BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A ciprusi jegybank segít a bajba jutott bankokon

Miközben az európai kormányok még haboznak segítséget nyújtani Ciprusnak és a bankjainak megmentésére, az ottani jegybank milliárdos nagyságrendű kényszerhitelekkel segiti ki a ciprusi pénzintézeteket - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

Az úgynevezett "emergency liquidity assistance (Ela)" összege 9,4 milliárd euró. Ez az kis ország szempontjából magas összeg a ciprusi központi bank statisztikai adataiból tűnik ki.

Noha kényszerhiteleket nyújt, a ciprusi központi bank rá van utalva az Európai Központi Bank (EKB) elnézésére, noha az EKB-nek vétójoga van az ela nyujtását illetően. Az SPD és a Zöldek bírálattal illették az ela tömeges alkalmazását, amivel a ciprusi bankokat életben lehet tartani.

A Handelsblatt megemlíti, hogy gazdag oroszok a cipurisi bankoknál kereken 20 milliárd eurót rejtegetnek, most viszont a megbukott pénzintézeteket adópénzekkel akarják feltőkésíteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.