BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól megforgatták a befektetőket, továbbra is nagy az aggodalom

Jól megforgatták a befektetőket, továbbra is jó nagy az aggodalom – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Az amerikai piacok tovább estek arra a hírre, hogy a Fed kormányzói úgy gondolják, hogy QE3 nélkül is magához fog térni az amerikai gazdaság, még ha lassan is. Így a dollár tovább erősödött, s az euró-dollár kurzus erősen közelíti a kritikus 1,2-es szintet.

Ma reggelre viszont, a globális gazdasági problémák miatt meglepetésre kamatot csökkentett Dél-Korea, s ami még fontosabb, az ausztrál foglalkoztatottsági adatokban romlást láthattunk. Így a mai nap is aggodalmas kereskedéssel kezdődik, pedig egyes részvények a magyar piacon kifejezetten jól néznek ki. Ilyen az Egis, amely korábban áttörte a kritikus 15.000 forintos szintet, de a MOL, vagy a Richter részvényei is tartogathatnának pozitív meglepetést számunkra. Vagyis a kép vegyes. Ráadásul az S&P500 indexet a kritikus szint egyelőre megtartotta. Így a gyenge ázsiai piaci teljesítmény és a negatív határidős indexek ellenére nem feltétlenül lepődnénk meg egy felfelé történő mozgás láttán.

USA, Európa:

- Ötödik napja tart a csökkenés a tengerentúli piacokon. Tegnap azonban már mérséklődtek a mínuszok, a napi mélypontról sikerült felfelé elrugaszkodnia az árfolyamoknak, és az utolsó órában erőteljesen emelkedtek a piacok (Dow -0,38 százalék, Nasdaq -0,49 százalék, S&P500 0 százalék).

- A Fed tegnap publikálta júniusi ülésének jegyzőkönyvét, amiből megtudhattuk, hogy a tengerentúli gazdaság növekedése gyengébb a korábban vártnál. A Fed csökkentette növekedési előrejelzését, és a foglalkoztatottság terén is gyengébb bővülésre számítanak. A legtöbb befektető az újabb monetáris lazítással kapcsolatos kijelentéseket kereste, de csak néhány jegybankár vélte úgy, hogy erre szükség lehet a foglalkoztatottság talpra állításához.

- A spanyol kormány tegnap új megszorító csomagot jelentett be, amely szerint a következő 2,5 évben 65 milliárd eurót akarnak megspórolni.

Olaj, arany:

- Tegnap ismét pozitív irányba fordult a kőolaj árfolyama, miután sikerült elrugaszkodnia a 30 napos mozgóátlagról. A napi maximumhoz (86,5) képest korrigált zárásra 85,8 dollárig, de még így is 2 százalék feletti pluszban zárta a kereskedést.

- A vártnál nagyobb mértékben csökkentek az olajkészletek a tegnapi adat szerint, 1,37 millió hordó helyett 4,7 millió hordóval zsugorodott az olajkészlet. Benzin terén az 500 ezer hordós emelkedéssel szemben 2,75 millió hordós növekedést publikáltak.

- Az OPEC havi riportja szerint a globális olajfogyasztás 900.000 hordóval nőhet naponta ebben az évben, de a gazdaság lassulása miatt jövőre ez 800.000 hordóra mérséklődhet. Az OPEC szerint jövőre 29,6 millió hordó olajat kell biztosítania naponta, 300.000 hordóval kevesebbet, mint idén.

- Az arany árfolyama nem mozdult el látványosan a tegnapi kereskedés során, 1.567 dollárról 1.576 dollárig emelkedett a kurzus.

Devizák:

- A FED tegnapi találkozója során mindössze négyen támogatták az újabb monetáris lazítást célzó QE 3 ötletét. A hír némileg erősítőleg hatott a dollárra, hiszen egy nagyobb méretű gazdaságélénkítő csomag inflációt és ezen keresztül a dollár gyengülését eredményezhette volna, most viszont egy ilyen lehetőség valószínűsége jelentős mértékben csökkent. Az árfolyam 1,225-ről 1,224-re változott.

- A forint a tegnapi napot ott zárta, ahol elkezdte azt, és az EUR/HUF kezdeti 288,5-ös árfolyamról mindössze 288,6-ra emelkedett.

Távol-Kelet:

- Jelentős zuhanást élt át a Nikkei és a Hang Seng index is. Míg előbbi esetében 1,3 százalékos esésről beszélhetünk, addig utóbbi esetében ennek nagysága már eléri az 1,6 százalékot. Ezzel szemben a Shanghai index kismértékű emelkedést produkált, aminek a következtében az index értéke 0,27 százalékkal növekedett.

- A japán jegybank nem változtatott kamatpolitikáján és továbbra is a 0-0,1 százalékos sávot tekinti célnak.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel. Vállalati hírek

Magyar Telekom: A három jelenlegi mobilszolgáltató és az újonnan piacra lépő negyedik szolgáltató közötti elhúzódó jogvita miatt csúszhat az új szolgáltató indulása. Mivel a bíróság még nem döntött, a Magyar Posta konzorciuma által létrehozott MPVI Mobil frekvenciaengedélye legalább augusztus végéig fel lesz függesztve. Ez kérdésessé teszi, hogy az új szolgáltató ki tudja-e építeni a decemberi határidőig a Budapest belvárosát lefedő hálózatát. Bár a frekvenciaengedélye még nincs meg, úgy tűnik, hogy a Magyar Posta napokon belül kiírhatja tenderét a hálózat kiépítésére. A hír alapvetően kedvező a jelenlegi szolgáltatókra nézve, de árfolyamhatásra nem számítunk.

- A MOL a 412. helyet szerezte meg a Fortune magazin 500 legnagyobb árbevételű vállalatot felsorakoztató listáján. A listára egyedüli magyar cégként felkerült MOL tavaly még a 469. helyen állt. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- A PannErgy 2012. július 10-én 4.000 darab saját részvényt vásárolt 589 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.155.580 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 14,99 százalékal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.