BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nem lesz gyors IMF-megállapodás, ez gyengítheti a forintot

Ma reggel a kissé elromló hangulatban gyengélkedni látszik a forint, miközben tegnap nem volt komolyabb elmozdulás a nap végére a reggeli árfolyamszintekről, írják az Erste Bank elemzői.

Az EUR/HUF kurzus nemrég 285-nél is járt, míg tegnap még 283 körül zárt a devizapár. A technikai indikátorok gyakorlatilag semmit sem mutatnak, sem túlvettnek, sem túladottnak nem mondható a forint ezen indikátorok alapján. 285,2 forint körül látható egy kisebb szint, efelett pedig 286,7 forintnál látunk egy szintet, ami megfoghatja a forint gyengülését. Lefelé 284, majd 280-282 forint körül látunk szinteket.

Csendes kereskedés mellett alig változott tegnap a forint árfolyama. Ma reggel azonban a romló külpiaci hangulat nyomán forintgyengülést láthattunk, s az euróval szembeni kurzus közelíti a 285-ös szintet. Az euró is gyengül a dollárral szemben a kedvezőtlen PMI indexeknek köszönhetően, melyeknek szintén lehet negatív a hatásuk a forintra is. Tegnap a magyar kormány elküldte az IMF-nek az alternatív tárgyalási javaslatát, azonban erről nem derültek ki konkrét részletek. Továbbra sem tartjuk valószínűnek a gyors megállapodást, s a későbbiekben ez is okozhat még forintgyengülést a piacon.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap stagnáltak, illetve némely lejáraton kisebb mértékben csökkentek a referenciaszintek. A legnagyobb változást az éves lejárat 8bp-os hozamcsökkenése jelentette. Ma a délelőtti kötvényaukciók adhatnak irányt a kereskedésnek. Érdekes lesz látni, hogy a mostani rosszabb külső piaci hangulatban milyen szintű érdeklődés mutatkozik a papírok iránt, illetve milyen hozamszinteken fognak elkelni. A 3, az 5 és a 10 éves papírból összességében 45 Mrd forintnyit kínál megvételre az adósságkezelő.

A nemzetközi devizapiacon tegnap az EUR/USD csak minimális elmozdulást mutatott, az árfolyam 1,3048-ról 1,3049-re változott. Ma reggel a romló piaci hangulatban viszont már dollárerősödés volt tapasztalható. Ami a tőzsdéket illeti, enyhe pluszban zárták a kereskedést a tengerentúli piacok, az emelkedés azonban elég bizonytalan volt, s az utolsó órában már lefelé tartottak az indexek (Dow 0,1 százalék, Nasdaq 0,16 százalék, S&P5000,12 százalék). Ázsiában csökkentek az indexek, a Nikkei 1,33 százalékot, a Hang Seng 0,6 százalékot, míg a Shanhhai index 1,25 százalékot veszített értékéből.

Az árupiacon tegnap óriási esés volt tapasztalható az olaj piacán, az árfolyam 95,49-ről 91,98 dollárra csökkent. Tegnap publikálták az amerikai készletadatokat, melyeknél az olaj készletek jelentős bővülése volt látható. A várt 1 millió hordó helyett 8,5 millió hordóval növekedtek a készletek, azonban a benzin esetében az 1 millió hordóra becsült növekedés helyett 1,4 millió hordós csökkenés volt tapasztalható. Szaúd-Arábia (az OPEC kitermelés 30 százalékát adja) jelentős mennyiségű kőolajat ajánlott fel európai és amerikai finomítóknak. Állítólag az eddigi napi 9,9 millió hordós szaúdi kitermelés ma már meghaladja a 10 millió hordót is. Az arany unciánkénti árfolyama is kissé lefelé korrigált, 1772,05 dollárról 1770,4 dollárra csökkent. A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a megkezdett házépítések a vártnál gyengébben alakultak, 767 ezer helyett 750 ezer lakás építését kezdték meg augusztusban. A kiadott építési engedélyek adata viszont a vártnál jobb lett, 796 ezer helyett 803 ezer. A használt lakásértékesítések augusztusi értéke is jól alakult, a konszenzus 4,56 millió volt, a tényadat pedig 4,82 millió lett, ami 2010 májusa óta nem látott érték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.