BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért gyengül a forint?

Az első negyedéves GDP még 1,3 százalékkal bővült, de a második negyedévre már csak 0,3 százalékos növekedést tudott felmutatni Japán gazdasága. Ennek nyomán a mai reggel enyhe forintgyengüléssel indul – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (277,00 – 280,50): A múlt heti kínai adatok után, a ma hajnalban közzétett japán GDP számok is igazolták, hogy Ázsiában is erősödik a visszaesés. A világ harmadik legnagyobb gazdaságában az első negyedéves GDP még 1,3 százalékkal bővült, de a második negyedévre már csak 0,3 százalékos növekedést tudott felmutatni Japán gazdasága. Ennek nyomán a mai reggel enyhe forintgyengüléssel indul, 277,20-ról 278 fölé szökkent az EUR/HUF árfolyama közvetlenül a közép–európai nyitást követően.

A mai kereskedés nagy valószínűséggel hasonlítani fog a múlt héten tapasztalt napokhoz, már ami az árfolyamszinteket illeti. Várhatóan marad a 280 alatti árfolyam, mivel a nap folyamán már nem publikálnak releváns makroadatokat, és még javában tart a szabadságszezon. Kicsi az esélye annak, hogy nagyobb kilengéseket produkáljon az euró / forint kurzusa, de talán még erre a hétre sem valószínű, hogy kimoccanna az árfolyam az ebben a hónapban kialakult 276 – 282 közötti sávból.

EUR/USD (1,2220 – 1,2340): A san fransisco-i FED elnöke, John Williams a hétvégén azt nyilatkozta, hogy elérkezett az idő a kötvényvásárlási program harmadik felvonásához, a sokat emlegetett QE3-as intézkedésekhez. Természetesen erre a hírre az EUR/USD árfolyama alig reagált, hiszen az ilyen vagy ehhez hasonló véleményhangoztatásokkal számos esetben találkozhattunk már, mégsem lett belőle érdemi bejelentés.

Az EUR/USD árfolyama nagyjából az augusztusi átlagszintjénél, 1,23 alatt tartózkodik, de lassan trendszerűvé válik az egy hete erősödő dollár és gyengülő euró. Alapvetően nem látszódik a láthatáron semmi olyan esemény, ami fordulópontot hozhatna - „no news is bad news”. Így további lassú, árfolyamcsökkenéssel lehet számolni, és az EUR/USD kurzusa a július végén látott 1,21-es szintig is elaraszolhat.

CHF/HUF (230,50 – 233,50): Ma reggel a CHF/HUF árfolyama 231 felett nyitott valamivel, de a romló hangulat 232,2 fölé vitte el a kurzust, ami a pénteki legmagasabb szinttel volt egyenlő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.