BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint – Ma a boltokban lesznek a befektetők

A forint kitartóan erős az euróval szemben. Csütörtökön egy hónapos csúcsra kapaszkodott 280-as árfolyam alatt, és péntek reggel sem korrigált a hazai deviza.

Péntek délelőtt 279,5 forinton jegyzik az eurót. A hazai deviza tegnap 278 forintos szint közelébe kapaszkodott a közös európai fizetőeszközzel szemben, ami egy hónapos csúcsot jelentett. A forint péntek reggel is tartja magát a 280-as szint alatt.

„Fizetőeszközünk a támogató külső környezetből, a likviditásbőségből és az alacsony fejlett piaci hozamok által indukált globális hozamvadászatból profitál, a kockázati étvágy bármilyen ok miatti gyengülése azonban előtérbe tolhatja az ország specifikus tényezőket” – írják a CIB Bank közgazdászai. Szerintük összességében a 280 körüli szintekről a kockázatok a forint gyengülés irányába erősebbek.

„A mai napon már kinyitnak az amerikai piacok, de csak rövidített (és rendkívül alacsony forgalmú) kereskedés lesz. Az öreg kontinensen az Ifo index adhat képet a német gazdaság állapotáról, de véleményünk szerint a hét utolsó kereskedési napját óvatos optimizmus és kivárás jellemezheti” – vélik a CIB elemzői.

Szerintük komolyabb hangulatromlásra akkor számolhatunk, ha esetleg jövő hétfőn sem születik megállapodás a görög finanszírozási helyzetről, vagy az amerikai fiskális szakadékkal kapcsolatban negatív hírek érkeznek.

„Óvatos optimizmus jellemzi a nemzetközi piacokat, azonban a forgalom alacsony a tegnapi amerikai szünnap és a pénteki japán kereskedési szünet miatt. Ma fél napra visszatér a kereskedés a Wall Street-re, azonban a befektetők többsége a boltokban fogja tölteni az idejét, mivel ma kezdődik a karácsonyi vásárlási szezon” – írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„A régió legjobb teljesítményét nyújtva tovább erősödött a forint, így folytatódott az elmúlt napokban megfigyelhető felülteljesítés. Miután áttörte a 280-as szintet az euróval szemben, feltehetően stop-loss megbízásoknak köszönhetően meredeken erősödött” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.