BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az éves csúcs beállítása után gyengült a forint

Enyhén gyengült tegnap a forint az euróval szemben, ma reggel is mérsékelt gyengülés látható, írják az Erste Bank elemzői.

A kissé elromló globális hangulatban a forint kismértékben gyengült tegnap az euróval szemben, az árfolyam 277 fölött zárt, majd ma reggelre 278 forint fölé emelkedett az euró árfolyama. Itt tartózkodik jelenleg a 20 napos mozgóátlag, ami, ha javul a hangulat, megállíthatja a forint további gyengülését. Ellenkező esetben az árfolyam 279-280 forint környékére emelkedhet. Lefelé támaszt továbbra is a 275 forintos szintnél látunk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint tegnap nem mutatott komolyabb kilengést, nap végére a borongósabbá váló nemzetközi hangulatban kisebb gyengülést szenvedett el, de ez nem mondható jelentős forintromlásnak. Reggel 278 forint körül hullámzott az euró kurzusa. Összességében tehát a héten felállított 12 hónapos forintcsúcs után gyengült a hazai fizetőeszköz, de azóta a gyengülés egyelőre viszonylag mérsékeltnek tűnik. Ma piaci hangulatot ma egy amerikai makroadat befolyásolhatja, illetve az, hogy Angela Merkel a görög miniszterelnökkel találkozik.

Tegnap egészen jól sikerültek a forint államkötvény aukciók. A 3, 5 és 15 éves papírokból összesen a tervezettet 3 milliárd forinttal meghaladó, 47 milliárdos mennyiséget sikerült értékesíteni. Az 5 éves papírnál az ÁKK megnövelte a felkínált mennyiséget, a 15 éves lejáratnál azonban le kellett azt csökkenteni. Már az öt éves lejáratnál is az alapkamat, azaz a 7 százalékos szint alá csökkent a hozam. Az ÁKK délután rögzített adatai szerint a másodpiacon jelentős, 4-21 bázispontos hozamcsökkenés következett be.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár napok óta tartó gyengülése az euró ellenében megállt ma reggel, a kurzus 1,2589 körüli tegnapi csúcsáról 1,254 alá csökkent ma reggelre. A tegnapi napon a tengerentúli indexekben is negatív korrekció zajlott, miután enyhültek az újabb monetáris lazítással kapcsolatos várakozások (Dow -0,9 százalék, Nasdaq -0,7 százalék, S&P500 -0,8 százalék). A tegnapi rossz hangulatban, amelyet még a vegyes amerikai adatok is tetőztek lefelé fordultak az indexek és ez az irány volt ma reggel is meghatározó az ázsiai piacokon is. A Nikkei 1,27 százalékot, a Hang Seng 1,19 százalékot, míg a Shanghai index 0,72 százalékot csökkent. Vegyes képet mutatnak a határidős piacok a reggeli kereskedésben.

A nyersanyagpiacokon az arany árfolyama azonban folytatta az emelkedést, dacára a monetáris lazítást övező optimizmus csökkenésének. Az unciánkénti ár 1.654 dollárról 1.670 dollárra emelkedett tegnap, azonban innen reggel visszafordulni látszik. A WTI olaj árfolyama tegnap a vártnál rosszabb munkapiaci adatok miatt csökkenést mutatott be, és reggel 95,5 dollár körül állt a hordónkénti ár az októberi lejáratnál.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A júniusi magyar kiskereskedelmi forgalom éves szinten 1,7 százalékkal csökkent, havi szinten stagnálás pedig stagnált. Mi 2,3 százalékos éves csökkenést vártunk. A visszaesés továbbra is jelentős mértékben az üzemanyag fogyasztás csökkenésének tudható be, miközben az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű termékek kereskedelme 0,9 százalékkal tudott nőni éves összehasonlításban, ez pedig – nagy súlya miatt – kicsit tompítani tudta a visszaesést.

A makroadatok vegyesen alakultak az USA-ban. 372 ezer új lakást értékesítettek évesítve júniusban, ami 13 ezerrel több az előző havinál, és 7 ezerrel haladja meg az elemzői konszenzust. A friss munkanélküli segélykérelmek 372 ezerre nőttek a várt 365 ezer helyett, az előző heti 366 ezerről.

Charles Evans Fed elnök megerősítette, a további monetáris lazítással kapcsolatos várakozásokat, miközben James Bullard St. Louis-i Fed elnök arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az amerikai gazdaság állapota javult, ezért a kamatdöntő ülés tegnap publikált jegyzőkönyvében írtak már nem állják meg a helyüket.

Angela Merkel és Francois Hollande tegnap Berlinben találkoztak, ahol megerősítették, hogy Görögországnak az eurozónában kell maradnia. Szamarasz görög kormányfő ma Berlinben, holnap pedig Párizsban folytat tárgyalásokat. A hírek szerint eközben Spanyolország mentőcsomagról tárgyal az EU vezetőivel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.