BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy megszorításai ellenére is erősödik a forint

A forint hétfőn erősödött az euróval szemben a kedvező nemzetközi befektetői hangulatban. A hazai devizára az sem hatott negatívan, hogy a kormány pénteken 90 milliárd forintos kiigazítást jelentett be, ami rombolja a növekedési kilátásokat.

Az eurót hétfőn délután 283,5 forinton jegyzik, ami egy egységgel kedvezőbb a reggeli árfolyamnál. A forint délelőtt érte el napi csúcsát a kövös európai devizával szemben, 282,8-as szint körül.

A forintot támogatja, hogy a kedvező a nemzetközi befektetői hangulat. Az európai vezető tőzsdeindexek 1-1,5 százalékos emelkedést mutatnak, ám a BUX 0,7 százalékos esésben áll, hiszen a tőzsdei cégeket kedvezőtlenül érinti az újabb Matolcsy-csomag.

„Az intézkedések kifejezetten károsak a hosszú távú növekedési kilátásokra nézve, valamint az IMF megállapodást is alááshatják, ugyanakkor a költségvetési célok mindenáron való tartása javíthatják a megítélést” – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„A bejelentések ugyanabba az irányba mutatnak, mint a korábbi két csomag: az adóintézkedések tovább rombolják a bizalmat, a potenciális növekedési ütemet, a bankadó „állandósítása” pedig azt eredményezheti, hogy a következő években sem lesz képes a bankszektor támogatni a növekedést” – vélik a CIB Bank közgazdászai. Trippon Mariann és Jobbágy Sándor szerint a három egyenlegjavító csomag szerkezete mindemellett szöges ellentétben áll a nemzetközi hitelezők által kívánatosnak tartott kiigazítástól.

„A három csomag együttesen bruttó 790 milliárdos, főleg bevétel oldali kiigazítást jelent. A csomagok összetétele erősen veszélyezteti a növekedési kilátásokat. A csomag tartalma, főleg a bankadó fix elemmé tétele, illetve az energia cégek adójának 50 százalékra emelése a mostani 16 százalékról szembe megy az IMF ajánlásokkal, így kérdéses, hogy lesz-e megállapodás” – hangsúlyozza Bámli Károly. A Commerzbank elemzője hozzátette, hogy a forint a megállapodást övező bizonytalanságok közepette is jól tartja magát,

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.