BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Akár 280-ig is eljuthat a forint

Érdemi erősödésen van túl a forint, a kormány bejelentéseire is ugrott reggel a hazai fizetőeszköz, írják az Erste Bank elemzői. Matolcsy György átfogó költségvetési csomagot jelentett be ma reggel 2012-13-ra, ami javította a piaci hangulatot.

Ma reggel a tegnapi erősödést követően Matolcsy György szavaira további, nagy erősödést mutatott a forint. Ezzel az akcióval az augusztus eleje óta tartó rövid távú emelkedő trendből kikerült az EUR/HUF kurzus. Az árfolyam ma reggel nemrég a 282 forintos támasz alá is beszúrt, de ez a szint egyelőre nem esett el a devizapárban. A mai mozgás mindenesetre egy erős technikai jelzés. Nem kizárt, hogy rövid távon a következő, 280 forintos szintig is eljut az euró kurzusa a ma reggeli kormányzati bejelentések miatt.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A tegnapi napon a kedvező nemzetközi hangulatban a forint erősödni tudott, és az euróval szembeni árfolyam ismét a 285-ös szint alá került. A ma reggeli nyitásban ellentétes hatások érték a forintot. Kezdetben inkább gyengülést láttunk, miután a Monetáris Tanács két külső tagja Gerhardt Ferenc és Kocziszky György a portfolio.hu-nak adott interjújában a kamatcsökkentések folytatására utalt. Később viszont jelentősebb forinterősödés bontakozott ki a kormányzati sajtótájékoztatóval párhuzamosan, s a jegyzések a 282-es szint alá kerültek. A befektetők valószínűsíthetően azt üdvözlik, hogy a kormányzat lemondott az MNB-re kivetett tranzakciós illeték bevezetéséről, ami az IMF/EU-val való megállapodásnak mindeddig egy fontos akadálya volt.

A tegnapi kötvényaukciókon a 3, az 5 és a 10 éves papír esetében rendre 6,74 százalékos, 6,87 százalékos és 7,40 százalékos maximális hozam alakult ki, melyek valamivel magasabbak lettek a két héttel korábban tartott aukción kialakult szinteknél. A papírokból összességében az előzetesen meghirdetett 45 Mrd forintnál 2,5 Mrd forinttal értékesítettek többet. A délutáni nem-kompetitív tenderen pedig még 8 Mrd forintnyi papír talált gazdára. Az állampapírok másodlagos piacán a görbe rövid oldala továbbra sem nagyon mozdult meg, míg a 3-15 éves szakaszon 1-5bp-os hozamemelkedés következett be (a ma reggeli bejelentéseknek azonban érdemi hozamcsökkentő hatása lehet).

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnap jelentősebb euró erősödés volt tapasztalható a dollárral szemben. Az árfolyam a nyitó 1,2905-ös árfolyamról egészen 1,3018-ig emelkedett. Draghi EKB elnök szavai is erősítették az eurót, ugyanis beszédében méltatta a spanyol és portugál költségvetési kiigazításokat is. Enyhe emelkedés volt tegnap a tengerentúli tőzsdéken, főként a nap elején lódultak meg az indexek, majd zárásig már csak oldalazást láthattunk (Dow 0,6 százalék, Nasdaq 0,44 százalék, S&P500 0,69 százalék).

Ázsiában a Nikkei jelentős napon belüli mozgás után 0,22 százalékot, a Hang Seng index pedig 0,26 százalékot emelkedett. Hétfőn Kínában véget ér az egyhetes nemzeti ünnep és újra elkezdődik majd a kereskedés is. A japán jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot és újabb eszközvásárlási programot sem jelentett be. Az árupiacon több napos oldalazás után emelkedett az arany. Az 1.780 dolláros ellenállás áttörésével 1.790 dollárig emelkedett a kurzus, ami 0,7 százalékos pluszt jelent. A szerdai esés után tegnap hatalmasat emelkedett a kőolaj árfolyama is. 88 dolláron indult a kereskedés, és 92 közelébe rallyzott a kurzus, ami közel 4 százalékos emelkedést jelent. A befektetők most a török-szír konfliktustól félnek, hiszen a térség meglehetősen gazdag olajban. A határidős indexek nagyrészt a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ipari megrendelések 5,2 százalékkal estek vissza augusztusban a júliusi 2,8 százalékos emelkedés után, miközben a piac ennél nagyobb, 5,9 százalékos csökkenést várt.

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően változatlanul, 0,75 százalékon hagyta a térség irányadó kamatrátáját. Draghi jegybankelnök elmondta, hogy az infláció 2 százalék felett maradhat idén, de jövőre már fokozatosan a jegybanki inflációs cél közelébe csúszhat. A jegybank készen áll a kötvényvásárlási program (OMT) bevetésére, de csak a feltételek teljesítése esetén lép. A jegybank csak azt követően tud megjelenni a spanyol kötvénypiacon, ha az ország hivatalosan is segítséget kér.

A KSH reggeli adatai szerint az augusztusi ipari termelés munkanaphatástól tisztított indexe a vártnál magasabb, 1,4 százalékos éves növekedést mutatott, míg a mi várakozásunk 0,5 százalékos növekedésről szólt. Az adat a vártnál lényegesen gyengébb júniusi-júliusi értékek után mindenképpen jó hír, és csökkenti az esélyét, hogy jelentősen lefelé kelljen módosítanunk az idei évre vonatkozó, -0,8 százalékos GDP előrejelzésünket. Azonban azt korai lenne kimondani, hogy a lefelé mutató kockázatok elmúltak volna. Kíváncsian várjuk a jövő heti külkereskedelmi adatokat.

A kabinetnek a mai napig kell prezentálnia az Európai Bizottság részére, hogy milyen pótlólagos intézkedéseket tervez a 2013-as deficitcél 3 százalék alatt tartása érdekében. A kormányzati sajtótájékoztatón kiderült, hogy hivatalosan is megemelik a hiánycélt, 2,2 százalékról 2,7 százalékra. 397 Mrd forintos kiigazító programot jelentettek be, miközben lemondanak a jegybank megadóztatásáról. A 2013-as növekedési előrejelzését a kormányzat 1,6 százalékról 1 százalékra csökkentette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.