BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mitől ilyen erős a forint?

A forint ereje kevésbé a stabilitásnak, sokkal inkább az uborkaszezonnak tudható be. Ugyanakkor valamilyen szinten a carry-trade effektus dolgozhat mélyen a háttérben, hiszen úgy mutatja a forint tetszhalott állapotát, hogy közben az euró gyengült a dollárral szemben, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (277,00 – 280,50): A hazai deviza meglehetősen céltalanul bolyong 280 alatt. Tegnap a forint napon belüli mozgásaihoz képest kismértékű ingadozást tudtunk mindössze elkönyvelni. Ez kevésbé a stabilitásnak, sokkal inkább az uborkaszezonnak tudható be. Ugyanakkor valamilyen szinten a carry-trade effektus dolgozhat mélyen a háttérben, hiszen úgy mutatja a forint tetszhalott állapotát, hogy közben az euró gyengült a dollárral szemben. Ilyenkor klasszikusan a forint gyengüléssel kellene reagáljon, de ezúttal ez elmaradt.

Változhatnak persze az összefüggések, de inkább az alacsony likviditást okolnánk, vagy még inkább a nemzetközi szinten tapasztalható „risk on” üzemmódot, ami a fejlődő piaci eszközök iránti kereslet élénkülését vonja maga után. A kockázati étvágy emelkedéséért pedig Amerika felel. Ma hasonlóan az elmúlt napokhoz alacsony forgalomra és mérsékelt volatilitásra számítunk az EUR / HUF piacán.

EUR/USD (1,2200 – 1,2320): A júliusi - egy kivétellel – pozitív amerikai adatok nagyban csökkentették a QE3 esélyét. A piaci szereplők sorra árazzák ki várakozásaikból, hogy Bernanke a Jackson Hole-ban tartandó beszédében utalást tenne az ösztönző-program harmadik felvonására. Erősítik ezt a nézetet a FED részéről elhangzó különböző nyilatkozatok, miszerint a jegybanknak korlátozottak a lehetőségei a gazdaság talpraállítására, az újabb élénkítő-csomagnak inkább politikai semmint gazdasági hatása lenne, valamint a FED a kongresszus szerepét is hangoztatja a válság megoldásában. (Hasonló elemeket halottunk Mario Draghi legutóbbi ECB kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján is.)

Mivel csökken a stimulus valószínűsége, mert talán mégis javul az USA helyzete, ezért óvatosan emelkedik a kockázati étvágy. Ezt segítheti, hogy német részről komolyan gondolkodnak arról, hogy Görögországnak több időt adnának a megszorítások teljesítéséhez. Ugyanakkor a válságból kilábalás fő motorjának számító Kína egyre rosszabb állapotba kerül: a Kínába beáramló tőke kétéves mélypontját érte el júliusban, 8,7 százalékos esést mutatva. Adatfronton az eurózónás infláció lesz a mai legfontosabb publikáció, a délutáni amerikai másodvonalbeli számhalmaz nem fordíthatja meg a kereskedés irányát.

CHF/HUF (230,50 – 234,00): A forint tegnap nem adott elő az egyet jobbra egyet balra figuránál színvonalasabb mozgást, így a frankkal szemben sem történt érdemi változás. Az alpesi deviza ugyanakkor az 1,2009-es falat támasztja a parkett szélén, így egyedül csak a forint táncolhat, ha egyáltalán lesz kedve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.