BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed és az EKB kamatdöntése lesz meghatározó

A jó külső piaci hangulat nyomán a hét utolsó napján tovább erősödött a forint, és a kedvező pozíciója a mai nyitásban is fennmaradt – írják az Erste Bank elemzői.

Lefelé a következő támaszszint 278 forintnál van (esetleg a 280 forintos pszichológiai szintet lehet még említeni). A technikai kép az erősödő tendencia fennmaradását sugallja, amit fundamentális oldalról nézve nem feltétlenül tartunk indokoltnak.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A kedvező hangulatban tovább erősödött pénteken a forint árfolyama, a zárás a 281-es szint alatt történt. A kedvező pozícióját a forint árfolyama a mai nyitásban is megőrizte a továbbra is relatíve jó külső piaci környezet nyomán. A héten fontosabb piacbefolyásoló makroadat híján hangulati alapú kereskedést várunk, a piac a nemzetközi eseményekre, azon belül is leginkább a Fed és az EKB kamatdöntéseire, illetve esetleges bejelentéseire figyelhet.

Csökkentek a hét utolsó napján a referenciahozamok az állampapírok másodlagos piacán. A mérték a diszkont papírok esetében 2-5bp-os, a kötvényeknél 7-13bp-os volt. A héten elsősorban a diszkont aukciókra figyelhet a piac.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon erősödni tudott az euró a dollárral szemben, miután a piacok pozitívan fogadták Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő pénteki megbeszélésről kiadott közleményt, amelyben mindkét politikus hangsúlyozta az Eurózóna integritásának fontosságát. Ami a tőzsdéket illeti, pozitív hangulatban telt a pénteki kereskedés a tengerentúlon az európai fejlemények hatására, és persze a vártnál jobb vállalati eredményeknek és a makroadatoknak is fontos szerepük volt (Dow +1,5 százalék; S&P500 1,9 százalék; Nasdaq 2,2 százalék).

A második negyedéves USA-beli GDP gyorsbecslés valamivel jobb lett a vártnál. Mario Draghi ma találkozik Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszterrel, illetve a Bundesbank elnökét is győzködni fogja arról, hogy az EKB-nek perifériás kötvényeket kell vásárolnia. A hétvégén Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter tagadta, hogy újabb 100 milliárd eurós adósságot engednének el a görögöknek. Ázsiában a Nikkei 0,46 százalékos, a Hang Seng index pedig 1,46 százalékos emelkedéssel kezdte a hetet. A Shanghai index ellentétes irányba mozgott és 0,42 százalék ot csökkent. Kiemelten jól teljesítettek a nap folyamán a bankpapírok.

Az árupiacon a pénteki nap folyamán az arany kismértékben veszített értékéből, és 0,08 százalékos csökkenés után 1.621 dolláron zárta a hetet. Az olaj is drágult, 89,43 dollárról 0,7 százalékot emelkedve 90,13 dolláron zárta a pénteki kereskedési napot. A határidős piacokon az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel, míg az amerikaiak vegyes képet mutatnak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az első gyorsbecslés szerint az USA-ban a második negyedéves GDP 1,5 százalékos növekedést mutatott (évesített negyedéves adat), ami kissé jobb lett az előzetesen vártnál . Emellett az első negyedéves növekedési adatot 1,9 százalékról 2 százalékra felfelé korrigálták. A második negyedéves lassulás mögött leginkább a fogyasztási és a beruházási hajlandóság gyengülése állt.

Heti kitekintő:

Az USA-ban a Fed Nyíltpiaci Bizottságának kedden kezdődő kétnapos ülése lesz leginkább a befektetői figyelem fókuszában az előttünk álló héten. A kamatdöntés bejelentésére szerdán kerül majd sor. A kamatok alakítása terén túl nagy meglepetések nem várhatóak, a Fed Funds Rate várhatóan továbbra is maradni fog a 0- 0,25 százalékos sávban. Azzal kapcsolatosan viszont érkezhetnek információk, hogy lesz-e QE3, azaz a gazdaság állapotát látva az amerikai jegybank szükségét látja-e annak, hogy további eszközvásárlásokkal vigye még lejjebb a (hosszabb) hozamszinteket. Mindenesetre a második negyedévben lassult a GDP növekedése, illetve csalódást keltettek a júniusi munkapiaci, kiskereskedelmi forgalmi és ISM index adatok is.

A Fed bejelentésein kívül fontos makro-statisztikák is lesznek a héten az USA-ban. Ezek közül a pénteken esedékes júliusi átfogó munkapiaci adatok mozgathatják meg leginkább a piacokat. A konszenzus szerint a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma (NFP) 100 ezer fővel nőhetett júliusban, míg a munkanélküliségi ráta 8,2 százalékon stagnálhatott. A pénteki munkapiaci statisztikáknak mintegy előfutára lesz a szerdán esedékes ADP munkapiaci jelentés, itt 120 ezer fős bővülést vár a konszenzus a foglalkoztatottak számában.

Kedden a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének júliusi értékére, szerdán az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index júliusi értékére, csütörtökön pedig a gyári rendelésállomány júniusi alakulására és a szokásos heti munkapiaci statisztikákra lehet érdemes figyelni. Végül a hét pénteken a szolgáltatószektor-beli ISM index júliusi adatával zárul.

Az eurózónában az EKB csütörtöki kamatdöntése lesz a fókuszban. A múlt hónapban végrehajtott 25bp -os kamatcsökkentés után a mostani, augusztusi ülésen várhatóan szinten maradnak a kamatok. Az ülést követő sajtótájékoztatón pedig tisztázódhatnak az EKB elnök múlt heti kijelentései is, azaz, hogy lesz-e jelentősebb kötvénypiaci beavatkozás, illetőleg milyen formában, milyen eszközök bevetésével próbálja a jegybank megakadályozni a perifériális hozamok „elszállását”. Mindenesetre középtávon vagy eszközvásárlásokat, vagy további likviditásfokozó intézkedéseket továbbra is valószínűnek tartunk.

Magyarországon az előttünk álló héten másodlagos fontosságú makroadatok várhatóak, azaz a piaci hatás vélhetően limitált lesz. Kedden az április-júniusi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikákat, illetve a júniusi ipari termelői árakat teszi közzé a KSH.

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.