BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez a szint foghatja meg a BUX-ot

Továbbra is pozitív a hangulat, miközben Mario Draghi keményen dolgozik azon, hogy a kijelentése mögé valós tartalmat is tegyen – írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Így ma találkozik az amerikai pénzügyminiszterrel és a német jegybank vezetőjével is. Az utóbbi lesz a kemény dió. Ettől függetlenül a shortosok már most félnek attól, hogy ennek az egész dolognak lesz eredménye, s így kétségbeesetten veszik vissza a pozícióikat, amely a mai napon is folytatódhat.

A BUX a 200 napos mozgóátlag környékére érkezett, amely azért foghatja az árfolyamot. Ugyanakkor a rövidtávú indikátorok további emelkedést sugallnak. Így ma is jöhet egy emelkedés, de egyre inkább érik valamiféle, remélhetőleg rövid korrekció.

USA, Európa:

- Pozitív hangulatban telt a pénteki kereskedés a tengerentúlon, az európai fejlemények hatására és persze a vártnál jobb vállalati eredményeknek és makro adatoknak köszönhetően is. (Dow +1,5 százalék; S&P500 1,9 százalék; Nasdaq 2,2 százalék)

- Annak ellenére, hogy jelentős visszaesést szenvedett el a GDP növekedés a második negyedévben az előző negyedévhez képest első olvasatban, még mindig jobb lett a várakozásoknál. A michigani fogyasztói bizalmi index végső olvasata is javulást mutatott.

- A Chevron lokális csúcsokat próbált döntögetni (+1 százalék) azután, hogy a második negyedéves eredménye 3,56 dollár lett a várt 3,22 dollárral szemben. Ma kevésbé fogunk izgulni az amerikai vállalatok jelentésein, hiszen talán csak az Andarko hozhat esetleg izgalomba bennünket, vagy a technológiára fókuszáló befektetőket a Seagate.

- Ma viszont csak a dallasi Fed ipari termelési aktivitással lehetünk majd okosabbak, amelynek piacmozgató hatása minimális.

- Mario Draghi tovább dolgozik a spanyol és olasz állampapír hozamok emelkedésének megfékezésén. Így ma találkozik például Timothy Geithner az amerikai pénzügyminiszterrel. A Bundesbank elnökét is győzködni fogja arról, hogy az ECB-nek perifériás kötvényeket kell vásárolnia.

- A hétvégén Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter tagadta, hogy újabb 100 milliárd eurós adósságot engednének el a görögöknek.

- Ma jön a spanyol GDP, amely a várakozások szerint 1 százalékkal csökkent a második negyedévben.

- Az olaszok ma 3, 10 és 15 éves állampapírokat adnak el 11 órakor. Míg az előbbiből csak 750 millió eurónyit addig az utóbbi kettőből 2,5-2,5 milliárdot.

Olaj, arany:

- A pénteki nap folyamán az arany kismértékben veszített értékéből és 0,08 százalékos csökkenés után 1.621 dolláron zárta a hetet.

- A pénteki emelkedésből az olaj is kivette a részét és 89,43 dollárról 0,7 százalékot emelkedve 90,13 dolláron zárta a pénteki kereskedési napot.

Devizák:

- A múlt hét folyamán többen többféleképpen jelezték elhivatottságukat az eurózóna megmentése kapcsán. A hét utolsó munkanapján Angela Merkel német kancelláron és Francois Hollande francia államfőn volt a sor. Ők pénteken, közös telefonkonferencián egyeztettek az EU jövőjéről. A megbeszélésről kiadott közleményben mindkét politikus hangsúlyozta az eurózóna integritásának fontosságát. A piacok kedvezően fogadták az egyeztetést és az euró dollár árfolyama 1,2283-ról 1,23222-re változott.

- A forintnak kedvező hangulatban sikerült zárnia a hetet, melynek következtében 283,99-ről 280,91-re tudott csökkenni az árfolyam

Távol-Kelet:

- A Nikkei 0,46 százalékos, a Hang Seng index pedig 1,46 százalékos emelkedéssel kezdte a hetet. A Shanghai index ellentétes irányba mozgott és 0,42 százalékot csökkent. Kiemelten jól teljesítettek a nap folyamán a bankpapírok. Az egyik legnagyobb ázsiai bankcsoport, az HSBC ma délután fogja publikálni negyedéves gyorsjelentését. Az emelkedést továbbra is az EU-s válság megoldásának reménye táplálta. Közben a japán GDP váratlanul csökkent (hó/hó alapon 0,1 százalékos a csökkenés, szemben a várt 1,6 százalékos növekedéssel). Pénteken publikálták Tokióban az inflációt is, ami a -0,7 százalék helyett -0,6 százalék lett.

Határidős piacok: Az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel, míg az amerikaiak vegyes képet mutatnak.

Vállalati hírek

- Jövő évtől a jelenlegi 19 százalékról 23 százalékra nő a társasági adó kulcsa Szlovákiában. Számításaink szerint ez az OTP-nek évi 40 millió forint többletterhet jelent, ami részvényenként 1 forint. A hatás a MOL esetében is elhanyagolható.

A PannErgy 2012. július 26-án 6.850 darab saját részvényt vásárolt 577 forintos átlagáron. A tranzakciókat követően a társaság 2.750.487 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 13,06 százaléka.

- Már szinte biztos, hogy az ArcelorMittal európai kapacitásainak egy részét bezárja. Ezt erősíti, hogy Lakshmi Mittal, a vállalat vezérigazgatója együttérzését fejezte ki azoknak, akiket a vállalatnak el kell majd bocsátania, de a részletekbe egyelőre nem kívánt belemenni. Két fontos célkitűzést nevezett meg: egyfelől, hogy csökkentsék a vállalat eladósodottságát a fő tevékenységhez nem kapcsolódó eszközök értékesítésével, másfelől pedig, hogy a függőség csökkentése érdekében újabb beruházásokat eszközölnek a vasérc-bányászatban. Véleményünk szerint az elhatározások jó irányba mutatnak, de árfolyamhatásuk csak a konkrét intézkedések meghozatala után lehet.

- A Total pénzügyi vezérigazgatója szerint az Elgin mezőn év végig indulhat újra a gáztermelés. A cég emeli az osztalékot az 50%-os kifizetési politikájának megfelelően. Sőt, a sajátrészvény vásárlás lehetőségét sem zárja ki a vezetés, ugyanis nagyon erős a cég készpénztermelő képessége és a pénzügyi vezérigazgató meg van arról győződve, hogy az is marad. Mi is azt gondoljuk, hogy az olajcégek most nagyon erős pénztermelő képességgel rendelkeznek. Általában igaz az, hogy az olajipari vállalatok 3-5 év alatt ki tudnák fizetni az összes adósságukat és a részvényesek által jelenleg fizetett pénzt a részvényekért, ha a beruházásaikat leállítanák. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi áron vett részvények (cég) 3-5 év múlva már úgy lenne a kezünkben, hogy egy fillérünk sem állna benne és még bank hitele sem lenne. Ez elég erős állítás szerintünk. Ettől függetlenül az olaj szektort egyelőre nem tépték szét. Nyilván félnek az esetlegesen eső kőolajártól.

- A Total 35.000 tonna üzemanyagot vett az indiai Mangalore finomítótól a közel-keleti árakhoz képest tonnánként 23 dolláros prémiummal.

- A ThyssenKrupp elnöke szerint a vállalat saját erőből fogja problémáit megoldani és semmilyen körülmények között nem fog egyesülni a Siemens-el. Az elnök leszögezte, hogy amennyiben nem talál vevőt amerikai üzemeire, akkor folytatni fogja azokban a termelést.

- Az Infineon-t vételről tartásra minősítette vissza a Jefferies befektetési bank elemzője.

- A Banco Bilbao argentin leányvállalata befejezte az Unnim Banc akvizícióját. A tranzakcióval a Banco Bilbao tovább terjeszkedhet a dél-amerikai régióban.

- A Bayer 80 millió eurós fejlesztést tervez végrehajtani németországi Wuppertal-ban található üzemében, annak érdekében, hogy itt gyárthassa Kogenate nevű véralvadásgátló készítményét. 

- A Moody’s szerint további leminősítés jöhet a Telefonica adósságának tekintetében annak ellenére, hogy a cég már az osztalék kifizetést is törölte. A Moody’s elemzője szerint, ha a Telefonica eltér a költségcsökkentési tervtől, akkor mindenképpen leminősítik az adósságát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.