BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis emelkedést mutathat a BUX

Kaptunk egy várakozásnak megfelelő Apple gyorsjelentést, amire 10 százalékot zuhant az árfolyam a zárás utáni kereskedésben, pedig korábban még majdnem 2 százalékos emelkedéssel zárta a napot – írják az Erste Bank elemzői. Az ok egyszerű, a cég árbevételre vonatkozó idei várakozásai jelentősen alulmúlják az elemzői előrejelzéseket.

Így hiába emelkedett és haladta meg a várakozásokat is az HSBC által számított kínai beszerzési menedzser index, visszafogott mozgásokat látunk ma reggel az ázsiai piacokon, illetve az európai és amerikai határidős indexekben. Pedig az amerikai adósságplafon átmeneti eltörlésének is örülhetnénk, de a piacok számítottak rá, s már előre emelkedéssel reagáltak a várt jó hírre, így ennek már sok hatása valószínűleg nem lesz.

A magyar piacra tekintve azt látjuk, hogy az index ott billeg az emelkedés során kialakított szinten (rés), s még egy normálisnak mondhatót sem tud pattanni róla, ez pedig nem nagyon tetszik nekünk. Ennek ellenére „adunk még egy esélyt” a BUX-nak, hiszen a rövid technikai indikátorok alapján emelkedhet, s azt mondjuk, hogy ma szinten maradó kereskedés mellett talán egy kis emelkedést fel tud majd mutatni.

USA:

- Enyhe emelkedéssel fejezték be a kereskedést a tengerentúli börzék tegnap, a S&P500 index hajszálnyira van az 1.500 pontos lélektani szinttől.
- Az történt, amit az elemzők vártak: tegnap esti gyorsjelentésében évek óta most először számolt be profitcsökkenésről az Apple. Profit szinten persze még így is meghaladta az elemzői várakozásokat, mert 13,54 dollárral szemben 13,81 dollár volt a részvényenkénti nyereség az elmúlt három hónapban. Ez 0,4 százalékkal múlja alul az egy évvel ezelőtti számokat. Árbevétel oldalon valamivel gyengébbek lettek a számok a konszenzusnál, 54,73 milliárd dollár helyett 54,51 milliárd dollárt ért el a cég, ami viszont 18 százalékkal magasabb, mint a bázis. A jónak nevezhető számok ellenére 10 százalékot zuhant zárás után az árfolyam. A menedzsment várakozásai nem túl fényesek a jelenlegi negyedévre, 41-43 milliárd közötti árbevételt vár a cég, szemben az elemzők 45,6 milliárd dolláros várakozásával. A bruttó fedezeti szint 37,5-38,5 százalék között lehet a negyedévben, ami viszont további romlást jelentene. A legutóbbi negyedévben 38,6 százalék volt a bruttó fedezeti szint, ami 6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. Az értékesítések terén 47,8 millió darab iPhone eladásról számoltak be, ami 28 százalékos bővülés év/év alapon, de a 47,5-53 millió darabos várakozási sáv alsó szélét jelenti csak.

- A McDonald’s negyedéves számai jobbak lettek a várakozásoknál, a profit 1,33 dollár helyett 1,38 dollár volt az elmúlt negyedévben. Az árbevétel 6,82 milliárd dollárról 6,95 milliárdra emelkedett, a piac 6,89 milliárdot várt.

- A United Technologies részvényenkénti profitja 1,04 dollár lett az tavalyi 1,42 dollár után, az elemzők 1,03 dollárt vártak. Az EPS-t számos egyszeri tétel csökkentette, összesen 25 centtel.

- A Wells Fargo 14 százalékkal 25 centre emelte negyedéves osztalékát.

- Az Egyesült Államok képviselőháza tegnap megszavazta az adósságplafon átmeneti felfüggesztését, így május 19-ig időt nyert a tengerentúli ország. Harry Reid demokrata vezető azt mondta, hogy a felsőház rövid időn belül változtatások nélkül fogadja el a tervezetet.

- Számos blue-chip fog ma jelenteni a tengerentúlon, többek között az AT&T, a Xerox, a 3M, a Starbucks és a Microsoft.

- Ma szokásos heti munkanélküliségi adatokat hozzák nyilvánosságra a délutáni órákban.

Európa:

- Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai indexek (FTSE100 0,3 százalék, DAX 0,15 százalék, CAC40 -0,4 százalék).

- Mario Draghi EKB elnök pozitív az idei évvel kapcsolatban, szerinte a tavaly elért eredményeknek köszönhetően az év második felében már javulásra lehet számítani.

- Az eurózóna szolgáltatói és ipari beszerzési menedzser indexét publikálják ma 11 órakor, de folyó fizetési mérleg adatot is láthatunk 10 órakor.

- David Cameron brit miniszterelnök tegnap bejelentette, amennyiben hatalomra jut a 2015-ös választásokon, akkor népszavazást fog kiírni a brit EU tagság témájában.

Olaj, arany:

- Tegnap kismértékben esett az arany és az USA kőolaj ára. Az utóbbi elsősorban annak volt köszönhető, hogy nőtt az USA készletek nagysága, míg a Seaway vezeték kapacitásai nem elegendőek az ország közepén felhalmozott készletek elszállítására. Az arany 1.679 dollárig esett tegnap.

Devizák:

- A forint tegnap oldalazott az euróval szemben, az árfolyam 293,5-295 között mozgott, de zárásra nem igazán mutatott elmozdulást. A reggeli kereskedésben gyengülés indult a forint piacán, a 294 forintos nyitás után 294,5-ig emelkedett az EUR/HUF árfolyama.

- A dollár 1,327-1,335 között lényegében napok óta egy szűk sávban oldalaz az euró ellenében. A hajnali kereskedésben sincsen irány, 1,332 környékén araszol az EUR/USD kurzusa.

Távol-Kelet:

- Japán emelkedésben, a kínai tőzsdék enyhe mínuszban zárták a kereskedést (Nikkei 1,28 százalék, Hang Seng -0,16 százalék, Shanghai -0,77 százalék).

- A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index 51,9 százalékra emelkedett a várt 51,7 százalékról, ami két éves csúcsot jelent.

- A japán export a vártnál nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal esett vissza decemberben.

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Tegnap Orbán Viktor bejelentette, hogy nem írnak ki új közbeszerzést az elektronikus útdíj rendszer kivitelezésére, helyette azt állami szerveken belül oldják meg és saját, új fejlesztésű rendszer létrehozását tervezik. Ezek után úgy látjuk, hogy a jelenlegi körülmények között a Magyar Telekom leányvállalatának, a T-Systemsnek nincs lehetősége a rendszer megvalósítására. A tegnapi fejlemény kissé negatív a Magyar Telekom számára, azonban ennek ellenére nem volt heves árfolyamreakció.

- Az E-Star közzétette egyezségi javaslatát a február 4-én tartandó csődegyezségi eljáráshoz kapcsolódóan. A cég javaslata szerint a biztosított hitelezői kategóriában a vállalt megtérítés mértéke a tőkekövetelés 100 százaléka, míg a nem biztosított hitelezői kategóriában a vállalt megtérítés mértéke a tőkekövetelés 45,8 százaléka 11 év alatt. A társaság üzleti tervéből kiderül, hogy az elkövetkező 3 évben 90-160 millió forintos eredménnyel számolnak, ami 400 forintos fair értéket jelent részvényenként. Úgy tűnik azonban, hogy nehéz lesz a hitelezőkkel egyezségre jutni. Számolni kell ugyanis a részvényhígulással, ha a kötvények helyett részvényeket bocsátanak ki. A cég a csődegyezség megkötésére nyitva álló határidő 120 nappal történő meghosszabbítását kérte a bíróságtól.

- A Credit Suisse tegnap semlegesre minősítette fel az ArcelorMittal részvényeit.

- A BASF bejelentette, hogy Ausztráliában 2014-től saját maga fogja forgalmazni növényvédő szereit, miután lejár a jelenlegi 10 éves értékesítői szerződése. A közlemény szerint elégedettek a jelenlegi értékesítő partnerekkel, ennek ellenére úgy látják, hogy a továbblépés érdekében szükséges az értékesítések újraszervezése.

- A Deutsche Bank tartásra minősítette le a BNP Paribas részvényeit, a célárfolyamot 46 euróra csökkentették.

- A Macquarie a korábbi 2,5 euróról 3,3 euróra emelte a Fiat célárát. A BMW célárát 58 euróról 80-ra, a Daimler-re vonatkozó várakozásait pedig 10%-kal növelte a korábbi 50 euróról.

- A Commerzbank-nál komoly elbocsátási tervek vannak, a költségek csökkentése miatt a banknál 4.000-6.000 munkahely szűnhet meg a következő években.

- Német lapok szerint a Deutsche Bank hosszú kihagyás után újra megjelenne a válság kialakulásában jelentős szerepet játszó speciális biztosítási termékkel, a CDO-val. A dolognak nincs hatása a részvényárfolyamra, viszont olyan szempontból jelentős, hogy a termék újbóli megjelenése (remélhetőleg kontroláltabb és okosabban menedzselt keretek között) is azt sugallja, hogy egyre inkább kezdjük magunk mögött hagyni a válságot.

- Johannes Teyssen, az E.ON vezérigazgatója azt mondta tegnap egy konferencián, hogy Németországban a gáztüzelésű erőművek veszteségesen üzemelnek. A gáz és a villamos áram árfolyam különbözete alapján minden egyes megawatt-óra áram megtermelésén 15 euró veszteséget termelnek a generátorok, miközben a széntüzelésű erőművek 7,5 euró profitot termelnek. (A széndioxid kvóta árak, tovább estek az utóbbi időben.) Így a cég esetleg be is zárhat néhány veszteséggel működő gáztüzelésű erőművet. A cég első ember azt is elmondta, hogy az évi 3.000-3.500 óra üzemidőre tervezett gázerőművek évente csak mintegy 1.500 órát üzemelnek a veszteségek csökkentésének érdekében.

- A Lufthansa leánya, a Swiss is követi az anya példáját, és lecseréli a 219 férőhelyes Airbus 340s-eit a 362 férőhelyes új Boeing gépekre, a Boeing 747-8-asokra. Jelenleg a Swiss 13 Airbus340s géppel rendelkezik.

- Ma délben publikálja negyedéves gyorsjelentését a Nokia. A jövedelmezőség alakulása mellett arra is érdemes lesz figyelni, hogy telefonból, azon belül is az okostelefonokból mennyit sikerült értékesítenie a vállalatnak.

- A Danske Bank elemzője szerint csökkenni fognak a Nokia telefonok ára, miközben az értékesítés a korábbi felfutást követően, valószínűleg szinten marad. Így az elemző 12 százalékkal csökkentett a célárfolyamot 3,45 euróra és az ajánlást is tartásra módosította a korábbi vételről.

- A tegnap publikált Siemens gyorsjelentésből kiderült, hogy a várt 100 millió eurónál többet, összesen 116 millió eurót számoltak el kötbérként, melyet a német vasúttársaságnak, a Deutsche Bahn-nak kellett fizetniük az időben le nem szállított szerelvények miatt.

- Tegnap a Siemens igazgatósága jóváhagyta az Osram leválasztására és tőzsdére vitelére vonatkozó tervet. A lépés nem meglepő, s így nincs árfolyamhatása sem.

- A Total elnök-vezérigazgatója, Christophe de Margerie tegnap egy interjúban arról beszélt Davosban, hogy az Elgin mező újraindítása kicsit csúszik, de napokon, esetleg heteken belül újraindulhat a kitermelés.

- Piaci pletykák szerint az Unicredit részesedést adna el kockázati tőke alapjából, amelyből 600 millió euró bevételt remél. A lépésre a tőkemegfelelés további javításának érdekében kerülne sor.

- Az Unicredit költségtakarékossági okok miatt azt tervezi, hogy a német leányánál, a HVB banknál 1.000 fővel csökkenti a létszámot.

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.