BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A borús nemzetközi hangulat nem tesz jót a forintnak

Gyengült nap végére tegnap a forint, ma reggel 290 felett az EUR/HUF – írják az Erste Bank elemzői. Király Júlia tegnap arról beszélt, hogy korai lenne még a kamatcsökkentés.

Tegnap nap végére gyengülni kezdett a forint, miközben a nap túlnyomó részében még viszonylag stabil volt az árfolyam. Ezzel a kurzus a 20 és 30 napos mozgóátlagok közé került, reggel pedig a 290 forintos szinten billeg a kurzus. Ha ez a szint sikeresen meg tudja állítani az EUR/HUF devizapár további emelkedését, az jó jel lenne a jövő heti kereskedés előtt. Ha nem, akkor a 30 napos mozgóátlag állhatja még útját a további forintgyengülésnek. Ez jelenleg nagyjából 291 forintnál látható.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Gyengült tegnap délután a forint, ami a többi régiós fizetőeszköz gyengülésével együtt és a dollár euróval szembeni erősödése mellett következett be. Azaz, nehéz lenne azt állítani, hogy magyar vonatkozású hírek állnak a háttérben, még akkor is, ha egyre nyilvánvalóbbá válnak a különbségek az EU/IMF és a magyar kormány elképzelései között. Az olaszok Moody’s általi leminősítése, illetve a vártnál egy árnyalatnyival gyengébb kínai GDP adat alapot szolgáltathat a borúsabb nemzetközi hangulatra, és ez természetesen a forintot sem érinti pozitívan.

Az ÁKK tegnap délután érezhető, 6-9 bázispontos hozamcsökkenést regisztrált az éven túli lejáratú referenciapapíroknál. A tegnapi kötvényaukciók egyébként egészen jól sikerültek, 61 milliárd forintot sikerült összesen értékesíteni délelőtt a tervezett 44 milliárd helyett, majd délután is sikerült egy kisebb mennyiséget (mintegy 1,7 milliárd forintot) kibocsátani a nem kompetitív tendereken.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon továbbra is a dollár euróval szembeni erősödését lehet megfigyelni. A közös európai fizetőeszközt az olaszokat ért kétfokozatú leminősítés sem támogatja, mint ahogy az sem, hogy Klaas Knot, az EKB Kormányzótanácsának tagja is arról beszélt, hogy szükség esetén tovább csökkenhet az alapkamat. A tengerentúli részvénypiacokon folytatódott a lejtmenet (Dow -0,25 százalék, Nasdaq -0,75 százalék, S&P500 -0,5 százalék), azonban a távol-keleti piacokon emelkedés volt látható reggel (Nikkei: +0,2 százalék, Hang Seng: +0,4 százalék, Shanghai: +0,1 százalék).

A WTI olaj árfolyama zuhanni kezdett a kereskedés elején, majd irányt váltott, és a nyitó szintig emelkedett vissza (86 dollár). Az arany piacán is egy leszúrást láthattunk, 1.555 dollárig esett a kurzus 1.571 dollárról, majd zárásra ugyanide emelkedett vissza. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A magyar parlament tegnap a nyári, rendkívüli ülésszak utolsó napján rábólintott a 2013-as költségvetés fő számaira, illetve elfogadta a 2012-es évet érintő módosításokat is. Az idei büdzsé hiánya papíron ugyan a GDP 2,5 százaléka marad, de mivel a tervezett kiadásnövelés nincs megfelelően alátámasztva a bevételi oldalon, ezért véleményünk szerint 2,5 százalék helyett valamivel magasabb lehet majd az idei hiány. A jövő évi büdzsében még ennél is komolyabb lehet az elcsúszás, mivel a foglalkoztatási program fedezete nagyon bizonytalan, ráadásul a tranzakciós adóból is kevesebb folyhat be a korábban várthoz képest. Így a papíron 2,2 százalékosra tervezett hiánynál jóval magasabb, 3 százalék feletti hiány alakulhatna ki, ha minden így marad a büdzsében. Ez azonban, tekintettel a közelgő IMF tárgyalásokra, nem valószínű. A kockázatok miatt azonban a korábban általunk a jövő évre várt 2,5 százalékos hiány helyett egy kicsit magasabb, 2,8 százalék körüli hiányt prognosztizálunk.

Magyarország az IMF-től csak készenléti hitelt kaphat, ami nem egyezik meg a kormányzat elképzeléseivel, ugyanis bíztak benne, hogy rugalmasabb kereteket biztosító FCL vagy PCL típusú megállapodásról is szó lehet. Elhúzódó tárgyalásokra kell számítani, de valószínűleg az idei évben megszülethet a megállapodás.

Király Júlia, az MNB alelnöke tegnap arról beszélt, hogy még korai lenne a kamatcsökkentés. Ezzel a tegnapelőtt megszólalt két tanácstag (Gerhardt Ferenc és Kocziszky György) monetáris enyhítést sugalló kijelentéseit hűtötte. Kamatcsökkentés véleményünk szerint is túl korai lenne még, de ha sikerül az IMF tárgyalásokon a jelenlegi ellentéteken felül kerekedni, akkor még az idén csökkenhet az alapkamat szintje.

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.