BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

14 napból csak egyszer esett a BUX

14 kereskedési napból, amely több mint 3 naptári hét, hiszen ünnepek is voltak közben, a BUX egyetlen napot tudott csak csökkenni. Eközben 1.500 pontot, azaz cirka 8,5 százalékot emelkedett, s közelíti a 19.500 pontnál levő komolyabb ellenállási szintet - írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Bár az USA piacai vegyesen zártak, és a Wells Fargo sem tudott emelkedni a várakozásoknál jobb eredmény ellenére sem, ugyanakkor az ázsiai piacokon emelkedést láthatunk. Persze a kínai Shanghai index több, mint 3 százalékos emelkedése lokális dolognak, a külföldi befektetési kvóta jelentős emelésének köszönhető. Ha a BUX indexre nézünk, a lokális indikátorok további emelkedést sugallnak, s még a „nagy kép” alapján sem látunk túlvettséget. Ez többé-kevésbé igaz a DAX esetében is. Így ma várhatóan egy újabb moderált emelkedést láthatunk itthon és külföldön is.

USA:

- Nem volt nagy mozgás pénteken a tengerentúli börzéken, mínuszos nyitás után felfelé vették az irányt az indexek, és az S&P500 kivételével enyhe pluszban zárták a napot (Dow 0,12 százalék, Nasdaq 0,14 százalék, S&P500 0 százalék).

- Pénteken publikálta negyedéves számait a Wells Fargo, a bank eredménye jobb lett a várakozásoknál. A részvényenkénti profit a várt 89 centtel szemben 91 cent lett, bevétel soron pedig a 21,3 milliárd dolláros konszenzus helyett 21,9 milliárd dolláros értékesítésről adott számot a vállalat. A nettó eredmény 6 százalékkal, a bevétel 25 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

- Az American Express bejelentette, hogy 5.400 munkavállalójától válna meg idén. Összesen 4-6 százalékkal csökkentené a munkavállalók számát, amitől 400 millió dolláros megtakarítást remél.

- Szerdán publikálja számait a JPMorgan a Goldman Sachs, csütörtökön pedig a Citigroup, a Bank of America és az Intel teszi közzé negyedéves eredményét.

Európa:

- Emelkedéssel zártak a nyugat-európai piacok pénteken (FTSE100 0,34 százalék, DAX 0,1 százalék, CAC40 0,08 százalék).

- Jól sikerült pénteken az olasz állampapír aukció, csökkenő hozammal 5 milliárd dollár értékben adtak el olasz államkötvényeket. Közel 3 éves mélypontra, 1,85 százalékra esett a hozam a 2015-ös kötvény esetében. A 2017-es kötvény aukcióján pedig 2,17 százalékos és 2,34 százalékos volt a hozam.

- Ma 11 órakor ipari termelési adatot publikálnak.

Olaj, arany:

- A Brent kőolaj árfolyama jelentősen csökkent pénteken, miközben a WTI ára kismértékben nőtt, főleg annak köszönhetően, hogy egy új kőolajvezetéket adtak át, ami az USA MidWest térségéből szállítja a kőolajat a tengerpartra.

- Az arany ára emelkedni tudott köszönhetően azoknak a spekulációknak, hogy újabb élénkítés lesz a világgazdaságban. Az arany 1.667 dolláron zárt.

Devizák:

- Pénteken tovább folytatódott a dollár gyengülése és az EURUSD devizapár áttörte az 1,33-as szintet is. A dollár napok óta tartó gyengülésének eredményeként az árfolyam rövid időn belül elérheti a tavalyi évi csúcsot, ami 1,3487-es árfolyamértéket jelentene.

- A forint jelenetős mértékben gyengült a pénteki kereskedés során. Az EUR/HUF árfolyam 293,60-ról 295,89-re emelkedett. A nap során a devizapár árfolyamának maximuma 297,28 volt. Az árfolyam számára a következő ellenállást a lélektanilag is lényeges 300-as szint jelenti.

Távol-Kelet:

- A japán tőzsde ma zárva tartott, azonban a két fontos kínai tőzsde szárnyalt. A Hang Seng 0,56 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index 3,08 százalékot emelkedett.

- A Shanghai tőzsde lendületes emelkedése mögött az a tény áll, hogy arról jelentek meg hírek, hogy a külföldi befektetőknek a kvótáját a jelenlegi 10-szeresére emelnék. Ezt fogadta a piac kitűnő lelkesedéssel, melynek eredményeként 3 százalékfölötti emelkedést láthattunk.

Határidős piacok: Pluszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az E-Star ESCO kft 27 százalékos árfolyamon értékesítette a tulajdonában álló E-Star kötvényeket (2014/A, 2015/A és 2016/C). A tranzakció technikai jellegű, közvetlen hatása nem lesz az árfolyamra.

- A PannErgy építi ki a Synergon geotermikus hűtési és fűtési rendszerét, melynek várható hűtési kapacitása 4MW, míg a fűtési kapacitás 200kW.

- Az ArcelorMittal sikeresen bocsátott ki 2,25 milliárd dollár értékben átváltható, 6 éves futamidejű kötvényeket, amelyek kamata 5,875 és 6, 375 százalék között szóródik. Ugyanakkor 1,75 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket 16,75 dolláros áron, amely 4,4 százalékos diszkontot jelent az ajánlat előtti részvényárhoz képest. Így összesen 4 milliárd dollár friss tőkét vont be, pedig csak 3,5 milliárd dollárnyit tervezett. A lépés annak köszönhető, hogy a cég 17 milliárd dollárra akarja csökkenteni hitelállományát. A fenti értéket már úgy kell érteni, hogy megveszi a Thyssenkrupp alabamai gyárát, melyet a cég nem is olyan régen épített mintegy 5 milliárd dollárért. Most 3,9 milliárd dollár bevételre számít az eladásából. Ez alapján úgy tűnik, hogy érdemes volt az ArcelorMittal-ban a részvényeseknek tőkét emelni, hiszen egy „state-of-the-art” gyárat vehetnek meg mintegy 25 százalékkal olcsóbban, mint a bekerülési költsége. Így nem meglepő, hogy az eredetileg tervezett 3,5 milliárd tőkebevonáshoz képest, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy az ArcelorMittal végül 4 milliárd friss tőkét vont be.

- A Kepler Capital tartásra javította az ArcelorMittal részvények besorolását.

- A Banco Santander német leányvállalatának eredménye 40-45%-ot emelkedett a 2011-es évhez képest a leányvállalat vezetőjének nyilatkozata alapján. Az eredmény mértéke 335 millió euró körül alakulhat. Az eredmény javulása mögött a költségek csökkenése áll, miközben a vállalat bevételei az autó és fogyasztási cikkek finanszírozásának következményeként növekedtek.

- A Commerzbank az átlagnál lényegesen nagyobb forgalom mellett jelentősen (5% fölötti mértékben) esett a pénteki kereskedés folyamán. Az esés legvalószínűbb magyarázata, hogy egy olyan pletyka kezdett terjedni a piacon, hogy esetleg nagyobb összegű jogi jellegű kiadásokkal kell a vállalatnak szembesülnie. A híresztelések egyelőre nem kerültek megerősítésre.

- Dieter Zetsche, a Daimler vezetője ismertette a társaság stratégiai elképzeléseit.  Ezek szerint a vállalat továbbra is az ázsiai és az amerikai piacok bővülésében hisz, miközben az európai piacokon csak lassú javulásra számítanak. A termelés Ázsiába irányuló további kiszervezésén is gondolkodnak, azonban erről eddig nem született döntés. Véleménye szerint az idei évben még vegyes lesz az autópiac helyzete, azonban a 2014-es évre már pozitívan néznek.

- A Daimler részvényeinek besorolását a korábbi vételi javaslat helyett már csak tartással látta el a BofAML. A társaság hasonlóan járt el a BMW esetében is.

- Az E.ON 5 hét kényszerszünet után sikeresen újraindította a svéd OSKARSHAMN 2-es reaktor blokkját. Az 1-es reaktort azonban továbbra sem sikerült újraindítani.

- A Nokia részvények ajánlását az eddigi egyenlő súlyozásról alulsúlyozásra módosította a Barclays. Ugyanakkor a célárat a korábbi 2,15 euróról 2,54 euróra emelték, vagyis a besorolás csökkentése inkább a korábbi emelkedés eredménye.

Gazdasági hírek

- Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára azt nyilatkozta, hogy a márciusban székét elfoglaló új jegybankelnök mandátuma alatt a Nemzeti Bank vállalati- és államkötvény vásárlásokkal segítheti a gazdaságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.