BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: 280 alatt érdemes eurót venni a síeléshez

A 280 alatti euró/forint árfolyamok jó beszállási szintnek tűnnek, akár a síeléshez szükséges mennyiségben is – véli Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (279,50 – 283,00): Szerencséje van a forintnak. Már megint. A pénteki leminősítés jó hangulatban történt, és mindenki a görög helyzettel volt elfoglalva, így a hatás is limitált maradt. Mivel sikerült megoldani a görög helyzetet, javult a kockázatvállalási kedv. Ma reggel már újra 281 alatt indul a nap, a forint már majdnem teljesen ledolgozta a pénteki gyengülést, a CDS is stabil maradt, a kötvényhozamok csak pár ponttal emelkedtek. Minden a régiós devizák malmára hajtja a vizet.

Minden adott ahhoz, hogy ma újabb negyed százalékot vágjon az MNB a jelenleg 6,25 százalékos alapkamaton. Kérdés, hogy meddig tart a „kegyelmi állapot”, a kedvező piaci környezet. A VIX-index (volatilitás index, Chicago Board of Trade), amit a piaci hangulat mérésére is gyakran használnak, újra nagyon alacsony szinten van, de a grafikonra nézve látható, hogy innen általában fordulni szokott a kocka. Kérdés, hogy akkor, vagy egy újabb leminősítés esetén mennyire fogják állni a sarat a magyar eszközök, a csökkenő kamatfelárral. A fentiek fényében a 280 alatti euró/forint árfolyamok jó beszállási szintnek tűnnek, akár a síeléshez szükséges mennyiségben is.

EUR/USD (1,2900 – 1,3030): Végre megszületett a döntés, megkapják a pénzt a görögök! A 44 milliárdos összeget a következő két hónapban utalják. Az államadósság 120 százalékos szinre csökkentésére is halasztást kapott Athén, és a most futó hitelprogram kamatait is csökkentik, lélegzetvételhez jutatva az országot. Továbbá a hitelező országok vállalták, hogy a lejáró kötvények egy részét újra görög papírokba fektetik.

Ennek örömére 1,3010-ig erősödött az euro tegnap este, ma reggel is e szint közelében indul az európai kereskedés. Délután az amerikai tartós fogyasztási cikkek rendelési állományának alakulását publikálják, mint fő piacmozgató adatot. Az egyik fő európai gond megoldásával most már a teljes figyelem az amerikai költségvetés helyzetére irányulhat, kérdés, hogy mikor kapja fel a piac a témát.

CHF/HUF (231,50 – 235,00): Bár jó EU-s hírek nem gyengítették a frankot, de forint árfolyam alakulásának köszönhetően ebben a devizapárban is alacsonyabb, a 233-as szint közeléből indul a nap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.