javult (a dollár jelentősen gyengült tegnap), azonban az IMF hiteltárgyalásokkal kapcsolatos pozitív várakozások is állhatnak a piaci bizalom hátterében.

Utóbbit fűtheti, hogy a kormány az IMF/EU/EKB hármasnak megfelelő jegybanktörvényt készíthet elő, és a „megfelelő kompromisszum” nyomatékosítására Varga Mihály főtárgyaló és Simor András közös levelet küldtek az európai hatóságoknak. Ennek a hírnek az olvasata valóban jó, de érdemes lehet megvárni a nemzetközi fél reakcióját. Amíg nem lesznek kézzelfogható eredmények a tárgyalások megindulására és a megállapodás megkötésével kapcsolatban nincsenek konkrét előrelépések, addig a forint komoly kilengéseket mutathat Ha azonban az IMF-tárgyalásokban sikerül érdemi eredményeket elérni ősz elejéig, akkor szeptemberre 285-ös, év végére pedig 282,5-ös árfolyamot várunk.

A tegnapi 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción a tervezett 45 milliárd forint helyett 50 milliárd forintnyi papírt értékesített az adósságkezelő. Az átlaghozam 7,14 százalékos lett. Az elmúlt napokban javult az IMF megállapodást övező piaci bizalom, illetve úgy tűnik, hogy az eurozóna perifériájához képest a magyar eszközök mintha egyre jobb befektetési lehetőséget kínálnának. A másodpiacon a kötvényhozamok 10-19 bázisponttal estek az ÁKK adatai szerint tegnap. Főképp a 3-5 éves lejáratoknál csökkentek a hozamok.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az euró dollárral szembeni további erősödését lehetett megfigyelni. Egyrészt az európai megnyugvás, másrészt az esteleges amerikai pénzhígítás az, amely az árfolyamot mozgatja. Ugyanakkor az európai adóssághelyzet távolról sem megoldott, míg egy mennyiségi lazítás vélhetően csak átmenetileg gyengítené a dollárt. A részvénypiacokon a tengerentúlon a vegyes gazdasági hírek árnyékában, a QE3 élénkítést várva továbbra is emelkedtek az indexek (Dow +0,7 százalék; Nasdaq +1,2 százalék; S&P500 1,0 százalék). A spanyol kötvényaukció jól sikerült, miközben a befektetők egyre inkább a Fed ma esti kamatdöntésére és az azt követő kommentárjára figyelhetnek.

Kína kivételével a Távol-Keleten is folytatódott az emelkedés a részvénypiacokon (Nikkei +1,1 százalék; Hang Seng +0,6 százalék; Sanghai -0,3 százalék). Az árupiacokon az olaj ára további emelkedést mutat, ma reggel valamivel 84 dollár felett kezdte a napot a WTI árfolyama. Az arany unciánkénti ára 1620 dollár körül stagnált. A határidős indexek a tengerentúlon kis mínuszban voltak reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A német Zew index tegnap eléggé elkeserítő képet mutatott: a várt 2,3 pont helyett -16,9 pont lett. Ez az adat sem tudta azonban megakadályozni a piacok lendületes emelkedését tegnap.

Ma fejezi, be a két napos ülését a Fed. Este fél hétkor várhatunk egy szinten maradó kamatot és kommentárt a gazdasággal, a jövővel kapcsoltban. A piac várja, hogy valamiféle erős utalás legyen a QE3-ra. Ha ez elmarad, az valószínűleg negatív hatással lenne a globális hangulatra.

A G20 ülésen lényegében semmi érdemleges nem történt; igaz, rossz hírek sem láttak napvilágot. A G20-ak kiálltak amellett, hogy az EMU tagoknak mindent meg kell tenniük az unió egyben tartásáért. Abban is egyetértettek, hogy szorosabb integrációra van szükség.

Amerikában a megkezdett lakásépítések jelentősen elmaradtak a várakozásoktól, miközben a kiadott engedélyek meg jelentősen megugrottak. Vagyis az adatok vegyes képet mutatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.