BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsformában a forint, most érdemes eurót venni

Folytatta erősödését hétfőn, a késő délutáni órákban a forint: az eurót délután negyed hétkor 277,62 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a délelőtti 280,45 forint után.

Péntek délelőtt az eurót még 283,60 forinton jegyezték, majd péntek délután már a jegyzés már 281 forint közelébe csökkent. A legalacsonyabb eurójegyzés hétfőn 277,50 forint volt, ez a forint idei legerősebb árfolyamának számít. A forint árfolyama utoljára 2011. szeptember 9-én állt ezzel azonos szinten. A forint 2012-es árfolyamcsúcsának korábban a május 3-án elért 282,23 forintos eurójegyzés számított.

A dollárt 226,54 forinton jegyezték hétfőn, késő délután a  délelőtti 228,60 forint és a péntek délutáni 228,00 forint után. A svájci frank árfolyama 231,18 forint volt a délelőtti 233,70 és a péntek délutáni 234,00 forinttal szemben. A japán jen 2,8970 forinton állt hétfőn, késő délután, szemben a délelőtti 2,9208 és a péntek délutáni 2,9108 forinttal.

Hétfőn az euró a dollárral szemben lefelé korrigált a többhetes csúcshoz képest, amelyet pénteken ért el az EKB-elnök által az euró védelmére kinyilvánított elkötelezettségnek köszönhetően. Az eurót 1,2250 dolláron jegyzik a pénteken elért 1,24 dollár közeli árfolyamhoz képest.

A piacok a múlt pénteki ígéretet beteljesítő "drasztikus" lépéseket várnak az EKB csütörtöki ülésétől. Kereskedői vélemények szerint mindaddig kivárásra, a mostani szint közelében ingadozó, viszonylag alacsony euró/dollár jegyzésre lehet számítani.

A forint hétfői erősödését az IMF/EU-hiteltárgyalások sikerét megelőlegező piaci bizalomnak tulajdonítják az MTI által megkérdezett devizapiaci kereskedők. A forint árfolyama ennek megfelelően nagyobb megrázkódtatást okozó fejlemények híján rövid távon a várakozások szerint leginkább 280-285 forintos euró jegyzési tartományban mozoghat.

A hétfőn elért 280 forint alatti euró jegyzések ellenére is a devizapiacon a 280-as határ tartós és jelentősebb mértékű meghaladására nem számítanak. A jelenlegi - viszonylag kedvező - nemzetközi befektetői hangulatban ugyancsak alacsony valószínűséget tulajdonítanak a 300 forintos eurójegyzési határ átlépésének is.

A forint befektetési eszközökkel szemben javuló piaci bizalmat tükrözve meredek csökkenéssel idei mélypontjára esett a hétfői londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető biztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (Credit Default Swap) árazása is.

A CMA jegyzésében az 5 éves magyar kötvény CDS árazása 468-469 bázispont környékén mozgott hétfő délután a 483,4 bázispontos előző záró után. Az év első kereskedési hetében a jegyzés még 750 bázispont feletti rekordokon járt. A CDS árazását a piacok az országkockázat egyik legmegbízhatóbb számszerűsített indikátorának tekintik.

Hétfőn a lengyel zloty 0,50 százalékkal, a cseh korona 0,30 százalékkal, a román lej pedig 0,70 százalékkal erősödött az euróval szemben. A román lej hétfői erősödése az államfő leváltására kezdeményezett népszavazás sikertelenségének tulajdonítható.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.