BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a stabilitásnak, kiütötték a forintot

Utoljára szeptember elején volt olyan gyenge a forint, mint jelenleg. Az eurót 288 forint közelében is jegyezték, miközben egy fontos technikai szint, a 200 napos mozgóátlag is elesett. A forint mérsékelten kedvezőtlen nemzetközi hangulatban esett nagyot, míg a régiós devizák stabilak maradtak. A nagy bizonytalanságot Matolcsy György szavai váltották ki.

Az euró/forint kurzus a reggeli 283,5-ös szintről 288 közelébe került délutánra, és később is csak 287,5-ig tudott korrigálni a hazai deviza. A forint belföldi kockázatok miatt esik, hiszen a régiós devizák alig mozdultak meg a nap folyamán.

Délután 3 óra körül újabb hullámban gyengült a forint, és egészen 288,5-re emelkedett az euró jegyzése, ami 1,7 százalékos napon belüli esésnek felel meg.

A forint szeptember óta nem látott mélypontra süllyedt.

A mai gyengülés a frankhiteleseket is kedvezőtlenül érinti. Reggel még 234 forintot kértek az alpesi devizáért, most viszont már a 239-es szintet közelíti a jegyzés.

A forint esésében fontos szerepet játszott, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hét végén fontos kijelentéseket tett a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) kapcsolatban. Szerinte az MNB-nek olyan monetáris politikai eszközöket kellene bevetnie, mint amiket az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve, az Európai Központi Bank, vagy a Bank of England is használ. Egy dolog hiányzik, hogy általában a magyar bankrendszer segítse a kormányt a növekedési fordulatban – mondta a Kossuth Rádióban Matolcsy. A bankok hitelezéssel tudnak segíteni, a jegybanknak pedig legalább 12-16 eszköze lehetne – tette hozzá.

Matolcsy szavai azokat a várakozásokat erősítik, miszerint Simor András jövő tavaszi távozása után az MNB unortodox monetáris politikát folytathat. A befektetők arra következtethetnek, hogy az MNB olyan eszközöket vezet be, melyeket csak a nagy jegybankok alkalmaznak, 0 százalék körüli alapkamat mellett. Ugyanakkor Magyarországon az inflációs várakozások nem stabilak, és a jelenlegi pénzromlás (5,2 százalék novemberben) is magasan meghaladja az MNB 3 százalékos célját, valamint a kamat is távol van a 0 százaléktól. A nem-konvencionális jegybanki eszközök pedig az infláció további emelkedését okozhatnák, és leértékelődési nyomás alá helyezhetnék a forintot.

Elemzők szerint a forintot az is gyengítette, hogy a JP Morgan bankház 299 forint feletti euró/forint árfolyamot vetítette előre rövid távon.

Az is kedvezőtlen, hogy a forint a mai eséssel a 286,7 körül meghúzódó 200 napos mozgóátlag fölé került. Ha a hazai deviza nem tud visszakapaszkodni a fontos technikai szint alá, akkor az kedvezőtlen jel a további árfolyammozgás szempontjából.

Holnap újra vághatnak

Szakértők szerint az MNB kedden az ötödik egymást követő hónapban vághatja a kamatot, így 25 bázisponttal, 5,75 százalékra mérséklődhet az irányadó ráta. A kamatcsökkentés mellett felerősödött a spekuláció, hogy a központi bank máris nem-szokványos lépéseket jelent be. A kamatdöntő ülésen vélhetően a hétfői árfolyammozgások is szóba kerülnek, és igen nagy vita alakulhat ki az irányadó ráta szintjéről a külső és a belső tagok között.

Megállhat az MNB, ha tartósan esik a forint

Londoni elemzők szerint továbbra is erős reálgazdasági érvek szólnak az MNB monetáris enyhítési ciklusának folytatása mellett, azonban tartós forintgyengülés esetén leállhat a kamatcsökkentési folyamat.

Daniel Hewitt, a Barclays közgazdásza a hazai piaci bizalomvesztés vagy az erősödő globális kockázatkerülés okozta tartós forintgyengülést nevezte a legfőbb olyan kockázati tényezőnek, amely véleménye szerint útját állhatja a további magyarországi monetáris enyhítésnek.

Daniel Hewitt, a Barclays közgazdásza a hazai piaci bizalomvesztés vagy az erősödő globális kockázatkerülés okozta tartós forintgyengülést nevezte a legfőbb olyan kockázati tényezőnek, amely véleménye szerint útját állhatja a további magyarországi monetáris enyhítésnek. Az euró/forint árfolyam alakulása Az euró/forint árfolyam alakulása A régiós devizák árfolyamának hétfői alakulása -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.