BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma már máshogy döntenének a bajba került devizahitelesek

Átalakult a lakáshitelesek értékrendje az utóbbi időben – ezt jól tükrözi a Lakásfókusz friss elemzése. Az ingatlanpiaci blog 500 devizahitelest érintő felmérése szerint a bajba került adósok 31 százaléka ma már forinthitelt venne fel, egyötödük a vásárlás helyett inkább bérelne, 12 százalékuk pedig kisebb lakást vásárolna, alacsonyabb összegű hitel felvételével. A maradék 37 százalék újragondolná terveit.

„Az, hogy a válaszadók ma már másként döntenének, azt mutatja, hogy tanultak a magyarok a hitelválságból: alacsonyabb lett a kockázatvállalási hajlandóságuk, és óvatosabbá, körültekintőbbé váltak döntéseikben” – mondja Csernok Miklós, a Lakásfókusz szakértője. Az is pozitívum, hogy a devizahitelesek felismerték a saját felelősségüket a helyzet kialakulásában. A szakértő szerint egyre inkább felértékelődhet a valós megoldások súlya a fizetési gondokkal küzdő adósok által választott „menekülési útvonalak” között.
Ezt mutatja az is, hogy a kérdezőbiztosok által felsorolt lehetőségek közül az ingatlan értékesítését magában foglaló megoldásokat megközelítőleg hasonlóan célravezetőnek értékelték az adósok, mint az általuk leginkább ismert fizetési átütemezést és végtörlesztést.

Az egytől-ötig terjedő skálán a legcélravezetőbb megoldásnak a bankkal történő fizetési átütemezést tartották a válaszadók 3,13 pontos átlaggal, míg a legalacsonyabb átlagot a rokonok, barátok, ismerősök anyagi segítsége kapta 2,13-as osztályzattal. Az árfolyamgát 2,93-as pontszámot kapott, a kisebb ingatlanba költözés 2,59-et, az albérlet pedig 2,25-öt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.