BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úrrá lett a retróláz a Nokián

- Az ArcelorMittal kazahsztáni leányvállalata 2000 fő elbocsátására kényszerül, miután az Irán elleni szankciók miatt elvesztette legnagyobb felvevőpiacát. A kiesett felvevő kapacitást nem tudja pótolni és 2013-ban is gyenge eredményre számít, ezért döntöttek a leépítés mellett.

- A BASF már a Pronova részvények 98%-át megszerezte, ez pedig azt jelenti, hogy kellő támogatása van a kiszorítási eljárás megkezdéséhez, vagyis jogi lehetősége van a 100%-os részesedés eléréséhez.

- Az elkövetkező öt évben a Bayer 5 milliárd eurót fektet mezőgazdasági kutatásokba. Elsősorban a gyomirtásra és dögvésszel kapcsolatos integrált megoldásokra koncentrálna a részleg.

- A Bayer állategészségügyi részlege ma kezdi meg új termékének forgalmazását, amely megvédi a kutyákat és a macskákat a bolháktól és a kullancstól. A nyakörv, amely 8 hónapig hatásos, 70 dollárba kerül, és nemcsak megvédi az élősködőktől az állatot, hanem a már meglévő kullancsokat és bolhákat, illetve azok lárváit is elpusztítja. Így havonta kevesebb, mint 10 dollárt kell erre a gazdiknak állatonként költenie. Ezért a Bayer jó értékesítési számokat vár az új terméktől. A hír pozitív, de nem számítunk jelentős árfolyamhatásra.

- A BNP Paribas bejelentette, hogy 1 milliárd eurót költ átszervezésre, annak érdekében, hogy csökkenjenek, de legalábbis ne emelkedjenek a vállalat működési költségei. Arról egyelőre nem írnak, hogy az átszervezésnek lesz-e hatása a létszámra, tehát ez most még nem lehet kizárni. Az átszervezés ténye pozitív, a költségmegtakarításbeli előnyök viszont csak fokozatosan jelentkeznek majd a következő években. Jelentősebb árfolyamhatásra csak a kezdeti eredmények után számítunk.

- A Daimler vezérigazgatójának megbízatása februárban lejár, de azt várakozások szerint további 5 évre meghosszabbíthatják.

- Úrrá lett a retró láz a Nokián, legalábbis erre utal, hogy újra cserélhető hátlapos készülékkel állt elő a cég, ráadásul a Lumia 820-as sorozat esetében. Természetesen nem a több évvel ezelőtti cserélgethető műanyag hátlapos változatra kell gondolni, hanem a legújabb csúcstechnológiára, ugyanis arról van szó, hogy a Nokia által közzétett tervrajzok alapján akár egyedi hátlapot is nyomtathatunk 3D printer segítségével. A terv mindenesetre érdekes, és a Nokia legszebb éveit idézi, azonban nehezen hihető, hogy valaki csak az egyedi hátlap lehetősége miatt dönt a Lumia sorozat mellett.

- A Counterpoint Technology Market Research piackutató vállalat decemberben az Apple részesedésének 3 százalékpontos csökkenését mérte (16%-ra). Közben a Nokia 2 százalékpontot emelkedve 23%-ra növelte piaci részesedését az év utolsó hónapjában. A Samsung decemberben is megőrizte vezető helyét.

- A Nokia Siemens Networks önállóan menne ki a tőkepiacokra, tavasszal 700 millió euró forrást szeretne bevonni kötvények formájában. Az befolyt tőkéből a cég a hiteleket szeretné visszafizetni. A vállalatot eddig banki és anyavállalati forrásokból finanszírozták, ebben hozhat változást a mostani tőkepiaci megjelenés, ami tekinthető a piac tesztelésének is. Úgy néz ki, hogy a leányvállalat önállóan is életképes lehet, ezért nem zárható ki befektetők bevonása sem.

- A Wirtschaftswoche belső dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy a Siemens-hez tartozó Osram 2013-ban és 2014-ben is veszteséget fog termelni, azonban 2015-ben már 512 millió euró adózás előtti eredményt fog termelni. A dokumentum szerint a profitabilitás elérése érdekében jelentős változásokat kell eszközölni. Ennek keretében 8000 ember elbocsátására kerülhet sor, a meglévő 39 üzem egyharmadát zárhatják be a következő két évben. A gyenge teljesítmény legfőbb oka a jelenlegi technológiaváltás, melyet a szabályozás változása követel meg. A hagyományos izzók gyártását fokozatosan be kell szüntetni és helyette hosszabb élettartalmú, energiatakarékos izzókat értékesítenek. Ennek eredményeként a termelés darabszáma csökken.

- A Siemens vezérigazgatójának középtávú terve, hogy elérjék a 100 milliárd eurós értékesítési eredményt. Ez egyébként megegyezik a piaci várakozásokkal, ami 2018-ra prognosztizál ekkora mértékű árbevételt.

- A Thyssenkrupp vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hgoy ismét fizethessenek osztalékot, azonban ezt leszámítva nem tűnt túl optimistának. Az első negyedévben mindenképpen érvényben marad az európai gyárakban a rövidített munkaidő.

- A Total Port Arthur-ban található finomítójából szennyezés került ki, ezért a hiba elhárításának érdekében az érintett egységet leállították.

- Az Unicredit a következő hónapban kezdheti meg az EKB-tól kapott hitelek visszafizetését, de ahogy a vezérigazgató fogalmazott, nincs erre vonatkozó nyomás a bankon. Amennyiben tényleg megkezdik a hitelek visszafizetését, akkor a források egy részének lejárat előtti visszafizetése történne meg, melyre a jelenlegi bőséges banki likviditás és a kedvező piaci hangulat is lehetőséget teremt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.