BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem örülhetünk a 700 millió eurós külkereskedelmi többletnek

Az export majdnem 2 százalékos csökkenése mellett értük el a 703,8 millió eurós külkereskedelmi többletet, azaz nem az export növekedéséből, hanem import fokozott csökkenésből ered a kivitel és behozatal különbözete – írja elemzésében Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (290,00 – 293,50): A novemberi hazai külkereskedelmi mérleg 703,8 millió eurós többletet mutat, mely az elemzők által prognosztizálttól elmarad (778,5 millió euró), de még így is kialakulhat 2012-re egy rekord külkereskedelmi aktívum. Sajnos a számok mögé nézve elromlik a kedvünk. Az export ugyanis majd’ 2 százalékos csökkenése mellett értük el az egyenleget, azaz nem az export növekedéséből, hanem import fokozott csökkenésből ered a kivitel és behozatal különbözete. A tegnapi adat is hasonló képet mutat, masszívan visszaeső ipari termelés, alacsony beruházási szint miatt alacsony input igény – azaz csökkenő importszükséglet, ezzel párhuzamosan fokozatosan visszaeső export.

Az eurózóna lassulása menthetetlenül begyűrűzik a hazai gazdaságba. Elemzői várakozás szerint 2012-ben 0,4 százalékkal esik vissza a közös devizával rendelkező országok összteljesítménye, mely zsugorodás még az idei év első negyedévében is jellemző lehet. Javulásra 2013 későbbi részében lehet számítani, de az év egészét tekintve legfeljebb stagnálás várható.

A recesszió még tart, így legalább a költségvetési deficit tegnapi száma tud némi kompenzációt nyújtani a borongós kilátásokért. Az államháztartás decemberi egyenlege 84,2 milliárd többlettel zárt. A pozitív adatra lehetett számítani az év végén esedékes vállalati adófizetések miatt, és még a minisztériumok utolsó napokban való kiköltekezését is elbírta az egyenleg. Éves szinten teljesülni látszik a GDP arányos 2,7 százalékos hiánycél az EU metodika szerint kalkulálva (a magánnyugdíj-pénztári átlépők 51 milliárdos tételét nem számítja az uniós módszertan).

Összességében kiegyenlítettek a hatások a forint árfolyam tekintetében, a kurzus 291-293 sávban mozog. A régióban a hét elejei rossz PMI adat miatt a cseh korona látványosan gyengült az euróval szemben. A lengyel jegybank mai kamatdöntése előtt igen fregmentáltnak tűnik a döntéshozói testület. A tagok előzetes véleménye alapján 75, 50, 25 bázispontos kamatcsökkentés és változatlan kamatszint mellett is lehetnek szavazatok. A piac egy része 50 bázispontra, a többség és a Commerzbank elemzői 25 bázispontos csökkentésre számítanak.

EUR/USD (1,3020 – 1,3140): A holnapi EKB ülés előtt teljes csend honol a legfontosabb piacon, láthatóan iránymutatást várnak a központi bank döntésétől. A tegnap publikált 3,4 százalékos német exportvisszaesés elrontotta kedden a hangulatot. A német gazdaság tényleges visszaeséséről a novemberi ipari termelési adat után kaphatunk pontosabb képet. Felröppent egy pletyka Franciaország leminősítéséről is, melyet később cáfoltak. Kiegyensúlyozott kereskedésre számítunk 1,3050-1,3100 környékén.

CHF/HUF (240,00 – 243,00): Ma reggel a keddi nap ismétléseként újra 241 környékén indul a kereskedés, de tegnap 242,50 közelében is járt az árfolyam. Az EURCHF kurzusa nem tartogat izgalmakat, az árfolyam lefagyott valamivel 1,21 alatt és rendkívül szűk sávban köttetnek az üzletek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.