BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pénzmosással vádolt bank kiegyezett az amerikai hatóságokkal

A Standard Chartered brit bank részvényeinek kurzusa 5,5 százalékkal emelkedett szerdán a hongkongi tőzsdén, miután vállalta, hogy 340 millió dollárt fizet a New York-i szabályozó hatóságoknak. A céet azzal vádolták, miszerint eltitkolta, hogy Iránnal kötött ügyleteket - jelenti a BBC News.

A bankot azzal gyanúsították meg, hogy 250 milliárd dollár összegben követett el pénzmosást, és az a veszély fenyegette, hogy visszavonják az Egyesült Államok területére vonatkozó működési engedélyét.

A Standard Chartered elismerte, hogy egyes tranzakciói megsértették az amerikai szabályokat, amelyek összege azonban szerintük csak 14 millió dollárra rúgtak. Ian Gordon, az Investec Securities elemzője szerint úgy tűnik, hogy a további szabályozó hatósági költségek kockázatát "elégséges mértékben megfékezték", és hogy a kiegyezés vélhetően segítséget nyújt ahhoz, hogy a bank részvényei ismét emelkedésnek induljanak.

A BBC New York-i tudósítója szerint a 340 millió dollár meglehetősen súlyos összeg, de nem olyan súlyos, amilyen lehetett volna, ha nem jön létre egyezség. A Standard Chartered azt is vállalta, hogy legalább két évre olyan rendszert helyez üzembe, amely értékeli majd a pénzmosás ellenőrzését a bank New York-i fiókjánál, és közvetlenül tesz jelentést az amerikai szabályozó hatóságnak. A brit bank rövid közleményben erősítette meg a 340 millió dolláros egyezség tényét. „Várhatóan rövidesen formális megállapodás jön létre, amely tartalmazza az egyezség részletes feltételeit” – olvasható a bank közleményében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.