BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre nem reagált a forint a jegybankárok jelzésére

Nem változott lényegesen tegnap az EUR/HUF kurzus, ma reggel azonban gyengül a forint – írják az Erste Bank elemzői. Hangsúlyozzák: Gerhardt és Kocziszky szerint akár már júliusban kamatcsökkentés jöhet.

A forint tegnap nap végére nem mutatott jelentősebb elmozdulást a reggeli értékekhez képest. Az EUR/HUF devizapár 288 körül zárta a tegnapi napot. A mai reggelen kisebb forintgyengülés látszik, 289 körül állt reggel a kurzus. Az árfolyam még mindig a 285-290 forintos szintekkel jellemezhető tartományban van.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Nem változott tegnap nap végére az EUR/HUF árfolyam a szerda reggeli értékeihez képest, ma reggel azonban már gyengülés látszik, 289 forintot kérnek a közös európai fizetőeszköz egy egységéért. A gyengülés egyébként nemzetközi hatásokat tükröz: a Fed egyelőre nem érzi szükségét egy újabb monetáris élénkítésnek, ez pedig kisebb csalódást okozott a piaci szereplőknek.

A magyar monetáris tanács két tagjának tegnap délutáni jelzése, miszerint akár már ebben a hónapban kamatcsökkentés lehet, nem igazán gyengítette egyelőre a forintot. Mindenesetre a tegnapi magyar jegybankári jelzések, illetve a várható feszültségek az IMF tárgyalásokon, nem a forint erősödését vetítik előre a közeljövőben.

Az ÁKK tegnap enyhe hozamemelkedést mért, a 3 és a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek kivételével a hozamok 2-5 bázisponttal kerültek feljebb. A 10 éves hozam ezzel együtt még mindig 8 százalék alatt tartózkodik (7,91 százalék az adósságkezelő adatai alapján). Ma a délelőtti kötvényaukciók eredményeire figyelhet a piac.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár további erősödését lehetett látni, a kurzus 1,225-ről 1,224-re változott, és a zöldhasú ma reggel is erősödésben van. Ez összefüggésben van azzal, hogy a Fed tegnap napvilágra került kamatdöntő jegyzőkönyve szerint mindössze négyen támogatták az újabb monetáris lazítást célzó „QE3” ötletét. Ezzel annak lehetősége, hogy a dollár „mennyisége” újabb lökést kapjon, csökkent, ez pedig természetszerűleg a zöldhasú malmára hajtja a vizet az euróval szemben, amit az EKB legutóbbi kamatcsökkentése sem támogat.

A tengerentúli részvénypiacok újfent gyengültek tegnap (Dow -0,4 százalék, Nasdaq -0,5 százalék, S&P500 0 százalék), miközben reggel a távol-keleti piacokon is jelentős eséseket láthattunk, ami alól a sanghaji index volt a kivétel (Nikkei -1,3 százalék, Hang Seng: -1,6 százalék, Shanghai: +0,3 százalék). A nyersanyagpiacokon a kőolaj ára tegnap emelkedést mutatott, a WTI hordónkénti ára 2 százalék feletti pluszban zárt tegnap. Eközben az arany árfolyama nem mozdult el jelentősen tegnap. Az elmúlt hetek szárnyalását követően az elmúlt egy-két napban nem mutatott további, jelentősebb áremelkedést a kukorica és a búza ára. A határidős indexek vegyes képet mutatnak reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap délután Gerhardt Ferenc és Kocziszky György monetáris tanácstagok arról beszéltek, hogy akár már júliusban kamatcsökkentés jöhet, mivel erre az IMF tárgyalások megindulása mozgásteret teremthet. Gerhardt azonban azt is hozzátette, hogy az óvatosság a legfontosabb, és hogy az ország nem bírna el egy újabb, 8-10 forintos árfolyamgyengülést. Látva a kormány legújabb intézkedéseit, amik a költségvetési fegyelem lazulására irányulnak és az MNB és az Államkincstár megadóztatására vonatkoznak, komoly ellentétek lehetnek majd az IMF és a magyar kormány álláspontja között a tárgyalásokon. Nem kizárt, hogy ez a forint gyengülését is magával vonja a későbbiekben, így kissé korai lenne a júliusi kamatcsökkentés véleményünk szerint. Mindenesetre az továbbra is várható, hogy az IMF tárgyalások befejezésének közeledtével, vagy annak lezárultával az MNB kamatcsökkentéseket hajthat végre.

A Fed tegnap publikálta júniusi ülésének jegyzőkönyvét, amiből megtudhattuk, hogy a tengerentúli gazdaság növekedése gyengébb a korábban vártnál. A Fed csökkentette növekedési előrejelzését, és a foglalkoztatottság terén is gyengébb bővülésre számítanak. A legtöbb befektető az újabb monetáris lazítással kapcsolatos kijelentéseket kereste, de csak néhány jegybankár vélte úgy, hogy erre szükség lehet.

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.