BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 278-as szint továbbra is a forint támasza

Elsősorban hangulati alapon vezérelt további forinterősödést láthattunk tegnap – írják az Erste Bank elemzői.

Az EUR/HUF a 278-as támaszszinten zárt, így valamivel több, mint két forintot erősödött a nap folyamán. A reggeli nyitásban még ez alá is került egy időre a kurzus, de tartósan nem tudta azt áttörni, majd elmozdult az árfolyam a 279-es szint felé. Így a 278-as szint továbbra is támaszként funkcionál. Rövid távon a fundamentális kép is inkább óvatosságot és korrekciót sugall.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tovább erősödött a forint árfolyama, az EURHUF stabilan a 280-as szint alá került. A tegnapi kereskedésben mintegy két forintos erősödést láthattunk, a zárás a 278-as szinten történt. A ma reggeli nyitásban már semlegesebbé vált a befektetői hangulat, az USA tőzsdéi tegnap már nem tudtak tovább emelkedni, mindez azt sugallja, hogy fundamentális oldaltról rövid távon sem nagyon van már tér érdemi forinterősödésre.

A ma reggel közzétett hazai makroadatoktól nem várunk piacbefolyásoló hatást. Folyatódhat a hangulati alapú kereskedés a forintpiacon. Ma már lesznek az USA-ban makroadatok, de ezeknél fontosabb szerepük lehet szerdán a Fed, csütörtökön pedig az EKB kamatdöntéseinek, illetve esetleges bejelentéseinek.

Az állampapírok másodlagos piacán zömmel csökkentek tegnap a referenciahozamok. Ma a 3 hónapos DKJ aukcióra figyelhet a piac.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedés során 1,222-ról 1,226-ra változott, vagyis kismértékben tovább tudott erősödni az euró a dollárral szemben. A tőzsdéken két nap rally után megpihentek az amerikai indexek, nagyjából a rövidtávú sávtetők környékén. (Dow -0 százalék; S&P500 -0,1 százalék; Nasdaq - 0,4 százalék). Tegnap nem jelent meg jelentősebb makrogazdasági adat az USA -ban, s a vállalati eredmények sem borzolták a kedélyeket, hiszen kevésbé figyelt vállalatok közölték eredményüket.

Emelkedéssel folytatták a hetet a távol-keleti tőzsdeindexek. A Nikkei 1,03 százalékot, a Hang Seng 1,28 százalékot, míg a Shanghai index 0,27 százalékot emelkedett. Az emelkedés hátterében az áll, hogy több ázsiai vállalat is közzétette negyedéves gyorsjelentését, amelyek lényegesen jobbak lettek a tavalyi év azonos időszakához képest. Az európai és a tengerentúli határidős piacok is pluszban vannak a ma reggeli kereskedésben.

Az árupiacon az olaj árfolyama 90,14 dollárról 89,78 dollárra változott, vagyis nagyjából 0,4 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Az arany a tegnapi nap folyamán 0,18 százalékot emelkedett, és ezzel 1.627 dolláron zárta a napot.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH közleménye szerint az ipari termelői árak havi szinten 1,6 százalékkal csökkentek júniusban, az éves index így 6,9 százalékra lassult a májusi 7,8 százalékról. Mind az belföldi, mind az exportértékesítési árak csökkentek havi szinten, rendre 1,1, illetve 1,9 százalékkal. Ez utóbbi kissé meglepőnek mondható, figyelembe véve, hogy a forint az euróval szemben stagnált, míg a dollárral szemben gyengült júniusban.

A KSH közleménye szerint az április-júniusi 3 havi munkanélküliségi ráta 10,9 százalékra csökkent a március-májusi 11,2 százalékról. A foglalkoztattak száma az egy évvel korábbihoz képest 67 ezer fővel emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.