BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengült a forint

Múlt hét pénteken még valamelyest erősödött a forint az euróval szemben, azonban ma reggel már érdemi gyengülést látunk, írják az Erste Bank elemzői.

Az EUR/HUF kurzus 283 körüli szintre emelkedett a péntek esti 281,6 forintos szintekről. Az árfolyam ma reggel tulajdonképpen a 30 napos mozgóátlagról indult meg felfelé, azonban a 20 napos mozgóátlag megfogta az emelkedést. Az elmúlt napokban a 30 napos mozgóátlag mindig megfogni látszik a forint erősödését. Felfelé 285,2-nél látszik szint, lefelé 280-281 forint körül látunk szinteket.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint enyhén erősödni tudott a pénteki nap folyamán, a devizaárfolyamot érdemben befolyásoló makroadat nem jelent meg a hét utolsó napján. Ma reggel azonban már gyengült a forint, miután a nemzetközi piacokon kedvezőtlenebbé vált a hangulat. Maradhat a hírvezérelt kereskedés, illetve kivárás jöhet a holnapi jegybanki kamatdöntés előtt.

Az állampapírok másodlagos piacán pénteken csak kisebb mértékű, 1-4bp-os hozamváltozások történtek. Jelenleg a magyar állam esetleges devizakötvény-kibocsátása, s ezzel kapcsolatos találgatások jelenthetik az egyik fontos piacmozgató erőt. Borbély László András az ÁKK-tól pénteken úgy nyilatkozott, hogy devizakötvény-kibocsátásra semmiképpen nem kerül sor az IMF megállapodás előtt, ennek aláírása után azonban valószínűleg viszonylag rövid időn belül meg fognak szervezni egyet. Az adósságkezelő a dollárkötvényt preferálja.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyam 1,2968-ról 1,2980-re változott, vagyis kismértékben gyengült a dollár a nemzetközi piacokon a pénteki nap folyamán. Azonban ma reggel gyengülni kezdett az euró a kedvezőtlen görög híreknek köszönhetően. A szakértők szerint ugyanis az eddig becsült kétszerese, 20 milliárd euró is lehet a hiány, így 11,5 milliárd eurót kellene lefaragnia a kormánynak ahhoz, hogy megkapják a hitel következő 31,5 milliárd eurós részletét.

Az USA tőzsdéin negatív hangulat uralta a hét utolsó kereskedési napját, a pozitív nyitás után a nap végéig tartott a lecsorgás, és nulla közelében zártak az indexek (Dow -0,13 százalék, Nasdaq 0,13 százalék, S&P500 -0,02 százalék).

Ázsiában a Nikkei 0,53 százalékot, a Hang Seng 0,04 százalékot veszített értékéből, miközben a Shanghai index értéke 0,06 százalékot emelkedett. A kínai gazdasággal kapcsolatos aggályok elsősorban a japán acélipart érintették érzékenyen, ahol jelentős árfolyamcsökkenés volt tapasztalható. Japánban ma hozták nyilvánosságra a legutóbbi jegybanki ülés jegyzőkönyvét.

Az árupiacon folytatódik az oldalazás az arany piacán, pénteken sikerül újabb csúcsra (1.787 dollár) kapaszkodnia az árfolyamnak, de zárásra 1.773 dollárig zuhant vissza a kurzus. A reggeli órákban enyhe csökkenés látható, 1.762 dollárig esett az árfolyam. Továbbra is az 1.750-1.780 dollár közötti sávban mozog az arany. Az olaj árfolyama kissé korrigált pénteken (93 dollárig), majd a reggeli órákban ismét csökkenés indult, és 92-ig esett vissza a kurzus. A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Der Spiegel információi szerint az eurózóna tagországai azt tervezik, hogy az ESM válságkezelő alap tőkeáttételesen működjön, így az eredeti 500 milliárd euró helyett az alap mérete elérhetné a 2.000 milliárd eurót.

A KSH ma reggeli adatai szerint a júliusi kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékos éves, és 0,4 százalékos havi csökkenést mutatott. Az adat negatív meglepetést jelent, mivel a júniusi, 1,7 százalékos csökkenés után mi csak kisebb romlásra számítottunk (-1,9 százalékot vetítettünk előre éves szinten). Az élelmiszer, és élelmiszer jellegű vegyes termékek forgalma jelentősen húzta lefelé az indexet (havi szinten 0,9 százalékos volt itt a csökkenés). A már jó ideje gyenge adatokat mutató üzemanyag forgalom éves szinten ugyan a szokásos, negatív adatot hozta, de havi szinten 2,2 százalékos növekedést lehetett itt megfigyelni. A következő hónapokban továbbra is nyomott kiskereskedelmi adatokra számítunk. Az év eddigi részében a forgalom 1,3 százalékkal esett tavalyhoz képest. Az év egészére eddigi előrejelzésünk szerint hasonló visszaesést mutathat majd a KSH, de ehhez az éves indexnek némi javulást kellene mutatnia a mostani, 2,6 százalékos indexhez képest. Ezzel kapcsolatban a mostani adat fényében némi kockázatot látunk.

Heti kitekintő:

USA: zömmel ingatlanpiaci statisztikákról és konjunktúra-indikátorokról fog szólni a hét. Kedden teszik közzé az S&P Case-Shiller lakásárindex júliusi adatát, illetve a fogyasztói bizalmi index szeptemberi adatát. A várakozás az utóbbira 63 pont. Szerdán az új lakás-értékesítések augusztusi adatától kisebb javulást vár a piaci konszenzus, illetve csütörtökön ismerhetjük meg a függőben lévő lakásértékesítések számának augusztusi értékét. Emellett csütörtökön érdemes lehet még ránézni a második negyedéves GDP második felülvizsgálatának eredményeire. Az előzetes 1,5 százalékos (évesített negyedéves) adatot ugyanis az felülvizsgálat után 1,7 százalékra javították, s csütörtökön derülhet ki, hogy volt-e további módosítás. A hét a Chicagói BMI index szeptemberi értékével – 53 pontot vár a piac – és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges szeptemberi adatával zárul. 

Eurózóna: a ma esedékes német IFO adatokon kívül pénteken a szeptemberi fogyasztói árindexre érdemes figyelni.

Magyarország: a hét legfontosabb eseménye a holnapi jegybanki kamatdöntés lesz. Az ülés kimenetele rendkívül bizonytalan, kb. egyenlő valószínűsége van a tartásnak, illetve az újabb 25bp-os kamatcsökkentésnek. Tekintettel arra, hogy a szeptemberi hónap a negyedéves Inflációs Jelentés közzétételének ideje, és minden bizonnyal a jegybanki stáb jelentősebb mértékben emeli majd mind az idei, mind a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzéseit, mi inkább arra hajlunk, hogy most óvatos lesz a tanács, és egyelőre nem csökkenti tovább az alapkamatot. Az év hátralévő részében azonban a monetáris enyhítések folytatását várjuk.

Ami a makroadatokat illeti, a ma reggel közzétett, vártnál rosszabbul alakuló kiskereskedelmi forgalmi statisztikák után, délután a részletes ÁHT adatokat teszi közzé az NGM. Augusztusban viszonylag magas volt a hiány (122 Mrd forint), így az évkezdettől számított deficit a nyolcadik hónap végére elérte az éves előirányzat 97 százalékát. Az államháztartási folyamatok tehát meglehetősen feszítettnek mondhatóak. Pénteken publikálja az MNB a második negyedéves folyó fizetési mérleg adatokat. Várakozásunk szerint a folyó mérleg többlete 619 millió eurót tett ki az időszakban, elsősorban az első negyedévinél magasabb külkereskedelmi és idegenforgalmi többletnek köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.