BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma Varga is megbolygathatja a forint árfolyamát

Ma reggel rendkívüli kormányülést tartottak Magyarországon, a Parlament Gazdasági Bizottságának fél 12-kor kezdődő ülésén pedig Varga Mihály fog tájékoztatni az IMF-el folytatott tárgyalásokról, írják az Erste Bank elemzői.

Pénteken a nap nagyobb részében inkább a forint gyengülését lehetett látni, ma reggel viszont egyelőre stabil a hazai fizetőeszköz, az EUR/HUF kurzus 285 forint körül kezdi a hetet. A 285 forint feletti szintet tartósan egyelőre nem tudta felfelé áttörni a kurzus. Lefelé mostanában a 20 és a 30 napos mozgóátlagok néha szoktak támaszként viselkedni, ezek most 283,5, illetve 282 forint körül tartózkodnak. 280 forintnál látunk lejjebb egy következő szintet. Felfelé 286,7 forintnál, majd 289-290 forintnál látunk szinteket.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Pénteken a nap nagyobb részében a forint gyengülése volt meghatározó, késő délután azonban valamelyest erősödni tudott a hazai fizetőeszköz. Ma reggel egyelőre viszonylag stabilnak mutatkozik a forint árfolyama, 285 forint körül kereskednek az euróval. A nemzetközi hangulat reggel nem látszott túl jónak, miközben a kormány ma reggeli rendkívüli ülése, illetve Varga Mihály fél 12-kor kezdődő tájékoztatója is megbolygathatja a forintpiacot. Fontosabb makrogazdasági adatközlés ma délutánig nem lesz, délután közlik a feldolgozóipari ISM indexet az Egyesült Államokban.

Az állampapírok másodpiacán pénteken az ÁKK hozamcsökkenést regisztrált. A három éves lejárat kivételével 1-5 bázispontos hozamcsökkenést mért az ÁKK.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a pénteki kereskedés során a dollár 1,2913-ról 1,2860-ig tudott erősödni a vártnál rosszabb amerikai makro adatok ellenére is. Az árfolyam a lejtmenetben áttörte a 20 napos mozgóátlagot és újabb ellenállást majd csak a 200 napos mozgóátlag fog jelenteni.

Az amerikai tőzsdék a vártnál rosszabb makro adatoknak köszönhetően mérsékelt mínuszban zárták a hét utolsó kerekedési napját (Dow -0,36 százalék, Nasdaq -0,66 százalék, S&P500 -0,42 százalék). Gyengén teljesített a technológia (-0,8 százalék), és az alapanyagok (-0,6 százalék), de a többi szektorindex is veszített az értékéből.

Ázsiában ma és holnap nemzeti ünnep miatt Kína és Hong Kong is zárva tart. A Nikkei index értéke 1,02 százalékot csökkent. Ma reggel publikálták a Tankan felmérés eredményeit Japánban. A nagy ipari termelők esetében a felmérés értéke -3 lett, szemben a várt -4 el. Az előző félév érteke -1 volt.

Az árupiacon igen szűk sávban oldalazott az arany kurzusa pénteken, 1.780 dollár környékén. A ma reggeli órákban is az ellenállás alatt sávozik az árfolyam, a szint áttörésével folytatódhatna az emelkedő trend. A kőolaj árfolyama a pénteki oldalazást követően eséssel indította a reggeli kereskedést, és 91,5 dollárig süllyedt. A következő támaszt 90 dollárnál található. A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a Chicago-i beszerzési menedzser index 3 éves mélypontra zuhant, 53 pontról 49,7 pontra, miközben a konszenzus 52,9 pont volt. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének értéke is gyengébb lett a várakozásoknál, 79 pont helyett 78,3 pont.

Pénteken publikálták a spanyol banki stressz teszt eredményét, amely szerint legrosszabb esetben 59,3 milliárd euró tőkére lehet szükségük a pénzintézeteknek. A legpesszimistább forgatókönyv 6,5 százalékos GDP csökkenést feltételez 2012-2014 között. A hír kedvező, hiszen ez az összeg a vártnál alacsonyabb. A spanyol kormányfő azt nyilatkozta a tengerentúlon, hogy országa csak akkor folyamodik külső segítséghez, ha az állampapír hozamok huzamosabb ideig nagyon magasan maradnak. A hétvégén azonban folyamatos tüntetések voltak a spanyoloknál, és egyes elemzők szerint az ország nem fogja tudni elkerülni a külső segítséget. Ma 11.30-kor Rajoy spanyol miniszterelnök találkozik Olli Rehn uniós pénzügyi biztossal. Német újsághírek szerint a görögök akkor is megkapják a kölcsön következő részletét, ha nem teljesítik a vállalt feltételeket.

Ma reggel rendkívüli kormányülést tartottak Magyarországon, amiről egyelőre nem volt fontosabb piacbefolyásoló hír. Azonban a Parlament Gazdasági Bizottságának fél 12-kor kezdődő ülésén Varga Mihály fog tájékoztatni az IMF-fel folytatott tárgyalásokról. Ez mindenképpen érdekes lesz annak fényében, hogy Orbán Viktor úgy nyilatkozott a szegedma.hu-nak, hogy Magyarország saját erőből meg tudja oldani a gondokat, és IMF-hitel nélkül is képes lesz az kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban.
 
Heti kitekintő:

USA: a szeptember havi átfogó munkapiaci statisztikák lesznek a héten leginkább a befektetői figyelem középpontjában. Az adatot szokás szerint pénteken publikálják, az előfutárnak tekinthető ADP munkapiaci jelentés pedig szerdán kerül közzétételre. A pénteki adatok esetében a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak (NFP) számának növekedésére vonatkozóan a piaci konszenzus 120 ezer fő, míg a munkanélküliségi ráta a várakozások szerint 8,2 százalékos volt szeptemberben az augusztusi 8,1 százalék után. A munkapiaci statisztikák mellett az ISM beszerzési menedzser indexek szeptemberi adatairól fog szólni a hét. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index statisztikát hétfőn, míg a szolgáltató-szektorra vonatkozót szerdán teszik közzé. Csütörtökön pedig a szokásos heti munkapiaci statisztikák mellett az ipari rendelésállomány augusztusi adatait teszik közzé.

Eurózóna: az EKB csütörtöki ülése lesz a héten fókuszban. A múlt havi ülésen bejelentett program után most csütörtökön semmi különös nem várható, bár Draghi jegybankelnök sajtótájékoztatóját természetesen kiemelt figyelemmel követi majd a piac. A növekedés kapcsán azonban továbbira is jelentősek a lefelé mutató kockázatok, így nem kizárt, hogy a későbbiekben további kamatvágásról, illetve egyéb támogató lépésekről dönt majd a jegybank.

Magyarország: az előzetes augusztusi ipari termelési adatokat publikálja a KSH péntek reggel. A megelőző két hónap havi szintű visszaesései után kisebb pozitív korrekció várható a havi szintű indexben. Ezzel az igazított index enyhe, 0,5 százalékos pluszba kerülne. Egyre inkább látszik azonban, hogy a járműipar termelésének növekedése nem igazán tudja ellensúlyozni az egyéb ágazatokban tapasztalható visszaeséseket, és az ipari termelési adatok hónapról hónapra tükrözik a főbb exportpiacainkon tapasztalható nehézségeket. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.