BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhe erősödést mutat a forint, csökkentek az állampapírhozamok

Tegnap mérsékelt erősödést mutatott a forint, ma reggel pedig egyelőre stabil az EURHUF kurzus. Egy euróért 291,5 forint körül kértek a reggeli órákban. A 20 és 30 napos mozgóátlagokról tegnap lefordult az árfolyam. Ma egyelőre nincs határozott irány a forintban – írják az Erste elemzői.

Nem volt komolyabb hír, ami megmozgathatta volna a forint kurzusát tegnap, összességében némi erősödés látszódott. Újabb hírek a jegybankelnök váltásról egyelőre nem érkeztek, a múlt heti rossz GDP adatokat pedig már „megemésztette” az árfolyam. A tegnapi „nihil” után (a tengerentúli börzék zárva voltak) ma már kicsit pezsgőbb lehet az élet a piacokon, ma délelőtt jelenik meg a német Zew index, ami megmutathatja, hogy a gyenge negyedik negyedéves német GDP adat után a gazdasági szereplők hogyan gondolkodnak a jövőről. A várakozások szerint némi javulás jöhet.

Hozamcsökkenés volt látható tegnap a forint árfolyama erősödésével párhuzamosan. A hozamcsökkenést erősítheti, hogy a rossz múlt heti, negyedik negyedéves GDP adatok miatt a növekedési kilátások romolhattak, ami a német és európai hozamokat és kamatokat is inkább csökkentette az elmúlt napokban.

Nemzetközi helyzetkép:

A tegnapi devizapiaci mozgásokat is meghatározta az amerikai piacok zárva tartása, illetve a fontosabb makroadatok hiánya. A tegnapi nap érdemleges eseménye Mario Draghi beszéde volt, aki elmondta, hogy az Európai gazdasági kilátások még mindig gyengék és idén csak lassú javulás lehet. Azonban még ennek a hírnek sem volt komoly hatása, a dollár a nyitó 1,3364-ről 1,3351-ig erősödött az euróval szemben. Vegyes teljesítménnyel zártak a nyugat-európai indexek, de többségében jókedv uralkodott a piacokon (FTSE100 -0,16 százalék, DAX 0,47 százalék, CAC40 0,18 százalék). Ázsiában a Shanghai 1,84 százalékot, a Hang Seng 0,97 százalékot, a Nikkei pedig 0,31 százalékot csökkent a reggeli kereskedésben. A tegnap nap folyamán az amerikai WTI olaj árfolyama 97,34 dollárról 95,86 dollárra csökkent, és ma reggel is folytatódni látszik a csökkenő trend. Technikai oldalról nézve egy duplatető fedezhető fel a grafikonon, ami erős esést jelző alakzatnak tekinthető. Közben a fundamentumok sem voltak túlságosan pozitívak. Mario Draghi gyenge Európáról beszélt, Amerika zárva volt, Szaúd-Arábiáról pedig kiderült, hogy tavaly exportálta a legtöbb kőolajat 2005 óta. Az arany árfolyama nem változott tegnap érdemben, a nyitó 1609,85 dollárról 1610,05 dollárra emelkedett. A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Kedvezményt kapnának a bankadóból azok a bankok, amelyek bővítik hitelezési aktivitásukat, hangzott el több kormánypárti politikustól is tegnap. Bár a hír kedvező, nem szabad elfelejteni, hogy ez a lehetőség már most is létezik, csak nagyon szigorú feltételek mellett.

Mario Draghi az EKB elnöke tegnap Brüsszelben beszélt, szerinte a központi bank sokat tett azzal, hogy jelentős likviditást biztosított a bankoknak, de az EKB nem tudja megváltoztatni a bankok kockázatkerülését. A konszolidációs folyamatok miatt nehéz helyzetben vannak az egyes tagországok, de a kiigazítás elkerülhetetlen.

A kínai jegybank 28 napos repo keretében 30 milliárd yüan, vagyis 4,8 milliárd dollárnyi forrást vont ki a gazdaságból. Hasonló lépésre utoljára júniusban került sor. A mostani döntést az indokolta, hogy az egy hetes ünnep előtt jelentős többletlikviditást biztosítottak a bankok számára. A mostani likviditás csökkentésnek erős üzenete van, ugyanis azt jelzi, hogy a jegybank nem akar túlságosan laza kondíciókat biztosítani.

Az S&P negatív kilátásokat megfogalmazva megerősítette Japán ’AA-’-os hitelminősítését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.