BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: folytatódhat a forint gyengülése

Ma folytatódhat a tegnap délutáni forintgyengülés, a reggeli 277,50-es piacnyitást követően a kurzus már a 278-as érték fölé gyengült a bankközi piacon, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank szakértője.

EUR/HUF (276,50 – 280,00): Nincsenek nagy izgalmak az EUR/HUF piacán, már lassan három hete a 275 – 280 közötti szűkebb sávban történik a bankközi kereskedés. Még tart az alacsonyabb likviditást okozó szabadság-, illetve uborkaszezon, így a kereskedők is kevésbé vállalnak pozíciókat, de ez szeptembertől már változhat, hiszen a piaci szereplőkön túl a politikusoknál is visszatér az élet a megszokott kerékvágásba. Várhatóan több terv, ötlet fog érkezni felőlük a válságból kilábalás kapcsán. Itthon közeleg a hivatalos IMF-tárgyalások második köre, ami a legutóbbi hírek szerint három hét múlva folytatódhat.

Tegnap a jól sikerült ÁKK aukció után kóstolgatta az euró/forint árfolyama a 276 alatti szinteket, de a nap hátralévő részében kissé romlott a globális hangulat. Esésre álltak a fontosabb tőzsdeindexek, valamint emelkedésnek indultak a spanyol hozamok. Ma folytatódhat a tegnap délutáni forint gyengül(get)és, a reggeli 277,50-es piacnyitást követően a kurzus már a 278-as érték fölé gyengült a bankközi piacon.

EUR/USD (1,2500 – 1,2600): A tegnap közzétett heti munkanélküliségi adatok nem lettek fényesek az USA-ban, és a fogyasztói bizalom sem túl rózsás, így a mesterséges beavatkozás esélye egyre növekszik a tengerentúlon. A Fed-en belül növekszik azok aránya, akik a QE3-as program beindítását szorgalmazzák, így az amerikai adatpublikációk egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Ma a tartós cikkek rendelésállománya lesz napirenden. Gyenge számok esetén az euró, várakozások feletti adatok esetén viszont a dollár erősödésével számolhatunk.

Ma a német kancellár fogadja a görög miniszterelnököt Berlinben, holnap pedig Szamaras úr látogat Párizsba. A téma mi más lenne, mint a válságkezelés. Kérdés, hogy a francia, illetve német fogadó fél a két megbeszélés után mennyire lesz egységes. Számottevő véleménykülönbség esetén ismét a pesszimizmus uralhatja a piacokat.

A közeljövőben nemzetközi fronton is sűrűsödni fognak az események, szeptember 6-án lesz a következő EKB kamatdöntő ülés, majd 12-én hozza meg a Német Szövetségi Alkotmánybíróság a döntését az ESM / EFSF programmal kapcsolatosan. Egy nappal később, 13-án a Fed-nél lesz kamatdöntés.

Októberben pedig indulnak az EU-csúcsok: 14-15-én Cipruson lesz EcoFin ülés, 18- 19-én pedig Brüsszelben EU konferencia. Várhatóan az utóbbi eseményen fognak dönteni Görögország sorsáról, itt derülhet ki véglegesen, hogy a következő részleteket folyósítja-e a trojka, vagy sem.

CHF/HUF (230,50 – 233,50): Ahogy gyengül a forint az euróval szemben, úgy emelkedik a CHF/HUF árfolyama is: ma reggel 231-ről 232 fölé szökkent a frank/forint kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.