BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülni kezdett a forint

A forint tegnap nap végére erősödni tudott, hogy aztán ma reggel ismét gyengülni kezdjen. Nemrég 283 forint körül állt az euró árfolyama. Szeptember eleje óta egy egyre szűkülő sávban tartózkodik az EUR/HUF kurzus, 280-289 forint között, az utóbbi napokban azonban a jellemző értékek 280-285 forint között mozogtak, írják az Erste Bank elemzői.

Gyengüléssel nyitott tegnap a forint, majd délutánra valamelyest enyhültek a feszültségek a külső piacokon. Ma reggel ismét kisebb gyengülés látszik. Az MNB délutáni kamatdöntése lesz ma fókuszban. Az ülés kimenete bizonytalan, gyakorlatilag egyenlő valószínűséggel bír a tartás és az újabb 25bp-os kamatcsökkenés is. Szerintünk az rosszabbodó inflációs kilátások miatt óvatos lesz, és inkább tartani fog ma a jegybank.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap vegyes irányú, de továbbra is csak minimális mértékű (1-2bp-os) hozamváltozások következtek be. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, a szokásos 45 Mrd forintot kitevő felkínált mennyiséggel.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyam a tegnapi kereskedés során 1,2990-ről 1,2931-re változott. A dollár erősödésében közrejátszott a javuló dallasi FED index és a várakozásokat alulmúló német IFO index is. Szűk sávban oldalaztak a hét első kereskedési napján a tengerentúli piacok. Fontos makroadatot nem publikáltak, ami kimozdíthatta volna az indexeket a több mint egy hete tartó oldalazásból (Dow -0,15 százalék, Nasdaq -0,6 százalék, S&P500 -0,22 százalék). A német IFO indexre figyeltek délelőtt a befektetők az európai piacon, amely alulmúlta a várakozásokat, és 0,9 ponttal 101,4 pontra csökkent. Az IMF és a világbank találkozóján beszélt Christine Lagarde, a valutaalap vezetője, szerinte idén az előre jelzettnél lassabb lehet a globális gazdasági növekedés. Ma délelőtt 10 órakor Merkel és Draghi beszél egy sajtótájékoztatón.

Ázsiában a Nikkei 0,15 százalékot, a Hang Seng 0,12 százalékot, míg a Shanghai index 0,35 százalékot veszített értékéből. Jelentős makro adat nem jelent meg ma reggel Ázsiában, a kereskedést leginkább a nemzetközi hangulat határozta meg.

Az árupiacon az arany árfolyama 1771,6 dollárról 1764,45 dollárra csökkent, és már napok óta oldalazást mutat az árfolyam. A piaci hangulat kedvezőtlenül befolyásolta az olaj árfolyamát is, ami 93,18 dollárról 91,93 dollárra csökkent. Vegyes képet mutatnak ma reggel a határidős indexek.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa ma dönt az alapkamat mértékéről. Várakozásunk szerint a kamat mértéke 6,75 százalék maradhat, de nem lenne nagyon meglepő egy 25 bázispontos vágás sem. A piaci árazások alapján ugyancsak nem zárható ki már most egy kamatcsökkentés. A legutóbbi döntés óta ráadásul tovább javult a kockázati étvágy a világban, döntően az amerikai és az európai központi bankoknak köszönhetően. Ráadásul az 5 éves CDS felár 420 bázispont környékéről 380 bázispont körülire csökkent. Az inflációs kép azonban nem javult, és az MNB is várhatóan érdemben megemeli majd inflációs várakozását a mai napon. A tanács jelentősen megosztott, ez pedig megnehezíti az egyes ülések kimenetelének megjósolását. Mindazonáltal év végéig további kamatcsökkentést látunk valószínűnek, év végére 6,25 százalékos alapkamat várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.