BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína örülhet - Nem győznek "koldulni" az európai cégek

A válságsújtotta dél-európai cégek egyre ritkábban kapnak hitelt, ezért a The Wall Street Journal (WSJ) szerint egyre többen udvarolják körbe a külföldi hitelezőket, és megkérdőjelezhető feltételeket fogadnak el, ezzel egyfajta globális árnyékpiac jön létre.

Az euróövezeti cégeknek nyújtott bankhitelek összege 2012-ben eddig - éves összehasonlításban - 43 százalékkal csökkent - írja az amerikai gazdasági lap, a Dealogic nevű brit tanácsadó cég statisztikai adataira hivatkozással, amelynek adatszolgálatait számos befektetési bank veszi igénybe. Ám az elmúlt öt évben nyújtott hitelek volumene 68 százalékkal esett vissza. Az európai vállalatoknak szemlátomást kreatív megoldásokat kell fontolóra venniük azért, hogy likvidek maradjanak, és ezért részben kevéssé előnyös feltételeket kénytelenek elfogadniuk.

A vállalatok számára a tulajdoni részesedések eladása gyakran nem opció, mert ezektől csak bóvliárakon lehet megszabadulni. Alig jobb, bár nyilvánvalóan gyakran alkalmazott taktika, hogy külföldi bankokat vagy kockázati tőke cégeket környékeznek meg. A WSJ példaként említi a Cementos Portland Valderrivas spanyol cég esetét, amely a spanyol ingatlanválság áldozatává vált. A cement iránti kereslet 2007 óta kétharmadával csökkent Spanyolországban, nemrég a bankok csökkentették a spanyol vállalat kereken 1,5 milliárd euró összegű  hitelkeretét.

A Cementos Portland Valderrivas nem akart tulajdonrészeket eladni, ezért a Blackstone amerikai pénzügyi befektetővel olyan hitelt tárgyalt ki, melynek keretében hat évre kap pénzt tíz százalékos kamat mellett, amire a cég amerikai ügyletei nyújtanak biztosítékot. Ehhez a spanyoloknak a kölcsön végéig az amerikai befektető részére át kell utalniuk a cash-flow egy részét is. A feltételek rémesek, ám a vállalat a Blackstone pénzével 1,1 milliárdra tudja lenyomni az adósságait. A vezetőség szerint kivárásra játszanak és csak jóval később derül ki, hogy képes lesz-e ismét nyereséget termelni a vállalat.

Más európai cégek az úgynevezett fejlődő országokban keresnek segítséget. Így a Portugal Telecom az adósságainak egy részét nemrég a Banco do Brasiltól felvett hitelekkel refinanszírozta.  Az EDP portugál energiaóriás pedig júliusban a China Development Bankhez fordult és a kölcsönért a vállalat 21 százalékát adta át a Chine Three Gorges Corp.-nak. Utóbbi eset egyébként egybevág azzal a kínai törekvéssel, amelyet Peking már korábban hangoztatott, vagyis hogy az állampapírok helyett inkább vállalati részesedések vásárlásába fektessen az ország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.