BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiütötte a Fed az eurót, kétéves mélyponton az európai pénz

2010. június végén láttuk utoljára olyan „mélységben az euró/dollár árfolyamot, mint szerda este, miután a Fed közzétette legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét.

Az euró/dollár árfolyam (magyar idő szerint) este 8 óra 20 perckor 1,2222-nél járt, ennél lejjebb utoljára 2010. június 30-án fordult meg a kurzus.

A dollár erősödéséhez a Fed (magyar idő szerint) este 8-kor közzétett jegyzőkönyve járult hozzá, amelyből kiderült: az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény döntéshozói közül egyelőre csak kevesen látnak szükségesnek egy újabb agresszív monetáris lazítást.

A Fed döntéshozói közül mindössze négyen említették saját prognózisukban az eszközvásárlási program kiterjesztését: ketten indokoltnak nevezték a további lazítást, ketten pedig úgy vélekedtek: a helyzet további romlása indokolttá teheti.

A monetáris lazítás folytatása – esetleg egy QE3 program – nagyban hozzájárulna a globális piaci hangulat javulásához, a Fed jegyzőkönyve is kissé rontotta a hangulatot, és az elsőszámú menekülő devizának számító dollárt erősítette.

A legutóbbi kamatdöntés óta közzétett munkaerőpiaci és feldolgozóipari makroadatok nagyrészt negatív meglepetések voltak, így nem kizárt, hogy a Nyíltpiaci Bizottság  következő, július végi-augusztus eleji ülésén erősödnek majd a lazítást szorgalmazó hangok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.