BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piac örül, hogy az IMF nem kér további megszorításokat

A tegnapi nap végén a forint gyengülést szenvedett el, ma reggel azonban eléggé jó a hangulat, ez pedig a forint árfolyamán is meglátszik. Reggel a hajnali, 286,5 forint körüli szintekről gyorsan 285,5 forint körülig csökkent az EUR/HUF kurzus, írják az Erste Bank elemzői. Augusztus közepe óta azonban egy emelkedő trend látható a devizapárnál. Ha a 284 forintos szint alá csökkenne a kurzus, akkor kitörhetne ebből a trendből lefelé az árfolyam, ez azonban kérdéses, tekintettel a fundamentumokra. Jó hangulatban persze semmi sem lehetetlen.

Összességében gyengült tegnap a forint az euróval szemben és az EURHUF árfolyama zárásra a 287-es szint közelébe emelkedett. Ma reggel a javuló nemzetközi piaci hangulat nyomán kisebb korrekció látszik az erősebb irányba. Jól alakultak a tegnap közzétett USA-beli makroadatok, illetve az IMF vezérigazgatója Christine Lagarde jelezte, hogy a szervezet kész segítséget nyújtani a spanyoloknak, ha az ország támogatást kér.

Ami Magyarországnak az IMF-el való kapcsolatát illeti, kedvezően fogadhatják a hazai piacok, hogy a ma reggeli hírek szerint a szervezet nem feltétlenül a további megszorításokban gondolkodik. Az EU véleménye azonban még nem ismert, azaz az hogy ők milyen szinten ragaszkodnak a 2013-ra megcélzott 2,2%-os GDP arányos deficit teljesítéséhez. Mindezek, illetve a kohéziós alapokból származó források befagyasztásának rémképe okozhat még izgalmakat a piacon. Kivárás jöhet ma az EKB ülése előtt.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap a diszkont hozamok stagnáltak, míg a 3-15 éves szakaszon minimális mértékben emelkedtek a hozamszintek. Ma a 3, az 5 és 10 éves kötvények aukciója lesz, az ÁKK összességében 45 Mrd forintot kínál fel a papírokból megvételre.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon kétnapnyi emelkedés után korrekció volt tegnap az euró-dollár keresztárfolyamban. A kurzus 1,2920-ról 1,2905-re változott. A dollár erősödése mögött leginkább a kedvező amerikai makroadatatok álltak. Enyhe emelkedést láthattunk tegnap a tengerentúli tőzsdéken, de lényegében ismét oldalaztak az indexek (Dow 0,1%, Nasdaq 0,5%, S&P500 0,4%).

Ázsiában a Nikkei 1,1%-ot a Hang Seng pedig 0,1%-ot emelkedett. A Nikkei teljesítményét a japán autógyártók javították, miután az exportáló vállalatok lélegzethez juthattak a jen dollárral szembeni gyengülése miatt. Az árupiacon az arany árfolyama továbbra is mozdulatlan, tegnap is az 1.780 dolláros szint alatt oldalazott. (A reggeli órákban kicsi emelkedés látszik). Nagyot zuhant tegnap a kőolaj árfolyama, 91,6 dollárról 88,1 dollárig zuhant a kurzus. Az Amerikai Energiahivatal tegnap bejelentette, hogy 6,52 millió hordóra emeli a napi kitermelést, ami 1996 óta a legmagasabb. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Varga Mihály a Heti Válasznak adott interjújában arról beszélt, hogy lehet, hogy tárgyalásai végén az számít majd eredménynek, ha nem állapodunk meg az IMF-fel. Eközben azonban Irina Ivaschenko, az IMF budapesti képviselője azt mondta, az IMF nem akar több megszorítást látni ahhoz képest, mint amit a kormány a számára korábban elküldött. Varga a héten 300-350 milliárdos elcsúszásról beszélt.

Az IMF kommentárja után szerintünk szinte biztosra vehető, hogy az IMF beleegyezik a hiánycél kicsivel 3% alá történő emelésébe 2,2%-ról, hiszen így már valóban elég lehet egy 300-350 milliárdos kiigazítás. Azonban kérdéses, hogy a valódi hatás eléri-e a jelzett összeget. Sajnos nem ismerjük a pontos intézkedéseket, amit a kormány az IMF-nek küldött. Mindenesetre biztosnak tűnik, hogy érdemi adóemelés (valószínűleg áfa emelés és a járulékplafon emelése), további kiadásbefagyasztás és valamilyen mértékű létszámcsökkentés valóban bekövetkezik majd 2013-ban. Utóbbinál lehet, hogy csak a betöltetlen státuszok megszüntetése, valamint a szférát elhagyó munkavállalók helye betöltésének elmaradása következik. A többi intézkedés valódi hatása nagyon kérdéses. Ha az EU is egyetért az IMF-fel (ami még nem teljesen biztos), akkor jövőre a hiány 3% körül, esetleg kicsivel e felett alakulhat.

Az USA-ban az ADP foglalkoztatottsági jelentés szerint a várt 140 ezer helyett 162 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a magánszektorban. Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index szeptemberi értéke a várt 53,4 helyett 55,1 pontra ugrott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.