BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugalom honol a piacokon, stabil a forint

A forint pénteken enyhe gyengülést mutatott, azonban ennek mértéke nem volt számottevő. Ma reggel stabilnak tűnik az EUR/HUF devizapár. A kurzus továbbra is a november vége óta látható emelkedő trendben van. Ezt mindenképpen át kellene törni, hogy tartósabb forinterősödés kezdődhessen el – írják az Erste Bank elemzői.

A forint árfolyama kissé megnyugodott az elmúlt kereskedési napok során. A nemzetközi hangulat nem mutat nagyobb kilengéseket ma reggel. A hazai fizetőeszköz árfolyamában ma nem várunk jelentősebb elmozdulást, amennyiben a mostani nyugalom megmarad.

Az ÁKK pénteken vegyes irányú hozamelmozdulásokat mért, azonban ezek mértéke nem volt számottevő (1-4 bázispont).

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon az EUR/USD devizapár árfolyama továbbra is 1,33 és 1,34 között mozog. Pénteken a sávon belül maradva dollárerősödés volt tapasztalható, az árfolyam 1,3376-ról 1,3321-re változott. Jó hangulatban telt a kereskedés pénteken is a tengerentúli piacokon, bár a Nasdaq indexnek nem sikerült pluszba kapaszkodnia. Az S&P500 és a Dow Jones 5 éves csúcson zárt, az indexek hajszálnyira vannak a történelmi maximumtól (Dow 0,4 százalék, Nasdaq -0,03 százalék, S&P500 0,34 százalék). Vegyesen zártak pénteken a vezető nyugat-európai mutatók (FTSE100 0,35 százalék, DAX -0,43 százalék, CAC40 -0,06 százalék).

A Nikkei 1,51 százalékot mérséklődött a Távol-Keleten. Úgy látszik, a piac inkább kivárja a ma kezdődött két napos jegybanki találkozót, melyen újabb monetáris lazításról dönthetnek, és bejelenthetik a 2 százalékos inflációs célt is. Hivatalossá válhat továbbá a pénteken már elhíresztelt 110 milliárd dollár értékű eszközvásárlási program is. A kivárás eredményeként az USD/JPY értéke ismét 90 pont alá csökkent. A Hang Seng értéke változatlan maradt, miközben a Shanghai index 0,34 százalékot emelkedett.

Kismértékben, hordónként 95,1 dollárra esett a kőolaj ára annak köszönhetően, hogy újraindulnak a tárgyalások az adósságplafonról. Az arany ára szintén ennek a spekulációnak köszönhetően 1.689 dollárra nőtt unciánként. A piac attól tart, hogy a feleknek február végéig sem sikerül megállapodniuk a kiadások csökkentéséről és a bevételek emeléséről. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Eric Cantor republikánus képviselő szerint a képviselőház jövő héten szavazhat az adósságplafon emeléséről.

Visszalépett a győztes Getronics az e-útdíj tendertől, mivel nem tudott megegyezni alávállalkozójával, a Q-Free-vel. A lépés után egyre valószínűbb, hogy új elektronikus útdíj tendert írnak majd ki. Egyre kérdésesebb, hogy a tervezett 75 milliárd forintnyi bevétel idén befolyhat-e a költségvetésbe (a beruházás ráadásul legalább 40 milliárd forintjába kerülhet az államnak).

A Fitch szerint a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt a közeljövőben nem valószínű, hogy Magyarország újra befektetési kategóriába kerüljön.

Heti kitekintő:

Az Egyesült Államokból a héten nem lesz túl sok makroadat, ellentétben a múlt héttel, amely több jelentősebb adatközlést is hozott. A múlt hét egyébként vegyes lett az adatok szempontjából (a friss munkanélküli segélykérelmek és a megkezdett építkezések száma például nagyon jó lett, míg a Philadephiai Fed index és Michigan fogyasztói bizalmi index a vártnál gyengébb lett). A héten kedden a használtlakás értékesítések (5,1 millió darabot várnak a novemberi, 5,04 millió után decemberre), pénteken az újlakás értékesítések (387 ezer darabra számítanak a novemberi 377 ezer darab után) statisztikáit publikálják. Csütörtökön a leading indicators értékét közlik decemberre (+0,5 százalékot várnak a novemberi, -0,2 százalék után).

Európából a héten kedden a német Zew indexet teszik közzé (6 pontot várnak a decemberi 5,7 pont után). Csütörtökön az euróövezeti szolgáltatói és feldolgozóipari beszerzési menedzser indexeket teszik közzé (mindkét értéktől enyhe javulást várnak, de mindkét indikátor még mindig a bővülés határát jelentő 50 pont alatt van). Pénteken a német Ifo index értéke kerül napvilágra (103 pont várható a decemberi 102,4 pont után). Ha a felsorolt szentiment indikátorok a vártnál sokkal jobbak lennének, akkor valóban kétségessé válna, hogy csökkenti-e az alapkamatot az Európai Központi Bank.

Magyarországon a héten viszonylag üres lesz a makronaptár. Holnap a decemberi, részletes pénzforgalmi szemléletű, központi alrendszeri államháztartási hiányadatokat ismerhetjük meg (az előzetes adatok alapján a központi alrendszer 2,1 százalékos pénzforgalmi szemléletű hiányt produkált tavaly, ami a vártnál jobb). Pénteken a novemberi kiskereskedelmi forgalmi adatokat teszik közzé (az októberi számok éves szinten 3,7 százalékos visszaesést mutattak, most ennél valamivel jobb számokra számítunk).

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.