BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olasz központi bank blokkolta a Vatikánt

Nem lehet bankkártyát vagy hitelkártyát használni a Vatikán területén - döntött az olasz jegybank. A pápai állam ugyanis nem teljesítette a pénzmosást megakadályozó előírásokat.

Az olasz központi bank blokkolta a bank- és hitelkártyák használatát a Vatikánban, mert a pápai állam nem teljesítette az EU előírásait a pénzmosás elleni küzdelemben.

A Vatikánnak tavaly már jelezték, hogy többet kell tenniük a pénzügyek  átláthatóságáért. 2012-ben egy svájci szakértő segítségét kérték, hogy tisztább legyen a rendszer - ám a nyáron elvégzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy még így is elégtelen volt az intézkedés. Az olasz bankok így nem szolgáltathatnak a törpeállam területén.

Az olasz jegybank döntése azokat a turistákat érinti a legkényelmetlenebbül, akik a Vatikánba látogatva készpénzt nem visznek magukkal, és csak a hosszas sorokat kiállva kell szembesülniük azzal, hogy bankkártyájukkal nem fizethetnek. Ha nincs náluk néhány euró, kénytelenek visszamenni Róma más részére, már olaszországi területre pénzt felvenni. A Vatikán ígéretet tett: igyekeznek minél hamarabb rendezni a helyzetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.