BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A németek elrontották a hangulatot – A forint is esésnek indult

Az Egyesült Államok vezető részvényindexei gyengélkedni kezdtek, miután sajtóértesülések alapján mérséklődött az optimizmus, hogy az európai döntéshozók mindent megtesznek az adósságválság megfékezésére. A piaci hangulat romlását a kockázatos eszközök többnyire megérezték.

A német pénzügyminisztérium szerint nem szükséges, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az euróövezet állandó mentőalapja banki minősítést kapjon – írja a Bloomberg hírügynökség. A CNBC pedig egy német jegybanki illetékest idéz, aki szerint az Európai Központi Banknak a pénzügyi stabilitásra kell figyelnie. A tagállamok költségvetési problémáit fiskális intézkedésekkel kell kezelni – szögezte le.

Ez ellentétes azzal a várakozással, miszerint az EKB periférikus országok államkötvényeinek megvásárlását tervezi. Mario Draghi, a jegybank elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a központi bank mindent megtesz az euró megmentéséért. Úgy tűnik, hogy a német álláspont egyelőre nem puhul, vagyis nem támogatják az EKB kötvényvásárlási programjának felélesztését.

A forint a délelőtti 278 alatti árfolyamról 280 fölé került a közös európai devizával szemben, valamint a piaci bizonytalanság hatására az euró is esett a dollárral szemben. A jelzések után a piaci szereplők ismét pesszimistábbá váltak, így újra emelkedni kezdetek a spanyol és olasz kötvényhozamok. Az olasz 10 éves kötvények hozama 6 százalék felett mozog, a spanyol pedig újra elindul a kritikus 7 százalékos szint irányába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.