BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A DAX egy nagy levegővel a támasz szintig merült

Jó nagyot estek tegnap az európai piacok, írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A spanyol és olasz börze rendesen magával rántotta a DAX indexet is, de a Commerzbank eredményfigyelmeztetése sem tett jót. A bank rossz eredményét egy egyszeri tétel (560 millió eurónyi halasztott adó amortizációja) okozta. Összességében ezek csak indokoknak tűnnek arra, hogy a Dow Jones gyakorlati csúcsra jutatásánál egy jelentős profit realizálás induljon el a piacokon, attól félve, hogy most jön a korrekció. Az ilyen jóslatok pedig sokszor önbeteljesítők szoktak lenni. A DAX például egy nagy levegővel a támasz szintig merült, ahol ráadásul az 50 napos mozgóátlag is van jelenleg (vagy legalábbis nagyon közel). Ezért azt gondoljuk, hogy ma vagy holnap jöhet egy emelkedés erről a szintről, de annak minősége jelentős lesz a folytatás tekintetében. A BUX is átesett a 20 napos mozgóátlagon, s talán a 30 napos mozgóátlag (ahol egy támasz szintet is találunk) állíthatja meg a lefelé irányuló mozgást.

USA:

- Gyengén kezdték a hetet a vezető tengerentúli börzék, az indexek lefordultak a csúcsokról és jelentős mínuszban zárták a kereskedést (Dow -0,93 százalék, Nasdaq -1,51 százalék, S&P500 -1,13 százalék).

- Az Amerikai Egyesült Államok peres eljárás elindítását tervezi a Standard and Poor’s hitelminősítő ellen. A 2008 előtt alkalmazott jelzálog hitelminősítések miatt indulhat per, a források szerint még akár a héten beadhatják a keresetet.

- A Dell papírjait napokon belül kivezethetik a piacról, ha sikerül megállapodni a tranzakció részleteiről.

- A mától BlackBerry néven forgó Research in Motion papírjait tartásról vételre minősítette a Bernstein.

- A Morgan Stanley tartásról eladásra minősítette le a Merck részvényeit.

- Ma a Kellogg és a Walt Disney publikálja negyedéves számait, ezen kívül ISM indexet és IBD/TIPP hangulat indexet is publikálnak.

Európa:

- Rendkívül borús volt a hangulat a nyugat-európai piacokon, több százalékos eséssel zártak az indexek (FTSE100 -1,58 százalék, DAX -2,49 százalék, CAC40 -3,01 százalék).

- A termelői árak éves alapon 2,1 százalékos emelkedést mutattak, ami nem volt meglepetés, mert a piacok is erre számítottak.

- A New York Times arról ír, hogy a ciprusi bankcsőd elkerülése érdekében az országnak körülbelül 22 milliárd eurós mentőcsomagra lenne szüksége. A ciprusi pénzintézetek betéteinek nagy része orosz maffiózók és oligarchák kezében van, ezért nem szívesen adják meg a segítséget a szigetországnak. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter azt mondta, hogy az euró fennmaradás szempontjából nem olyan fontos, hogy Ciprus elkerülje a csődöt, hiszen nagyon kis országról van szó.

- Januárban jelentősen zuhantak (-8,5  százalék éves alapon) a német autóértékesítések.

- Az eurózónából szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexet és kiskereskedelmi értékesítési adatokat láthatunk a délelőtti órákban.

Olaj, arany:

- 96 dolláron zárt tegnap az amerikai könnyű kőolaj. Ez jelentős, 1,6 százalékos áresés a mai készletadatok előtt. A tegnapi tőzsdei áresés tehát a nyersanyagpiacokon is éreztette hatását.

- Az arany kismértékben emelkedett tegnap a növekvő kockázatkerülés miatt. Az arany 1,675 dolláron állt ma reggel.

Devizák:

- Az EUR/USD árfolyam 1,3643-ról 1,3514-re csökkent, miután tegnap felerősödtek az Európával kapcsolatos aggodalmak. A hangulat romlását több tényező együttesen váltotta ki, így többek között az olasz és a spanyol politikai feszültségek éleződése és Ciprus finanszírozási problémáinak súlyosbodása.

- A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a forint gyengülni kezdett az euróval szemben és az EUR/HUF devizaárfolyam 292,27-ről 293,35-re emelkedett zárásra.

Távol-Kelet:

- A Nikkei 1,89 százalékot, a Hang Seng pedig 1,72 százalékot esett, miközben a Shanghai index 0,28 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

- A HSBC ma publikálta a szolgáltatói szektor PMI adatát, ami 51,7 pontról 54,0-ra emelkedett.

- Ausztráliában a külkereskedelmi hiány nagysága lényegesen kisebb lett a vártnál decemberben, miközben a negyedik negyedévben a házárindex év/év alapon 2,1 százalékos növekedést mért, szemben a 0,9 százalékos várakozással.

- Az ausztrál jegybank nem változtatott az alapkamat nagyságán, továbbra is 3 százalékon tartotta azt.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Angol nyelvű vállalat elemzésünkben minimális mértékben (50.200 forintról 50.460 forintra) módosítottuk a Richter célárunkat, tartásunk továbbra is Vétel. A Richter várhatóan február 7-én teszi közzé negyedéves eredményét. Az Erste elemzője 11,5 milliárd forintos eredményre és 84,9 milliárd forintos árbevételre számít. A következők miatt módosultak a 2013-ra és az utána következő évekre vonatkozó előrejelzéseink: (i) az orosz és FÁK piacok vártnál jobb szereplése, (ii) a vártnál gyengébb forint, (iii) automatikusan leírhatóvá váltak az K+F kiadások az OEP befizetésekből, (iv) a Forest-től 2013-ban várható mérföldkő kifizetés, (v) magasabb az effektív adókulcs. Továbbra is jó befektetési lehetőségnek tartjuk a Richtert, hiszen a régióban ez az egyetlen olyan gyógyszercég, amely amerikai partnerével közösen originális készítménnyel jelenhet meg a piacon. A cég igen jól pozícionált a nőgyógyászati készítmények piacán, illetve az orosz és a volt FÁK országok piacán, mindkét területen átlag feletti növekedés várható. A célárunk 37 százalékos emelkedési potenciált jelent a jelenlegi részvényárhoz képest, így ajánlásunk továbbra is Vétel.

- Rogán Antal további rezsicsökkentésről beszélt, ami akár már a következő fűtési szezon előtt, vagyis jövő ősszel megvalósulhat. Ha nem csökkennek a nagyker árak (import árak), akkor ez negatívan érintheti a MOL-t és a Magyar Telekomot, de árfolyamhatásra egyelőre nem számítunk.

- Az E-Star kötvénytulajdonosok nem fogadták el a cég csődegyezségi javaslatát, illetve azt sem, hogy 120 nappal meghosszabbítsák az egyezség megkötésére nyitva álló határidőt. A társaság új javaslatot fog kidolgozni, ami akár a kötvények részvényekké alakítását is tartalmazhatja majd.

Gazdasági hírek

- Meg nem nevezett források szerint a magyar kormány 10 éves, dollárban denominált kötvényeket tervez kibocsátani 2 milliárd dollár értékben a hét második felében. A kamat 5,25-5,5 százalék között lehet, ami 50-75 bázisponttal magasabb, mint a magyar CDS felár és a 10 éves amerikai államkötvények hozama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.