BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább hanyatlik a forint – Öt hónapos mélyponton az árfolyam

Kedden tovább folytatódott a forint vesszőfutása, miközben a régiós devizák stabilak maradtak. A forint kevesebb mint két nap alatt 2 százalékot esett az euróval szemben, és 5 hónapja nem látott mélypontra süllyedt.

Az eurót 290 forinton is jegyezték kedden délelőtt, amire július vége óta nem volt példa. Hétfőn reggel még 283-as szint közelében állt az euró/forint jegyzése. A hazai deviza a magyarországi kockázatok miatt esik, hiszen a régiós fizetőeszközök alig mozdultak meg.

Délelőtt azonban visszakapaszkodott a 288-as szint közelébe a hazai deviza.

Bizonyos szempontból nagyon furcsán reagált tegnap a piac Matolcsy György hétvégi interjúra, miszerint hamarosan az unortodoxia áldozatává válik a Magyar Nemzeti Bank is – írják elemzésükben az MKB Bank közgazdászai, Kondrát Zsolt és Balásy Zsolt. „Mondhatnánk, hogy teljesen természetes reakció ez egy bizonytalanságot jelentősen növelni szándékozó bejelentésre, azonban az elmúlt két és fél év ámokfutása után azt vártuk volna, hogy ez a szándék senkit nem lep meg” – teszik hozzá.

A félelmek hatására minden technikai szinten átugrott tegnap a forint – emelik ki a Raiffeisen Bank közgazdászai. „Jócskán a Bollinger-szalagon kívül kezdi a kereskedést, a januári tőke-menekülés idején volt ennyire túlvett az árfolyam” – mutatnak rá.

Ma délután az MNB kamatdöntő ülést tart, ahol elemzők szerint további 25 bázispontos kamatvágás jöhet, így 5,75 százalékra mérséklődhet a ráta. Ez lehet az ötödik egymást követő kamatvágást. Ugyanakkor a forint esése komoly fejtörést okozhat a monetáris tanács tagjainak. „Bizonyos szempontból jókor jött a tegnapi és mai forintgyengülés. Ugyanis ennek tükrében érdekes lesz, hogy vajon az MNB, amelyik saját bevallása szerint (pontosabban a külső tagok bevallása szerint) immár nem inflációt, hanem forint árfolyamot követ, így is csökkenti-e a kamatot” – jegyzik meg az MKB elemzői.

„A piac feszült állapotban van a kormány gazdaságpolitikája miatt” – írja Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője „A forint kamatelőnye érdemben csökkent nyár vége óta, miközben a gazdasági miniszter erőteljesen célozgat nem konvencionális jegybanki eszközök várható alkalmazására, amivel kapcsolatban egyelőre semmi biztosat nem tudunk” – mutatott rá.

„Mindenképpen fontos lesz a kamatdöntés utáni sajtótájékoztató és a jegybanktanács állásfoglalása, amiből esetleg jobban megtudható, hogyan vélekednek például a külsős tagok a kormány terveiről” – emelte ki. „A tegnapi nap világosan megmutatta, hogy egy kis, nyitott gazdaságban, amely jelentős külső eladósodottsággal rendelkezik, a monetáris politikával kapcsolatban miért is lenne indokolt a nagyfokú óvatosság” – jegyezte meg Árokszállási.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.