BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nincs trendforduló a forint piacán

Nem gondoljuk, hogy a jelenlegi forinterősödés a teljes visszarendeződés kezdete lenne, hiszen a forint árfolyamát övező aggodalmak az MNB vezetőváltása és a jövőbeni monetáris politika (illetve annak eszközei) miatt alakultak ki, írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (292,00 – 295,50): A tegnap reggeli 298 fölötti szintekről fordulva, egy viszonylag csendes nap után 296 közelében fejezte be a napot a forint. Piaczárás után érkezett a hír, miszerint az ÁKK négy nagybankot bízott meg nemzetközi befektetői találkozók szervezésével, ami még nem jelenti konkrétan a régen várt devizakötvény kibocsájtást, de annak egyik fontos lépése. Egy sikeres devizakötvény aukciónak mindenképpen pozitív üzenete lenne. Ezzel jelezné az ország, hogy továbbra is a piaci finanszírozást preferálja az egyéb, akár monetáris eszközökkel szemben is. A hírre a 295-ös szint alá erősödött az árfolyam. Ma reggel publikálta a KSH a decemberi inflációs adatot, és bár a vártnál jobb decemberi 5%-os inflációs adat további muníciót adhat a Monetáris Tanács „galambjainak” a további kamatvágáshoz, a 294-es szint nem jelentett akadályt az erősödés útjában. A maginfláció 4,9%-os értéke azonban mindenképpen intő jel kell, hogy legyen.

Nem gondoljuk, hogy a jelenlegi erősödés a teljes visszarendeződés kezdete lenne, hiszen a forint árfolyamát övező aggodalmak az MNB vezetőváltása és a jövőbeni monetáris politika (illetve annak eszközei) miatt alakultak ki. Ameddig a félelmek fennállnak, addig egy maihoz hasonló mozgás inkább egy kisebb korrekció, semmint trendforduló lehet. Továbbra is a 290-300-as sáv lehet a jellemző.

EUR/USD (1,3300 – 1,3420): Az 1,3330-1,3400-es szűk sávban folyik két napja a kereskedés, amit a ma reggeli, vártnál kicsivel rosszabb 0,7%-os, tavalyi német GDP adat sem tört meg. A jelenlegi árfolyamszint inkább a dollár gyengülését, semmint az euro erejét mutatja. Továbbra sincs előrelépés az amerikai adósságplafon ügyében, sőt még a tárgyalások sem kezdődtek el. Továbbra sem látszik inflációs nyomás a QE programok miatt, így tovább maradhat a nullás kamatszint. A jelenleg 2,5%-os potenciális amerikai növekedéssel, 2015 elejére látszik elérhetőnek a 6,5% munkanélküliség. A FED nyilatkozatai alapján ez a mennyiségi lazítás végét jelentené, bár nem valószínű, hogy ez esetben hirtelen zárnák el a „csapokat”. Az amerikai helyzet megoldódásával újra előtérbe kerülhetnek az európai problémák, így kérdéses, hogy eléri-e az árfolyam a tavalyi 1,3458-as csúcsát, vagy az 1,34-es technikai szint megállítja a menetelést. Addig is a jó meleg 1,33- 1,34-es szint lehet a jellemző rövidtávon.

CHF/HUF (236,50 – 239,50): A frank 2011 vége óta nem látott szintekre, 1,24 közelébe gyengült tegnap az euróval szemben. Az euró ellen múlt csütörtök óta 2%-ot gyengülő frank hatása már látszik a CHFHUF keresztben is. A tegnap reggel még 244-es szint fölött is mozgó árfolyam, ma hajnalban 238 alatt is megfordult, amiben persze szerepe volt a forint tegnap délutáni teljesítményének is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.