BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belehúzott a forint

A forint erősödött az euróval szemben kedden délutánra a hajnali árfolyamhoz képest.

Kedden gyengüléssel kezdte a napot a forint, és 283-as szint felett is jegyezték a közös európai devizát, míg hajnalban 282,75 körül hullámzott a kurzus. A forint 283 feletti árfolyamról fordult meg, és kora délutánra 282 alá is benézett a hazai deviza.

A forint árfolyamát támogatja, hogy a nemzetközi befektetői hangulat kedvezőnek mondható. Az európai vezető tőzsdeindexek kora délután 0,6-0,8 százalékos pluszban állnak. A piaci szereplők a mai amerikai elnökválasztásra is figyelnek, és a legutóbbi kutatások szerint úgy tűnik, hogy Barack Obama vezet.

A forintot támogatja az is, hogy az Államadósság Kezelő Központ alacsony, 6,06 százalékos átlagos hozammal tudott kibocsátani 3 hónapos kincstárjegyeket, és ilyen alacsony hozamra egy éve nem volt példa. Az ÁKK a meghirdetett, 50 milliárd forintos mennyiségben dobott piacra papírokat.

A befektetőknek kisebb megnyugvást jelenthet, hogy Varga Mihály tárca nélküli miniszter egy konferencián továbbra is az IMF-megállapodás fontosságát hangsúlyozta. A tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter azt is elmondta, bízik abban, hogy még idén folytatódnak a tárgyalások. Ugyanakkor a piacon továbbra is az a meghatározó vélemény, hogy a kormány csak piaci nyomásra állapodna meg az EU-val és az IMF-fel egy hitelkeretről.

A forint 281,5-ös szintig „szúrt le” kora délután, ám később 282-es árfolyamra kúszott vissza az euró/forint jegyzés, és azóta is e szint körül ingadozik a kurzus.

„Amíg nincs megállapodás, addig nem fog csökkenni a gazdaságunk sérülékenysége, és erős marad a kitettség a globális hangulat alakulásának, ami egyelőre a gyengülés felé mutat” – vélekedett elemzésében Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.