BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma a függetlenségét ünnepli Amerika

Ma a függetlenségét ünnepli Amerika, így csendes kerekedésre számíthatunk Európában és Magyarországon is – írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Ha már a függetlenség napjánál tartunk, akkor az amerikai pénz, a dollár születésnapjáról is beszélünk, amelyet az USA alkotmányában 9 évvel és két nappal a függetlenség kikiáltása után rögzítettek. S itt jön a kétforintos kérdés. Mi a köze a dollárnak a csehekhez? Annyi, hogy egy cseh herceg kezdett a 16. században ezüst érméket veretni, amelyet Joachimstaler-nek vagy csak egyszerűen Tal-nak vagy Tallérnak hívtak a völgy után, ahol az ezüstöt bányászták.

Na, ez a tallér angolul a dollár, amelynek az ezüst tartalma kezdetben különben a spanyol ezüsttallérhoz volt igazítva. Egy-szó mint száz, a magyar köznyelvben régen „elfelejtett” tallér a világ egyik vezető pénze ma. Az amerikai függetlenség napján talán erről is érdemes megemlékeznünk. Amúgy a piacok kivárással, stagnálással ünnepelhetik e neves eseményt, amely a magyar piacra is nagy valósínűséggel igaz lesz.

USA, Európa:

- Jól sikerült a tegnapi rövidített kereskedés a tengerentúlon, a nyitás után észak felé vette az irányt a piac és az emelkedés zárásig kitartott. Az S&P500 két hónapos maximumon zárta a csonka kereskedési napot (Dow 0,56 százalék, Nasdaq 0,84 százalék, S&P500 0,62 százalék).

- Ma zárva tartanak a tengerentúli börzék, a Függetlenség napját ünneplik az Egyesült Államokban.

- A vártnál jobb makroadat hajtotta a piacokat, az ipari cikkek rendelésállománya 0,7 százalékkal emelkedett júniusban a várt 0,1 százalék helyett.

- A piacokon kivárás lehet a jellemző a következő napokban, mert a hét második felében megjelenő adatokra figyelnek a befektetők. Holnap EKB kamatdöntő ülés lesz, a tengerentúlon pedig ADP foglalkoztatottsági adatokat publikálnak.

Olaj, arany:

- A hétfő korrekciót követően tegnap újra szárnyra kapott a kőolaj árfolyama, és 4,6 százalékot emelkedett zárásig. A 85 dolláros ellenállás áttörését követően 87,6 dollárig rallyzott a kurzus.

- Újra előtérbe kerültek az Iránnal kapcsolatos félelmek, az ország ismét azzal fenyeget, hogy a hajóforgalom egy részét blokkolhatja a Hormuzi-szorosban. Ezek az aggodalmak pedig beépülhetnek az árakba.

- Az arany árfolyama is felfelé kapaszkodott tegnap, a 20 és a 30 napos mozgóátlag áttörését követően 1.617 dollárig rallyzott a kurzus.

Devizák:

- Bár a forint tegnap délután némileg gyengült az euróval szemben, azonban utána ezt sikerült ledolgoznia és összességében minimális erősödést tudhat maga mögött. A tegnapi kereskedési napot 284,54-en zárta.

- A dollár enyhén gyengült az euróval szemben és az 1,257-es nyitószint után 1,2608-as árfolyamon fejezte be a kereskedést, annak ellenére, hogy a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az ipari megrendelések nagysága.

Távol-Kelet:

- A távol-keleti piacokon jelentősebb elmozdulás nélkül zajlik a kereskedés, a Nikkei 0,49 százalékos, a Hang Seng 0,16 százalékos plusznál tart, míg a Shanghai index -0,24 százalékos teljesítményével a negatív tartományban tartózkodik.

- A piacokat elsősorban az energetikai szektorba tartozó cégek húzták felfelé, melyek árfolyama jelentős árfolyamemelkedést produkált az emelkedő olaj hatására.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- A MOL tegnap piaczárás után jelentette be, hogy megvásárolja a Bohemia Realty és a Pap Oil Cerpaci Stanice nevű cseh cégeket. Az ár nem ismert. A két cég Pap Oil márkanéven üzemeltet kúthálózatot Csehországban. A MOL 124 kutat vesz meg, így ha a versenyhatóság jóváhagyja, akkor a Slovnaft által üzemeltetett 25 kúttal együtt már 149 kútja, és 5 százalékos piaci részesedése lesz Csehországban, melyet közép távon 10 százalékra kíván növelni. A Pap Oil 2009-ben és 2010-ben veszteséges volt, saját tőkéje mindössze 140.000 euró, míg hitelállománya 13,5 millió euróra rúg.  Ezért úgy gondoljuk, hogy a vételár valahol 50 és 100 millió euró között lehet, hiszen egy kút ára nagyjából 0,5 és 1,5 millió euró között mozog. Mivel veszteséges cégről van szó, úgy hisszük, hogy a MOL reális áron jutott hozzá, és nagy eséllyel gazdaságosan tudja majd ellátni azokat a pozsonyi finomítójából. A hír összességében kedvező, de árfolyamhatása minimális, kevesebb, mint 150 forint, ami a napi árfolyam ingadozásnál kisebb.

- A Bloomberg értesülései szerint ma délelőtt 10 órakor az OTP két vezérigazgató-helyettese, Wolf László, és a jelzálogbankért felelős Gyuris Dániel ismerteti a bank új 100 milliárd forintos hitel programját.

- A PannErgy 2012. július 2-án 850 darab saját részvényt vásárolt 590 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.141.485 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 14,92 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.