BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kora reggeli gyengülés után némi korrekciót mutat hétfőn a forint

Ma reggel egyelőre tovább folytatódik a forint gyengülése, 297 felett az EUR/HUF – írják az Erste Bank elemzői. A héten Magyarországra jön az IMF a 2008-as hitel-megállapodás utókövetése kapcsán.

Pénteken áttörte a 295 körüli, decemberben elért, lokális csúcspontot az EUR/HUF devizapár, ma reggel pedig már 298 felett is megfordult a kurzus. A csütörtök reggelt még 290 alatt kezdte az árfolyam, azaz közel három százalékos forintgyengülést láthattunk kevesebb, mint három nap alatt. Egy ekkora gyengülést általában törvényszerűen némi pozitív korrekció szokott követni, ami azonban nem biztos, hogy hosszú életű lesz (lehetséges, hogy egy napnál is rövidebb ideig tart), illetve ez alapjában nem változtat a gyengülő tendencián. Azaz, nem lennénk meglepve, ha ma vagy holnap némi forinterősödés következne be. Az igazi kérdés az, hogy a gyengülés előtt eléri-e a kurzus a 300-as szintet. Ha elromlana a jelenleg viszonylag stabil hangulat, akkor ez sem lehetetlen.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Nem igazán rossz a hangulat a nemzetközi piacokon, a forintot ennek ellenére ma reggel sem kedvelik a befektetők. Ennek a fundamentális okai egyértelműek: miközben a kormány valószínűleg unortodox lépésekre készül a jegybankban is, aközben Matolcsy György múlt héten konkrét utalást tett a forinttal kapcsolatban, miszerint hiba volt az erős árfolyammal küzdeni a hazai infláció ellen.

Az állampapírpiacon pénteken már lehetett érezni a hozamok emelkedését, bár ennek mértéke (különösen az elmúlt napok mozgását együttvéve) nem túl jelentős a forint gyengüléséhez képest. A három hónapos hozamok kivételével 2-17 bázispontos hozamemelkedést mért az ÁKK a csütörtök délutáni szintekhez képest pénteken.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon pénteken tovább folytatódott a dollár gyengülése és az EURUSD devizapár áttörte az 1,33-as szintet is. Az árfolyam rövid időn belül elérheti a tavalyi évi csúcsot, ami 1,3487-es értéket jelentene. Nem volt nagy mozgás pénteken a tengerentúli börzéken, mínuszos nyitás után felfelé vették az irányt az indexek, és az S&P500 kivételével enyhe pluszban zárták a napot (Dow 0,12 százalék, Nasdaq 0,14 százalék, S&P500 0 százalék). Emelkedéssel zártak a nyugat-európai piacok pénteken (FTSE100 0,34 százalék, DAX 0,1 százalék, CAC40 0,08 százalék). Jól sikerült pénteken az olasz állampapír aukció, csökkenő hozammal 5 milliárd dollár értékben adtak el olasz államkötvényeket.

Ázsiában a japán tőzsde ma zárva tartott, azonban a két fontos kínai tőzsde szárnyalt. A Hang Seng 0,56 százalékot, miközben a Shanghai index 3,08 százalékot emelkedett. A Shanghai tőzsde lendületes emelkedése mögött az a tény áll, hogy arról jelentek meg hírek, hogy a külföldi befektetőknek a kvótáját a jelenlegi 10-szeresére emelnék.

Az árupiacon a Brent kőolaj árfolyama jelentősen csökkent pénteken, miközben a WTI ára kismértékben nőtt, főleg annak köszönhetően, hogy egy új kőolajvezetéket adtak át, ami az USA MidWest térségéből szállítja a kőolajat a tengerpartra. Az arany ára emelkedni tudott köszönhetően azoknak a spekulációknak, hogy újabb élénkítés lesz a világgazdaságban. A kurzus 1.667 dolláron zárt. Pluszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára azt nyilatkozta, hogy a márciusban székét elfoglaló új jegybankelnök mandátuma alatt a Nemzeti Bank vállalati- és államkötvény vásárlásokkal segítheti a gazdaságot.

Heti kitekintő:

USA: a tengerentúlon számos makro-statisztika esedékes a héten. Kedden a kiskereskedelmi forgalom decemberi adatait publikálják. Szerdán teszik közzé a fogyasztói árak, valamint az ipari termelés decemberi adatait. Emellett szintén szerdán ismerhetjük meg a Fed legfrissebb Bézs könyvét. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a megkezdett építkezések és az újonnan kiadott építési engedélyek számának decemberi adatait, valamint a Philadelphiai Fed indexet teszik közzé. A hét pénteken a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes januári adataival zárul.

Magyarország: A héten teszi közzé a KSH a decemberi inflációs adatokat, várakozásunk szerint az éves fogyasztói árindex a novemberi 5,2 százalékon stagnálhatott. A dohánytermékek jövedéki adója nőtt decemberben, ami emelte havi szinten az inflációt, a járműüzemanyag-árak azonban tovább csökkentek, bár korántsem olyan nagy mértékben, mint azt novemberben tapasztalhattuk. Az idei évi inflációt nagymértékben befolyásolják majd a kormányzati intézkedések, a legkomolyabb hatása a nemrégiben bejelentett 10 százalékos rezsicsökkentésnek lehet, ami 0,5-0,8 százalékponttal csökkentheti az éves átlagos mutatót.
Pénteken a novemberi béradatokat teszi közzé a KSH. Várakozásunk szerint a bruttó bérek növekedési üteme 4 százalékra lassulhatott az októberi 4,4 százalékról.

A fentiek mellett érdemes lehet még a héten az IMF látogatására figyelni. A delegáció január 16 és 28 között fog Magyarországon tartózkodni. A találkozó azonban nem a hiteltárgyalásokkal kapcsolatos, hanem a IV. cikkely szerinti esedékes felülvizsgálat és a 2008-as hitel-megállapodás utókövetése miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.