BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódnak a piacok

Van egy kis aggodalom a piacon, írják az Erste Befektetési Zrt. erlemzői. Holnap indul az amerikai gyorsjelentési szezon.

Az elemzők többsége növekvő eredményeket vár összességében, de az indulás valószínűleg nem lesz túl fényes, hiszen az Alcoa esetében a profit jelentősen visszaeshetett az elmúlt negyedévben. Ráadásul a Dow Jones és az S&P500 is lokális maximum környékén van, akárcsak a BUX.

A DAX az elmúlt napok hezitálásaink köszönhetően kivétel ez alól. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a félrekalkulált görög GDP és a Világbank kínai növekedésre adott csökkenő prognózisa is megadta az alaphangulatot a mai ázsiai kereskedésben. Ez pedig folytatódhat Európában is, annak ellenére, hogy a német export kiválóan teljesített, amely a német gazdaság fellendülésére utal.

Budapesten a BUX mind szintnél van, mind a rövid indikátor csökkenést jelez. Vagyis ma csökkenésre számítunk, amely akár napokig is eltarthat, de a 20 napos mozgóátlag támasz szerepének működnie kellene. Az viszont 18.733 pontnál van jelenleg, vagyis nem túl messze (400 pontnyi távolságra).

USA, Európa:

- Nem volt különösebben izgalmas a pénteki kereskedés, a nap eleji emelkedés után megfordult a hangulat, és zárásig lefelé csorogtak a piacok. Ma zárva tartanak a tengerentúli piacok (Dow 0,26 százalék, Nasdaq -0,43 százalék, S&P500 -0,03 százalék).

- Meglepően pozitív munkanélküliségi adatról számolt be péntek délután a tengerentúli munkaügyi tárca, az előző havi 8,1 százalékról szeptemberben 7,8 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta, ami 2009 januárja óta nem látott adat. Az elemzők enyhe emelkedésre számítottak. A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának bővülése megfelelt a várakozásoknak, 115 ezer fővel nőtt szeptemberben a munkahelyek számat. Az is jó hír, hogy az előző havi 96 ezres adatot 142 ezerre módosította a tárca.

- A görög statisztikai hivatal visszamenőlegesen rontotta az elmúlt két év GDP statisztikáit, így a 2010-es GDP visszaesés az eddig ismert 3,5 százalék helyett 4,9 százalék volt, míg a tavalyi 6,9 százalékos visszaesést 7,1 százalékra módosították.

- Holnap kezdődik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, az Alcoa piaczárás után publikálja harmadik negyedéves számait.

- Ma délután ülésezik az Eurogroup, a pénzügyminiszterek fő témája a spanyol helyzet és az ESM lesz. Holnap Merkel német kancellár Görögországba látogat, szerdán pedig a francia miniszterelnök találkozik spanyol kollégájával.

Olaj, arany:

- Az arany tovább folytatta oldalazását, melynek során az árfolyama 1790,3 dollárról 1780,6 dollárra csökkent.

- Az olaj árfolyamában is jelentős csökkenés volt tapasztalható, a kurzus 91,51 dollárról 89,88 dollárra csökkent. A török miniszterelnök kijelentette, hogy Törökországnak nem érdeke a háború Szíriával, de ennek ellenére nem állnak távol tőle. A brazil Petrobras olajvállalat szakszervezete jelenleg értékeli a vállalat új bérajánlatát, vagyis legalább átmenetileg elhárult az olaj kitermelését veszélyeztető sztrájkhelyzet.

Devizák:

- Péntek reggel Matolcsy György egy közel 400 milliárd forintos kiigazítást jelentett be, ami mind bevételi, mind pedig költségoldalon tartalmazott intézkedéseket. A bejelentés után a forint jelentős emelkedésbe kezdett és 284,75-ről 282,88-ra csökkent az árfolyam, azonban a napi minimuma még ennél is alacsonyabb, 281,57 volt.

- A kedvező nemzetközi hangulatban az euró is erősödni tudott a dollárral szemben. Az árfolyam a nyitó 1,3018-ról zárásra1,3045-ig emelkedett. Az árfolyamot leginkább a vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatok és a várakozásokat szintén meghaladó európai ipari termelési adatok befolyásolták.

Távol-Kelet:

- A Hang Seng 0,54 százalékt, a Shanghai index pedig 0,58 százalékot veszített értékéből a reggeli kereskedés során. A japán tőzsde ma zárva tartott.

- Az árfolyamok csökkenésének hátterében az áll, hogy an Világbank csökkentette ázsiai és kínai növekedési előrejelzését is. Kína esetében az eddigi 8,2 százalékról 7,7 százalékra mérsékelte várakozását, míg a fejlődő ázsiai piacok esetében 7,6 százalékról 7,2 százalékra módosította azt.

- A HSBC bank publikálta a kínai szolgáltatói szektor PMI értékét, ami 52-ről 54,3-ra emelkedett.

- Úgy tűnik, hogy a Japán és Kína közti konfliktus nagy nyertesei a dél-korai autógyártók lehetnek, melyek az elmúlt hónapban mindkét piacon jelentős mértékben képesek voltak növelni értékesítésüket.

Határidős piacok: Negatív képet festenek ma reggel a határidős részvényindexek.

Vállalati hírek

- Az OTP 2012. október 5-én 1.725 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.304.337 darabra (1,54 százalék) változott.

Gazdasági hírek

- Pénteken Matolcsy György újabb 400 milliárd forintos költségvetési kiigazítást célzó intézkedéseket jelentett be. A kormány egyúttal csökkentette idei és jövő évi GDP növekedési kilátásait -1,2 százalék, illetve 1,0 százalékra. A hiánycélt idénre és jövőre is 2,7 százalékra emelték, a korábbi 2,5 százalék illetve 2,2 százalékról. Bár a most bejelentett csomag 100-150 milliárd forint tekintetében bizonytalansági tényezőt is tartalmaz, és további intézkedésekre is szükség lehet.

Alapvetően kedvezően értékeljük az intézkedéscsomagot, és akár a IMF/EU hitelmegállapodás is elérhető közelségbe kerülhet, ráadásul pozitív, hogy az MNB mégsem fog tranzakciós illetéket fizetni. 0,1 százalékról 0,3 százalékra megemelik ugyanakkor a tranzakciós illetéken készpénzfelvétel esetén, ám ez nem befolyásolja érdemben a bankok eredményét. A bejelentés alapvetően kedvező mind a forint, mind a kötvények, mid a részvénypiac szempontjából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.