BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetést is okozhat az MNB

Pénteken eleinte gyengült, majd nap vége felé erősödött a forint, végül a nyitó szint közelében, valamivel 278 forint alatt fejezte be a kereskedést az euró ellenében. Ma reggel gyakorlatilag mozdulatlan a kurzus, és ha nem érkezik komolyabb hír, akkor nem is várható, hogy jelentős elmozdulás következzen be ma, tekintettel a londoni bankszünnapra, bár a ma délelőtti német makroadat okozhat némi elmozdulást. Támaszt 275 forint körül, ellenállást 280 forint környékén látunk továbbra is, írják az Erste Bank elemzői.

Pénteken nap végére erősödni tudott a forint, aminek elsősorban globális hangulatjavulás volt az oka, tekintettel arra, hogy ismét felerősödtek az újabb amerikai monetáris élénkítést övező várakozások. Ma reggel álmosan indul a kereskedés, a lengyel zloty és a román lej egy picit erősödni tud, a cseh korona és a magyar forint pedig inkább gyengül.

A forintban ma komolyabb elmozdulás talán nem lesz, tekintettel a londoni bankszünnapra, azonban egy pici gyengülés elképzelhető ma, tekintettel a nemrég megjelent, vártnál gyengébb német Ifo index adatra. A hét további részében már lehet nagyobb mozgolódás, mivel a tengerentúlról több makrogazdasági adatot is közölni fognak, valamint holnap összeül itthon a monetáris tanács.

Az ÁKK pénteken enyhe hozamemelkedést mért, többnyire 3-5 bázisponttal emelkedtek a hozamok a másodpiacon a referencia államkötvényeknél.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár a pénteki napon kismértékben erősödött az euróval szemben. A nyitó 1,2564-es árfolyam zárásra 1,2512-re változott, melyhez hozzájárult, hogy a tartós fogyasztási cikkek értékesítése a várt 2,5 százalék helyett 4,2 százalékkal emelkedett (az ugrást egy nagy Boeing megrendelés okozta), miközben az Európában folyó politikusi találkozók nem hoztak átütő eredményeket. Emelkedéssel zárták a hét utolsó kereskedési napját a vezető tengerentúli indexek, a jó hangulatot a további monetáris lazítással kapcsolatos hírek fűtötték (Dow 0,77 százalék, Nasdaq 0,54 százalék, S&P500 0,65 százalék). Bernanke azt közölte, hogy van még tere a további monetáris lazításnak, és a piac ezzel kapcsolatos bejelentéseket vár a jegybankárok augusztus végi Jackson Hole-i konferenciáján.

Az ázsiai piacok többsége eséssel kezdte a hetet, melyhez nagymértékben hozzájárult, hogy a kínai ipari vállalatok profitjának nagysága év/év alapon 2,7 százalékkal tovább csökkent. A Shanghai index 1,23 százalékot, míg a Hang Seng index 0,5 százalékot veszített értékéből. Az árupiacon az arany unciánkénti árfolyama 1.670,5-ről 1.670,55-re változott, és ezzel tovább közelítette az 1.680 dolláros ellenállást.

Az olaj árfolyama 96,06 dollárról 96,15 dollárra emelkedett, vagyis itt sem volt tapasztalható jelentős árfolyam elmozdulás. A ma reggeli órákban tovább emelkedett az árfolyam és ezzel ismételten megközelítette a 200 napos (57,52 dolláros) mozgóátlagot. A határidős indexek többsége a negatív tartományban tartózkodik ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A görög kormányfő múlt héten Párizsban és Berlinben is járt, azzal a céllal, hogy a két ország vezetőjét meggyőzze, 2014 helyett két évvel később kelljen teljesíteni a költségvetési hiánycélokat Görögországnak. Merkel és Hollande azonban úgy nyilatkoztak, hogy a trojka szeptemberi görög látogatása előtt nem hoznak döntést ebben a kérdésben.

A Der Spiegel szerint Németország új uniós alapszerződést szeretne. Berlin a decemberi uniós találkozón szeretne egy testületet felállítani, melynek feladata az új szerződés előkészítése lenne.

Heti kitekintő:

USA : egyrészt az ingatlanpiaci statisztikákról fog szólni a hét: kedden az S&P Case-Shiller lakásárindex júniusi, szerdán pedig a függőben levő lakásértékesítések számának júliusi adatait ismerhetjük meg. Emellett kedden a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének augusztusi adatait teszik közzé, a várakozás 65,5 pont. Szerdán ismerhetjük meg a második negyedéves GDP felülvizsgált adatait, illetve elolvashatjuk a Fed legfrissebb Bézs Könyvét. A csütörtökön esedékes szokásos heti munkapiaci statisztikák közzététele után a hét a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges augusztusi, a Chicagói BMI index augusztusi, és az ipari cikkek rendelésállományának júliusi adataival zárul. 

A makrostatisztikák mellett a hét vélhetően leginkább Bernanke Fed elnökre való várakozásról fog szólni. Pénteken kerül ugyanis megrendezésre a jegybankárok éves Jackson Hole-i konferenciája, ami Bernanke beszédével kezdődik. Hetek óta erre vár a piac, sokan számítanak arra, hogy újabb monetáris lazításról is beszél majd a Fed elnök. A legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint egyes jegybankárok már indokoltnak látták az újabb jegybanki élénkítést, a lassuló amerikai növekedésre hivatkozva.

Európa: ma teszik közzé a német IFO gazdasági bizalmi index augusztusi adatait, pénteken pedig az eurózóna augusztusi fogyasztói árindexének adatait.

Magyarország: kétségkívül a keddi jegybanki kamatdöntés lesz a befektetők figyelmének középpontjában. Nem várunk változtatást az irányadó ráta szintjében, annak mértéke továbbra is 7 százalék maradhat. Ugyanakkor várhatóan szoros lesz a döntés, a nagy kérdés, hogy az inkább „galamb” beállítottságú tagoknak köszönhetően átbillen-e a mérleg a kamatcsökkentés irányába. Ennek megfelelően nem kizárt, hogy végül meglepetést okoz a Monetáris Tanács, és csökkenti az alapkamatot, azonban alapforgatókönyvünk még mindig az, hogy az IMF-el való megállapodás megszületéséig nem csökkent a kamatot a jegybank. A jelenlegi pozitív hangulat ugyanis inkább a külpiaci eseményeknek tudható be, ami még könnyen megfordulhat, miközben az IMF-fel történő megállapodáshoz a véleményeknek még közeledniük kellene egymáshoz.

A kamatdöntés mellett lesz még pár makroadat a héten, ám egyiktől sem várunk érdemi piacbefolyásoló hatást. Kedden teszi közzé a KSH a május-júliusi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikákat. Pénteken pedig a második negyedéves beruházási statisztikák, a júliusi ipari termelői áradatok és a júniusi végleges külkereskedelmi mérleg statisztikák kerülnek közzétételre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.