BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sem egyértelmű, fog-e devizakötvényt kibocsátani az állam

294 forint felett kezdte ma a napot az euró kurzusa, stabilnak tűnik egyelőre a kurzus – írják az Erste Bank elemzői. A kormány január 28-tól több napig befektetőkkel találkozik a tengerentúlon és Európában.

Egyelőre maradni látszik a gyengülő trend a forintban. Az EUR/HUF kurzus tegnap 292 környékéről 294 környékére emelkedett. Ma reggel egyelőre nem látszik komolyabb elmozdulás, 294 forint körül áll a közös európai fizetőeszköz árfolyama. További, enyhe gyengülés a technikai kép alapján nem lenne meglepő.

A forint tegnap valamelyest gyengült az euró ellenében, ami beleillik a lassan két hónapja tartó trendbe. Bár jelentősebb bejelentés nem hangzott el a jegybanki vezetőváltással, és az azt követő monetáris politikával kapcsolatban, a befektetők továbbra is aggódhatnak ezügyben, ez pedig némi nyomást helyez a forintra. Amíg nem válik nyilvánvalóvá, hogy a kormány tényleg nem tervez semmilyen extrém mértékű változtatást a nemzeti bankban, addig a forintra nehezedő nyomás többé-kevésbé megmaradhat,

Tegnap az ÁKK a forint gyengülésével párhuzamosan némi hozamemelkedést mért az 5-15 éves lejáratokon. Az emelkedés mértéke 3-6 bázispont volt. A 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción azonban megfelelő volt a kereslet: az ÁKK el tudta adni a tervezett, 50 milliárdos mennyiséget, 5,43 százalékos átlagos hozam mellett.

Egyébként a tegnapi nap nem szűkölködött olyan hírekben, amik az állampapírpiacot érinthetik. Először a Reuters tájékoztatott arról, hogy a kormány január 28-tól a tengerentúlon és Európában befektetőkkel találkozik. A találkozók Los Angelesben kezdődnek, és Londonban érnek véget február 4-5-én. Az államnak valamivel több, mint 5 milliárd eurónyi devizaadóssága jár le idén, azonban ekkora mennyiségű kibocsátásra már most sem lenne teljesen szükség, hiszen tudható, hogy a prémium euró kötvények hazai eladásával már több, mint 1 milliárd euróra sikerült szert tenni. A kormány lassan két éve nem bocsátott ki devizakötvényt, de a devizaadósság (akár refinanszírozási céllal történő) kibocsátása úgy tűnik, kissé távol áll a kormány filozófiájától még akkor is, ha az államról van szó. Ez viszont többlet forintkötvény kibocsátást jelenthet, ami pedig felfelé húzhatja a hozamokat. A közeledő választások miatt ráadásul van némi kockázata a hiány megemelkedésének is, ami ugyancsak növelheti a hozamokat az állampapírpiacon idén. Ami viszont a költségvetés tavalyi folyamatait illeti, a kormány tegnap megerősítette a pozitív hírt, miszerint a központi alrendszerben csupán a GDP 2,1 százalékára rúgó hiány halmozódott fel pénzforgalmi szemléletben.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a tegnapi kereskedési nap során sem láthattunk érdemi változást a dollár piacán. Az EUR/USD devizaárfolyam 1,3313-ról 1,3322-ig emelkedett. Jó hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli börzéken, az indexek újabb csúcsra emelkedtek, az S&P500 kevesebb mint 5 százalékra van a történelmi csúcsától (Dow 0,46 százalék, Nasdaq 0,26 százalék, S&P500 0,47 százalék). Ezen a héten egyébként főleg a vállalati gyorsjelentések, és nem a makrogazdasági hírek vannak elsősorban terítéken: tegnap jelentett a Research in Motion, a Google, az IBM, a DuPont, a Johnson & Johnson és a Verizon is, míg ma a McDonalds, az Apple, a Motorola és a Symantec publikálja számait.

A Távol-Keleten tovább folytatódott a tegnapi csökkenés, melynek legnagyobb vesztese a Nikkei volt. A japán részvényindex 2,08 százalékot csökkent a tegnapi jegybanki lépés hatására. A piacok továbbra is rosszallóan nézik, hogy 2014 elején indul csak el az új eszközvásárlási program, és ennek bejelentése egyúttal azt is valószínűsíti, hogy idén már nem is fog újabb likviditásnövelést végrehajtani japán jegybank. A Hang Seng eközben 0,14 százalékkal, a Shanghai index 0,05 százalékkal csökkent.

Az amerikai könnyűolaj a 95,7 dollár körüli szinten mozog, ami a 4 hónapos csúcsnak felel meg. Az arany kurzusa jelenleg 1.692 dollár körül van unciánként. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A 2012-es, részletes adatok szerint a központi kormányzati alrendszer hiánya elérte a GDP 2,1 százalékát, 607 milliárd forintot. Ez az előzetes adattal megegyezik, és jó hírnek mondható. Más kérdés, hogy a javulást jelentős mértékben az adóbevételek (elsősorban a fogyasztási adók, másodsorban a személyi jövedelemadó) növekedése tette lehetővé. A kiadási oldalon is volt azonban némi javulás. A bevételeknél durván 100 milliárd forintnyi nagyságrendben nőttek kisebb mértékben a kiadások a központi költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál, míg a helyi önkormányzatok támogatása mintegy 130 milliárd forinttal volt kisebb a 2011-esnél. A nettó kamatkiadások viszont több, mint 50 milliárd forinttal, azaz durván 5 százalékkal nőttek egy év alatt.

A The Washington Times szerint a képviselőház hajlandó megszavazni, hogy május 18-ig emeljék meg az adósságplafont. Az alsóház ma szavaz az ügyben, és a törvénytervezet azt is tartalmazza, hogy függesszék fel a képviselők és szenátorok fizetését, ha április 15-ig nem szavazzák meg az emelést. A német ZEW index eközben a 12 pontos várakozás helyett 31,5 pont lett, ami 2010 májusa óta nem látott jó érték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.