BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedhet a BUX

Elfogadható eredmények és vegyes kilátások jellemzik eddig a gyorsjelentési szezont – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Összességében úgy tűnik, hogy a meghatározó iparágakban növekedést mutatnak az előrejelzések. A részvényindexek egy része, például DAX vagy az S&P500 próbál araszolni a korábbi abszolút csúcsok felé, de eléggé nyögvenyelős ez a mozgás. Ennek ellenére a technikai kép továbbra is biztató, még akkor is, ha néha kis félelemre okot adó jelek jelennek meg rajta, mint például tegnap az S&P500 index grafikonján. Egy „doji” keresztet láthattunk a tegnapi kereskedésben, amely általában legalább rövidtávú fordulót szokott jelezni. A BUX esetében a rövidtávú technikai kép alapján továbbra is lenne esély az emelkedésre, miközben a 20 napos mozgóátlag húzza lefelé legalább egy találkozás erejéig. Ennek ellenére ma is megszavaztunk egy enyhe emelkedést a piacnak.

USA:

- Ellentétes mozgások rajzolódtak ki zárásra a tengerentúli piacon. Az S&P500 a nap végére elveszítette ugyan a kezdeti lendületét, de a nap elején (2007 óta először) 1.500 pont felett is járt a kurzus. A Nasdaq pedig jócskán süllyedt a technológiai papíroknak köszönhetően, főleg az Apple árfolyamát intézték el a befektetők (Dow 0,33 százalék, Nasdaq -0,75 százalék, S&P500 0,01 százalék).

- A friss munkanélküli segély kérelmek száma 335 ezerről 330 ezerre csökkent múlt héten, miközben az elemzők 355 ezret vártak. A jó adat ráadásul öt éves csúcsot jelent.

- A Leading indicators decemberi értéke is jól alakult, a várt 0,4 százalék helyett 0,5 százalék lett, az előző havi -0,2 százalék után.

- A szerdán publikáló Apple az eladók célpontja lett a tegnapi kereskedés során, és több mint 12 százalékot veszített értékéből zárásra. Ráadásul a Morgan Stanley levette a legkedveltebb papírok listájáról az céget.

- A Microsoft 76 centes nyereséget könyvelt el az elmúlt három hónapban, ami felülmúlja az elemzők 74,8 centes várakozását. Árbevétel tekintetében valamivel gyengébben teljesített a cég a konszenzushoz képest, 21,56 milliárd dollár helyett 21,46 milliárd dollárt publikált, ez azonban 3 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél. A bevételeket a Windows 8 értékesítése dobta meg, a bevezetés óta 60 millió darabot adott el a társaság. A Windows bevételek 24 százalékkal ugrottak meg.

- A 3M részvényenkénti profitja 1,41 dollárra emelkedett az előző évi 1,35 dollárról, az adat megfelel a várakozásoknak. Az árbevétel 7,09 milliárd dollárról 7,39 milliárd dollárra emelkedett, bőven felülmúlva a 7,17 milliárdos piaci várakozást.

- A Starbucks negyedéves eredménye megfelelt a várakozásoknak, a részvényenkénti profit 57 cent lett, az előző évi 50 cent után.

- Ma a Halliburton, a Honeywell és a Procter&Gamble fog jelenteni.

Európa:

- A nyugat-európai börzék jó hangulatban zárták a kereskedést (FTSE100 1,09 százalék, DAX 0,52 százalék, CAC40 0,69 százalék).

- Az eurózónában tíz havi csúcsra emelkedett a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, ami 47,5 pontot jelent januárban, a múlt havi 46,1 pont után. A piac 46,5 pontra számított. Az adatok vegyesek voltak, Franciaországban jelentősen romlottak, Németországban pedig tovább javultak a feldolgozóipari kilátások.

- A tavalyi negyedik negyedévben 26 százalék fölé emelkedett a munkanélküliség a spanyoloknál, ami 1970 óta nem látott érték.

- Olli Rehn arról beszélt tegnap Davosban, hogy az eurózóna segítené Írországot és Portugáliát, hogy vissza tudjon térni a piaci finanszírozásra. Akár az is elképzelhető a Reuters szerint, hogy az EKB állampapírok vásárlásával szorítaná le a hozamokat.

- Mario Draghi, az EKB elnöke ma fog beszélni Davosban.

Olaj, arany:

- Az amerikai WTI ára 96,2 dollárra emelkedett. A termék már hetedik hete erősödik köszönhetően a gyorsuló gazdasági növekedésről érkező híreknek.

- Az arany ára viszont jelentősen esett tegnap, mivel a befektetők egyre kevésbé keresik a menedéket a piacon.

Devizák:

- Az EUR/USD árfolyama tegnap tovább folytatta az ingadozást az 1,33 és 1,34 közötti sávban, melyből már csaknem két hete nem tud kilépni. Az árfolyam 1,3318-ról 1,3377-re emelkedett, azonban ma reggel felfelé kilépett az említett sávból, és jelenleg 1,34 fölötti szinteken kereskednek a devizapárral.

- A tegnapi jellemzően pozitív nemzetközi hangulat és a vártnál jobb európai BMI, illetve amerikai munkanélküliségi adatok ellenére gyengülést mutatott tegnap a forint. Az EUR/HUF árfolyam 293,96-ról 295,48-re emelkedett. A tegnapi államkötvény aukción is az árfolyamok emelkedése volt megfigyelhető.

Távol-Kelet:

- A Nikkei index ismételten szárnyalásba kezdett, és 2,88 százalékot emelkedett. Ennek hátterében a yen erőteljes gyengülése áll, melyet a helyettes gazdasági miniszter szavai váltottak ki, ugyanis arról beszélt, hogy a yen gyengülésének még nincs vége, és az tovább folytatódhat a dollárral szemben, ami kedvező lenne az exportáló vállalatok számára.

- A Hang Seng 0,41 százalékot, a Shanghai index pedig 0,55 százalékot csökkent.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Kötelezettségszegési eljárást indít ellenünk az EU a tavaly nyáron bevezetett percenként 2 forintos telefonadó miatt. Az Európai Bizottság szerint az adó uniós jogba ütközik, mivel az így beszedett adót csak a távközlési infrastruktúra fejlesztésére lehetne fordítani, nem pedig a költségvetés finanszírozására. A nemzetgazdasági minisztérium azonnal válaszolt is: szerintük az adó nem ütközik uniós jogba, és hazánk bíróság előtt is kész megvédeni igazát. A hír kismértékben negatív a Magyar Telekomra nézve, de árfolyamhatásra nem számítunk.

- Poroszlai Csaba, az Egis pénzügyi igazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy azért duplázták meg az osztalékot, mert a cég tartani szeretné a korábbi évek azon gyakorlatát, hogy az eredmény 10 százalékát osztalékként fizetik ki. A cég továbbra is tervez akvizíciókat, de elsősorban technológiát és terméket vennének, gyártókapacitás vételében csak a termék függvényében gondolkodnak. Célpont lehet Oroszország, de a szinergiákat legjobban Törökországban tudnák kihasználni. Az akvizíciót nem hitelből kívánják finanszírozni, így a rendelkezésre álló keret 100 millió euró körül van. A hír kedvező, de árfolyam hatásra nem számítunk.

- A PannErgy egyik fő tulajdonosa, a Lazarus tegnap lezárta 18 kontraktus (45.000 darab részvénynek megfelelő) vételi határidős pozícióját. A Lazarus a tranzakciót követően 2.026.500 darab törzsrészvénnyel és 252 kontraktus vételi pozícióval rendelkezik, így 12,63 százalékot birtokol a cégben.

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.