BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyugodott kicsit a forint az MNB közleményére

Erősödött tegnap a forint az MNB pozitív jelzésére, 295 közelében az EUR/HUF – írják az Erste Bank elemzői. Az MNB monetáris tanácsa szerint nem konvencionális jegybanki eszközök csak akut piaci válsághelyzetben hatékonyak; ez javított a piaci hangulaton.

A forint tegnap érdemi erősödést mutatott, de ahogy tegnap reggel írtuk is: „az elmúlt egy héten ismét távol került a mozgóátlagoktól és az emelkedő trendvonaltól az EUR/HUF devizapár, ezért a következő egy-két napban technikai szemmel néhány forintos erősödés is jöhet”. Nos, ez úgy tűnik, egyelőre bejött, kérdés, hogy hogyan tovább? A trendvonalhoz ismét közel került a kurzus a tegnapi jó teljesítménnyel, azonban egyelőre trendfordulóról nem lehet beszélni.

Összességében a további erősödésnek a mai napon már csak limitált lehet a tere, ráadásul nem gondoljuk, hogy a tegnapi fundamentális hír a forinttal kapcsolatos rövid és középtávú kockázatokat teljesen eltüntette volna, miközben a kamatszint várhatóan tovább fog csökkenni. Ezért, a következő hetekben a forint tovább gyengülhet.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forintpiacon a tegnapi nap első fele az MNB kamatdöntésére való kivárás jegyében telt. A vártnak megfelelő 25bp-os kamatvágás után kisebb forintgyengülés látszott, majd a Monetáris Tanács közleményének publikálása után hirtelen erősödni kezdett a forint. Az EURHUF így stabilan eltávolodott a 300-as szinttől. A forintpiac tehát pozitívan fogadta, hogy a Monetáris Tanács a tegnapi közleményben elutasította a nem konvencionális monetáris politikai eszközök intenzívebb alkalmazását. A hazai deviza a mai nyitásban is őrzi az erejét, kissé a 295-ös szint felett tartózkodik az EURHUF kurzusa. Ma leginkább az Orbán-Barroso brüsszeli találkozójára figyelhet a piac.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 5,44 százalékos maximális hozam alakult ki. A papír iránt elég jelentős, valamivel 111 Mrd forint feletti kereslet mutatkozott, az ÁKK az eredetileg tervezettnél végül 5 Mrd forinttal többet (összesen 55 Mrd forintot) bocsátott ki. Az állampapírok másodlagos piacán vegyes irányú, de csak kisebb mértékű (1-2bp-os) hozamváltozások történtek.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon kissé negatív amerikai, ugyanakkor pozitív európai adatok érkeztek tegnap. Ennek megfelelően a dollár gyengülést mutatott az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,3456-ról 1,3492-re emelkedett. Az USA tőzsdéin a Dow 0,52 százalékot, az S&P szintén 0,52 százalékot emelkedett, miközben a Nasdaq értéke nem változott. A Dow Jones index értéke ezzel 2007-es magasságokba emelkedett. Ma fejeződik be a FED kétnapos tanácskozása, melynek tartalmáról ma este ismerhetünk meg részleteket. A várakozások szerint a jegybank továbbra is fent tartja a korábbi monetáris lazításokat. Ázsiában a Nikkei index értéke 2,28 százalékot, a Hang Seng 0,79 százalékot, a Shanghai index értéke pedig 0,98 százalékot emelkedett.

Az árupiacon az olaj árfolyama 96,46-ról 97,57 dollárra emelkedett, köszönhetően annak, hogy továbbra is bíznak a befektetők a gazdaság felfutásában. Az arany is emelkedést mutatott és áttörte a 200 napos mozgóátlagot is, 1655,75 dollárról 1663,8 dollárra emelkedve. Az arany piacát jelenleg két ellentétes hatás befolyásolja. Folyamatosan zajlik a portfolióátrendeződés a részvénypiacok irányába, ami csökkenti az arany iránti keresletet. Ugyanakkor a dollár gyengülése, illetve a FED mai döntése előtti pozitív várakozások az árfolyam növekedésének irányába hatnak. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a fogyasztói bizalmi index értéke a várt 64 pontos érték helyett 58,6-pont lett januárban. A Case-Shiller házárindex novemberi értéke is csökkenést mutatott, 145,82 lett, szemben a várt 145,94-el.

Tegnap a vártnak megfelelően 25bp-al, 5,50 százalékra csökkentette a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamat szintjét. A döntés legfőbb indoka ismét a reálgazdaság gyenge állapota volt, miközben a rövid távú inflációs kilátások érdemben javultak. A közlemény fontos része volt, hogy a tanács szerint „az eddig alkalmazott monetáris politikai eszköztár elegendő mozgásteret biztosít, a nem-konvencionális eszközök körének bővítése a hazai viszonyok között akut pénzpiaci zavarok esetén jelenthet csak hatékony segítséget.” Az elkövetkező hónapokban várakozásunk szerint tovább csökkenhet az alapkamat, amennyiben a kockázatérzékelésben nem következik be kedvezőtlen irányú változás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.